'FOURTH ESTATE' - ROSSEN BOSSEV (media advisor)

22 October 2013
news page

След като започнахме с ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО - един от двамата режисьори на 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ', продължихме с МИЛА ПАРУШЕВА, която изпълнява една от централните роли в сериала на БНТ 1, сега цикълът продължава.

В студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК е един от главните медийни консултанти на филма - РОСЕН БОСЕВ.

Говорим за света на българските медии, правилата, липсата на такива, филма и изобщо....

едно интервю на Васил Върбанов 

СЛУШАЙ ТУК

КАКВО ТОЧНО Е МЕДИЕН КОНСУЛТАНТ?

Когато ни поканиха с моята колежка Велислава (Попова), идеята беше, доколкото ще става дума за медии, да им казваме така ли седят нещата или не седят така.

И ВИЕ КАКВО ИМ КАЗАХТЕ? ВПРОЧЕМ, АВТОРИТЕ ИМАХА ЛИ ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНА ПРЕДСТАВА ЗА ЕДИН МЕДИЕН СВЯТ?

Имаше готова концепция, след това първоначалната идея се промени многократно. Въпросът беше да споделяме нашата гледна точка – кое според нас е вярно, и кое трябва да се промени. Вели – като човек, работил и в седмичник, и във всекидневник, аз – като журналист седмичен вестник. 'Четвърта власт', знаете, е седмичник.

КАКВА Е, ЧИСТО ПРОФЕСИОНАЛНО, ОСНОВНАТА РАЗЛИКА В РАБОТАТА В ТЕЗИ ДВА ТИПА ВЕСТНИЦИ?

Много голяма, и то се вижда в сериала. В седмичника една тема се обсъжда няколко дни, във филма - в няколко серии дори, а във всекидневника всичко се прави ден за ден и е много по-напрегнато.

ТОЕСТ, СЕДМИЧНИКЪТ САМ ПО СЕБЕ СИ ПРЕДПОЛАГА ЕДНА ПО-АНАЛИТИЧНА ФОРМА И ЕДНИ ПО-ОБОБЩАВАЩИ СХЕМИ НА ЖУРНАЛИСТИКА?

Абсолютно, да.

МЕЖДУ ДРУГОТО, КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА ПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ? ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ГОВОРИ, ЧЕ МЕДИИТЕ ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗАЛЯЗВАТ. КОИ СА ПО-ЗАСТРАШЕНИ – ВСЕКИДНЕВНИЦИТЕ ИЛИ СЕДМИЧНИЦИТЕ?

В последните 5 или повече години много силно на тези процеси влияят от една страна електронните медии, които задушават печатните, а също и финансовата криза. А в България това се усеща много по-силно, защото пазарът е много малък. Вестниците не са конвертируеми и българският език се говори само тук... 

И ТО – НЕ МНОГО ДОБРЕ, ОСОБЕНО В НЯКОИ РАЙОНИ!

...така че – всекидневниците и седмичниците според мен са еднакво застрашени.

НО ПЪК ТИ СИ НАМЕРИЛ ПЛАН 'Б' – ЕТО, ВЕЧЕ РАБОТИШ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ. ВСЪЩНОСТ, ХАРЕСВА ЛИ ТИ СЕРИАЛЪТ?

За мен беше уникален опит да работя близо година с тези хора, научих много неща. Нямам претенции да се наричам сценарист, както съм записан в надписите на сериала, но ми беше изключително интересно.

КАТО ФИЛМ ХАРЕСА ЛИ ТИ? ЗАЩОТО Е ЯСНО, ЧЕ КАТО СИ ВЪТРЕ Е ЕДНО, А ГОТОВИЯТ ПРОДУКТ Е ДРУГО.

О, да, да, хареса ми. Между другото, аз не можах да позная филма, много е различно на екран. След като на премиерата гледахме първите два епизода, бързо се прибрах вкъщи и потърсих сценария, за да видя какво се случваше след това. 

ПРЕДВИД ФАКТА С ОСВЕТЛЯВАНЕТО НА МЕДИИТЕ, СЕ ОКАЗА, ЧЕ ПОВЕЧЕТО МЕДИИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ЧАСТНИТЕ, СА СОБСТВЕНОСТ НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ИЛИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН СА ФИНАНСИРАНИ ОТ ТЯХ. ТОВА Е И ЕДНА ОТ ТЕМИТЕ НА СЕРИАЛА. ОТКЪДЕ ТАЗИ СМЕЛОСТ У ТЕБ И ТВОИ КОЛЕГИ ДА ПРАВИТЕ РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА В БЪЛГАРИЯ?

