'FOURTH ESTATE' - NAYO TITZIN (producer)

29 October 2013
news page

English version

След като започнахме с ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО - един от двамата режисьори на 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ', продължихме с МИЛА ПАРУШЕВА, която изпълнява една от централните роли в сериала на БНТ 1 и един от главните медийни консултанти на филма - РОСЕН БОСЕВ...

Сега стигнахме до четвъртия епизод от нашия радиоцикъл, посветен на 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ' и в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК е НАЙО ТИЦИН.

ТОЙ Е ПРОДУЦЕНТ НА ФИЛМА...
 
едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙ ТУК

ЗДРАВЕЙТЕ! 


Здравейте!

САМИЯТ ВИЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ РАБОТИТЕ КАТО ЖУРНАЛИСТ. ЗАЩО ВИ ТРЯБВАХА ОЩЕ КОНСУЛТАНТИ?

Повече глави – повече мозък. А и човек не би трябвало да има претенцията, че може да знае всичко. Освен това писането на сценарий, особено за сериал, е трудоемка работа и, освен глави, изисква много очи, за да "се копае” напред.

Казвам така, защото писането на сценарий си го визуализирам като копаене на тунел. Всеки ден копаеш по малко, по малко, докато накрая стигнеш до светлината.

МОЖЕ БИ ВСЕ ПАК ИМА ЗНАЧЕНИЕ И КАКЪВ Е СЕРИАЛЪТ. ЗАЩОТО АКО Е СЕМЕЙНА САГА, КОЯТО ТРЕТИРА ВЪПРОСИ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА БУРКАНИ И ЗА ПЕЧЕНИТЕ ЧУШКИ ЗА ЗИМНИНА, ВЕРОЯТНО НЕЩАТА НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА СЛОЖНИ.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ПРИ 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ' ВЕРОЯТНО Е, ЧЕ ТАКЪВ ТИП СЕРИАЛ ДОСЕГА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРАВЕН. ВИЕ ЛИЧНО ДОВОЛЕН ЛИ СТЕ ОТ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ? ИМА ЛИ НЕЩА, КОИТО СЕГА СМЯТАТЕ, ЧЕ Е МОЖЕЛО ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПО-ДОБРЕ?

Със сигурност е имало такива неща и е можело да се направят. Но от резултата, който имаме в ефир, мога спокойно да кажа, че това е един от най-добрите сериали, правени и излъчвани в последно време в България.

ЛЮБОПИТНО Е, ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕЩАТА В СЕРИАЛА, КАТО ЧЕ ЛИ ПРЕДВИЖДАТ ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА.

МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕМ, ЧЕ ВИЕ, КОЙТО, ОБРАЗНО КАЗАНО, ДЪРЖИТЕ КРИСТАЛНАТА ТОПКА В РЪЦЕТЕ СИ, ИМА КАК ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА В БЪЛГАРИЯ?

В момента не пишем и не снимаме сериала. Може би, ако го правехме, щяхме да сме по-ориентирани.

Мога обаче да дам един пример, който буквално ни сащиса по време на работата. В началото на януари снимахме сцената от петия епизод, когато полиция нахълтва в редакцията на 'Четвърта власт', изземва компютри и т.н.

Буквално на следващия ден медиите гръмнаха, че полицията е влязла в телевизия TV+. Това направо ни шашна. Около 50 души, които бяхме на снимачната площадка по време на заснемането на тази "пророческа" сцена, се споглеждахме и се питахме "Абе, някой гледа ли ни какво правим, подслушва ли ни, изобщо откъде идват тези неща?”.



ЯРОСТНИТЕ АТАКИ, КОИТО СЕ ПОЯВИХА СЛЕД ИЗЛЪЧВАНЕТО ЗА ЕДНА ВЕЧЕР НА ПЪРВИТЕ ДВА ЕПИЗОДА И ДОЙДОХА ПРЕДИМНО ОТ СРЕДИТЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ГИЛДИЯ”, СЯКАШ УТИХНАХА.

СРЕД ПРИЧИНИТЕ Е МОЖЕ БИ СТУДЕНТСКАТА СТАЧКА – ТОЗИ СВЕЖ ЕЛЕМЕНТ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ В ОБЩЕСТВОТО, КОЯТО ПОИЗМЕСТИ АКЦЕНТИТЕ. НО ВЪПРОСЪТ МИ, ВСЪЩНОСТ, Е ДАЛИ СТЕ ОПТИМИСТ, ОЧАКВАТЕ ЛИ ВТОРА ГРУПА СЕРИИ, ИЛИ КАКТО ГИ НАРИЧАТ "ВТОРИ СЕЗОН” НА ФИЛМА?
 
Решението трябва да дойде от БНТ, тъй като продукцията е сто процента на телевизията. Какво ще е то, зависи от много фактори и обстоятелства – отзвук на сериала, обществена значимост, рейтинги, приходи от реклама.

Тук мога да подчертая, че целият праймтайм около сериала, до края на сезона, е продаден на рекламодателите. Това вече е много добра индикация, една добра оценка.

ВЕРОЯТНО ЗА ТОВА Е ДОПРИНЕСЛА ИНТЕНЗИВНАТА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА СЕРИАЛА, КАКТО И ПРОДЪЛЖАВАЩИЯТ ДА ИЗЛИЗА ВЕСТНИК 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ'.

ЦЯЛОСТНАТА МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЯ ПО ПРЕДСТАВЯНЕТО НА СЕРИАЛА НА КОГО Е – НА БНТ ИЛИ ВЪНШНА?

Съвместна. Нито един от елементите около продукцията - независимо дали става въпрос за нещо чисто филмово или пък маркетингово, не е решаван еднолично и без консултации с БНТ.

Телевизията, разбира се, имаше последната дума