Не мисля, че става дума за смелост. Вярно е, че има десетки колеги, които се ровят и вадят чудовищни неща. Нашето оръжие е просто да казваме истината, това е и най-голямата ни защита.

ТОВА ОБАЧЕ Е ВЪЗМОЖНО, АКО ЗАД ТЕБ СТОИ ЦЯЛА МЕДИА. СПОРЕД МЕН ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ -  НАПРИМЕР 'БИБИСИ' И 'ДОЙЧЕ ВЕЛЕ', АДСКИ ИЗБЪРЗАХА, КАТО ЗАКРИХА БЪЛГАРСКИТЕ СИ РЕДАКЦИИ.

ФАКТ Е, ЧЕ АКО ЗАПОЧНЕШ РАБОТА НА “ФУЛ ТАЙМ” В 'БИБИСИ', АВТОМАТИЧНО СТАВАШ БРИТАНСКИ ПОДАНИК И АКО НЯКОЙ ПОСЯГА НА ТЕБ, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ТАЗИ СТРАНА. ВСЪЩНОСТ, ИМА ЛИ НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ?

На пръстите на едната ръка се броят, за съжаление. Повечето са в интернет, на хартия са по-малко, а още по-малко – в телевизионния ефир.



В СЛУЧАЯ СЪС СЕРИАЛА ИМАМЕ ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ, КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА ТАЗИ СИ ФУНКЦИЯ. НО ИМАЛО ЛИ Е ПРИМЕРНО В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ МОМЕНТИ, В КОИТО РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА В БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА ПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕ?

В последните няколко месеца имах досег с вестници от началото на 90-те години и съм изумен до каква степен е паднало нивото на журналистиката изобщо, и в частност – това, което може да бъде определено като разследваща журналистика.

Имаше един анализ, мисля, че беше на Димитри Иванов в 'Сега',  който беше коментирал тенденцията журналистите, в момента в който станат разпознаваеми, напишат 1-2 добри текста, да искат да се издигат в кариерата – да стават редактори, да „растат” вътре във вестниците, но и на други места.

Има много примери за журналисти, които са станали главни редактори, след което напускат журналистиката, стават пиари или нещо друго. И всъщност има голямо текучество при репортерите, те почти винаги са млади хора, попълва се щатът с току-що завършили.
 
А ако видите пресконференция от Белия дом например, там е пълно с възрастни хора, да не кажа дори белобради старци, които са репортери от поне 30 години. И се питам защо това не се случва в България.

И ЗАЩО?

Преди години помагах на колеги от 'Хералд Трибюн' и 'Ню Йорк Таймс' за репортаж за Шенген, на турската граница. Те бяха мъж на 50 години и жена на около 60. А редакторът им – колкото мен. Тогава бях на 30.

МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ СРЕД ТАКИВА КОЛЕГИ БИ ИМАЛ ШАНС В АМЕРИКА НАПРИМЕР?

Ще трябва да се доказвам всеки ден. От конкуренцията читателите имат огромна полза.

ИМА ЛИ ОТЛИВ ОТ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА КЪМ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЛАЙФСТАЙЛ” ИЗДАНИЯ, КЪДЕТО, АКО ПАРИТЕ НЕ СА ПОВЕЧЕ, ПОНЕ ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА НЯКАК ПО-ЛЪСКАВО? ДОРИ НЯМАМ ПРЕДВИД "ЖЪЛТИТЕ” ИЗДАНИЯ.

За мен това е вид публицистика, не е точно журналистика. Има търсене на такива издания, нормално е да има хора, които да ги пишат. 

ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КАЗУСЪТ "ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ”, КОЙТО ВЗРИВИ ЕДНИ МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ СЛОЕВЕ ОТ ОБЩЕСТВОТО, НАИСТИНА Е СВЪРШИЛ ДОБРА РАБОТА НА СВОБОДНИЯ ПЕЧАТ, ЗАЩОТО КЪМ ТОЗИ ПЕЧАТ ОТНОВО БЕШЕ НАСОЧЕНО ВНИМАНИЕТО НА МНОГО ПО-ШИРОКАТА ПУБЛИКА?

За мен много важно в този случай беше осъзнаването на хората. В „Капитал”, където работя, не сме спирали да пишем за този проблем, и то не толкова за личността Пеевски, колкото за феномена – за това как един човек е спуснат отнякъде и може да има всичко, което си поиска.

Случващото се в последните няколко месеца показа добри неща в българските медии. Хора имаха смелостта да питат "Кой назначи Делян Пеевски?” и заради това да се разделят с работата си и имаше други медии, които бяха готови да ги приемат.

Случилото се консолидира медиите в България. Постави разделителна линия между зависимите и независимите.

КАТО ЧЕ ЛИ 2013 ГОДИНА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ НАЙ-ПОЛЕЗНА С ТОВА, ЧЕ НЯКОИ НЕЩА, КОИТО БЯХА ЗАБРАВЕНИ УДОБНО, АКО ЩЕШ И ЗАРАДИ ИНСТИНКТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ В ИМЕТО НА СПОКОЙСТВИЕТО, ОТНОВО СЕ ИЗОСТРИХА И ОТНОВО СТАНА ЯСНО КЪДЕ ЖИВЕЕМ И КАКВИ ХОРА ИМА ОКОЛО НАС?

Изключително ме радва, защото когато ходя по протестите, виждам хора, които не са имали отношение към тези проблеми, били са от типа "с политика не се занимавам”.

Хората осъзнаха, че случващото се в парламента, в Министерския съвет, в Конституционния съд, пряко ги засяга.

НА ВЪПРОСА „КОЙ?” ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР...

Важен въпрос, който трябва да продължи да бъде задаван.

КАКВО, СПОРЕД ТЕБ, ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ?

Ще има предсрочни избори, убеден съм. Въпросът е дали хората, които сглупиха да предизвикат истерията около Пеевски, са поумнели и ще се върнат с нови сили и с опити да дърпат конците в задкулисието, или обществото, което от месеци е по площадите и улиците, няма да им позволи да се случи.

Преди няколко дни Стив Ханке сподели нещо много симптоматично за България - че има едно министерство, специално създадено за ДПС – на инвестиционното проектиране, с министър Иван Данов, който неправомерно е получавал от Франция помощи за безработен, докато е работил по проекти за милиони в България.

Ханке беше прочел за това във френския 'Фигаро' и беше изумен, че Данов продължава да е министър.

Много е важно ще позволим ли хора, които публично са посочени като носители на корупцията, да продължат да управляват, или тези хора ще се усетят, че не им е там мястото и ще се оттеглят, или пък тези хора, които са ги "инсталирали” там, ще се държат като по-силни от обществото.

ЛЮБОПИТНО Е ОБАЧЕ, ЧЕ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ МЕДИИТЕ НА СВОБОДНИЯ СВЯТ ОЩЕ ОТ ФЕВРУАРИ ПОЧТИ НЕ СПОМЕНАВАТ БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 200 ГОДИНИ СЯКАШ Е СВИКНАЛ ДА ОБЯСНЯВА С ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА.

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ОБАЧЕ ТЕРМИНЪТ "ВЕЛИКИ СИЛИ” НЕ СЕ СПОМЕНАВА. НА МЕН МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ "ГОЛЕМИЯТ РУСКИ БРАТ” ВСЪЩНОСТ ДЪРПА КОНЦИТЕ. ДА НЕ БИ СВОБОДНИЯТ СВЯТ ДА НИ Е ВЪРНАЛ КЪМ НЕГО ПО СИЛАТА НА НЯКАКВИ ЕНЕРГИЙНИ ИЛИ ДРУГИ УГОВОРКИ. КАКВО Е ТВОЕТО УСЕЩАНЕ?

Виждаме какво се случва покрай бежанците, които идват в България. Точно сега те бяха сатанизирани и превърнати във враг номер едно от един определен кръг медии. Има силно руско влияние, което нахлува от юни насам с това правителство.

Никой сякаш не зададе въпроси около неотдавнашната полицейска операция срещу един от големите енергийни бизнесмени в България – Богомил Манчев. Никой сякаш не се поинтересува дали не беше направено така, че фирмата, на която той е консултант, да оттегли свидетелските си показания по арбитражното дело за строежа на АЕЦ Белене, за да може България да загуби това дело и да дължи много пари на Русия.
 
И друго важно нещо - всички се страхуват и говорят в момента за купуването на земя от чужденци, като под чужденци си представят терористи от Ал Кайда в лицето на бежанците, но никой не се интересува какво става по Черноморието. Колко са имотите на руснаци и т.н. Там например има цели градове, в които надписите са най-вече на руски език.

Според мен това е далеч по-притеснително. И ако има някаква подмяна на националния интерес, трябва да се търси в тази линия. В шапката на сериала бившият военен министър Свинаров задава въпроса защо тайните служби продължават да управляват държавата. Защо се случи така, че целият руски отдел на контраразузнаването, днес ДАНС, е по върховете на държавата?

Като започнем от вицепремиера (Цветлин Йовчев), като минем през г-н Иван Драшков...Емблематични фигури, които в момента са по-силни от всякога.  

КАКЪВ Е ВАРИАНТЪТ, ИЛИ ПО-ТОЧНО – НАЙ-ИЗПОЛЗВАНИЯТ ОТ ХОРА КАТО ТЯХ ТРИК, КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ ПУБЛИКУВАНИ ИСТИНИ, ПОДПЛАТЕНИ С ДОКАЗАТЕЛСТВА, И ДА РЕАГИРАТ СРЕЩУ ТЯХ? НАМЕСВАТ ЛИ ТЕОРИЯТА НА КОНСПИРАЦИЯТА?

Понякога е направо забавно – Сорос плаща на протестиращите, Сорос си направи сериал, Сорос издава вестник 'Капитал'... Изгодно обяснение на хората, които не искат да отговарят на конкретните факти и твърдения, които се изнасят. Хората са на улицата, защото не понасят корупцията и не понасят да се ебават с тях.

ЛОШОТО Е ОБАЧЕ, ЧЕ ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ЕБАВАТ, ВЕЧЕ ДОРИ С УСМИВКА. А В ПЪРВИТЕ ДНИ НА ПРОТЕСТИТЕ ЗАЕКВАХА.

Те са изключително добри в това. Ако помниш какво каза Филип Боков навремето: "Поемаме вината, но само с мезета”. Изключителна перверзност и цинизъм.

КАТО КОНСУЛТАНТ В ТОЗИ ФИЛМ, ЕДВА ЛИ СИ БИЛ ТАМ, САМО ЗА ДА ПОКАЖЕШ КОЛКО СА И КАК СА РАЗПОЛОЖЕНИ БЮРАТА В ЕДНА РЕДАКЦИЯ?

Не, но точно това не можахме добре да го покажем, заради което отнесохме негативи. Както и защо журналистите идват на работа с 'Мини Купър' и защо е толкова подредена редакцията. За пръв път видях как изглежда редакцията на 'Четвърта власт' едва по време на премиерата.

Може би бих препоръчал някои промени, но това едва ли е важно. Това е дребнотемие. Има много линии, в които се опитах да бъда полезен, включително в криминалните сюжети, както и в политическите.

Мисля, че в сериала успяваме да кажем неща, които не бихме могли да напишем в публикации, защото чисто журналистически не можем да ги потвърдим.

ВИНАГИ ЛИ СИ ИСКАЛ ДА БЪДЕШ ЖУРНАЛИСТ, И ТО – РАЗСЛЕДВАЩ?
  
Преди повече от 15 години започнах да се занимавам с това и разбрах, че ми доставя удоволствие, че съм полезен и че участвам в добра кауза. Сякаш в това открих себе си. Баща ми е бил журналист, баба ми и дядо ми – също.

КОЕ ДОМИНИРА ПРЕД ТЕБ КАТО МОДЕЛ – МИГАНЕТО НА ФЕНЕРЧЕТА ОТ АФЕРАТА 'УОТЪРГЕЙТ' ИЛИ ПРИЗРАКЪТ НА ПОЛИТКОВСКАЯ?

В България има изключително много работа за журналистите. За съжаление, много рядко отговаряме на, на... не знам дали е правилно да кажа обществените очаквания, защото не знам доколко има такива изобщо. Ние, разбира се, не пишем, за да задоволяваме егото си, а защото имаме ангажимент към обществото да го информираме.

Затова я има четвъртата власт. Всеки ден, когато сме на терен, когато подготвяме една публикация, трябва да си задаваме въпроса дали и доколко защитаваме обществения интерес. 'Уотъргейт' разкри ченгесарщина в едни мащаби, Политковская се опита да се пребори с нещо, не успя, но поне го освети и стана символ.

ИМАХ ПРЕДВИД, ЧЕ В ЕДИНИЯ СЛУЧАЙ СЪБАРЯШ ХОРА С ОГРОМНА ВЛАСТ, А В ДРУГИЯ – ЗАГИВАШ.

Няма смисъл да очакваме голям резултат от всяка публикация. Не може след всяка статия да има оставка или уволнение. Аз пиша предимно за съдебната система и там са 15-20 копелета, които мътят водата от години.

Това е ядрото. Ако очаквах след всяка разобличаваща публикация те да се махнат, трябваше да съм си събрал багажа отдавна.

АКО СИ ПОСЛУЖИМ С МЕТАФОРА, У НАС 'СТЕНАТА' НА РОДЖЪР УОТЪРС НЕ СЕ ВЗРИВЯВА, А ПАДА ТУХЛА ПО ТУХЛА. КАКТО И СЕ СТРОИ.

Да, бавно. С малки усилия, но всеки ден. Иначе няма как да стане.

Тези дни си говорихме с една приятелка по темата за бежанците и всичко, което се изсипва върху тях. Иван Костов беше казал една пълна глупост по техен адрес и с нея обсъждахме дали това трябва да се подмине или да бъде осъдено и разобличено.

И стигнахме до извода, че ако не обръщаме внимание на тези неща, както на много други вече сме спрели да обръщаме, това ще допринесе за оскотяването на обществото.



ИМАШ ЛИ НЕРАЗРЕШЕНИ СЛУЧАИ КАТО ЖУРНАЛИСТ?

Десетки.

А ТАКЪВ, КОЙТО ТЕ КАРА ЧЕСТО ДА СЕ ВЪРНЕШ КЪМ НЕГО?

Има, да, непрекъснато има такива случаи. Има истории, които интуитивно съм убеден, че са по точно определен начин, но не мога да "произведа” текст по тях, защото  няма да отговарят на стандартите.

Сигурен съм кои са играчите, какъв е сценарият и каква е целта, но не мога да го напиша. В сериалите е малко по-различно.

ЩЕ ИМА ЛИ ПРОДЪЛЖЕНИЕ 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ'?

Силно се надявам да продължи. Както и се надявам много хора да се уплашат от сериала. От реакцията в първите седмици, съм убеден, че вече има уплашени.

НАПОСЛЕДЪК СЕ ГОВОРИ ЗА ПРЕДСТОЯЩО СЪКРАЩАВАНЕ, МОЖЕ БИ ДРАСТИЧНО, НА БЮДЖЕТА НА БНТ. ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ ОБВЪРЗАН С НЕЯ, МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА ГО КАЖА ПУБЛИЧНО, МАКАР И ДА НЕ СЪМ В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО ЗАЩИТЯ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ, ВЪПРЕКИ ТРИТЕ МИ ИЗТОЧНИКА.

Това за съкращаването е точно така. Още в началото на работата на това Народно събрание председателят на парламента направи непростимо изказване как трябва да се държи БНТ, как трябва да се държат медиите.

Това предизвика безпрецедентна според мен подписка срещу Михаил Миков, в която участваха журналисти от национални и местни медии. Т

я едва ли би се случила преди това. БНТ и БНР, впрочем, успяха неведнъж в последните години да покажат какви трябва да са обществените медии, успяха да покажат и независимост.

АКО ИМА ВТОРИ СЕЗОН, КОГА ЩЕ СЕ ЗНАЕ?

Към края на първия.

КЪДЕ ВИЖДАШ СЕБЕ СИ СЛЕД 10 ГОДИНИ, ПРОФЕСИОНАЛНО?

Надявам се – в България. Доставя ми изключително удоволствие да правя документалистика. Надявам се, че през този период ще имам повече време за нея, най-вече – в интернет.

ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО Е ЯРОСТЕН ОПТИМИСТ. ТИ КАК ГЛЕДАШ НА НЕЩАТА?
 
Макар и да е клише, бих казал, че съм умерен песимист. В последните четири години България изпусна уникална възможност, може би и заради кризата – още едно клише, да привлече хора, които да се занимаят с обучението на следващото поколение.

Трудно ми е да съм оптимист, защото образованието е изключително нереформирано. Състоянието му ме кара да смятам, че бъдещите избиратели ще повторят грешките на сегашните и предишните.

И в крайна сметка може би ще останем в ръцете на същото зло.

СЛУШАЙ ТУК

права Тангра Мега Рок      
 

Source: radiotangra.com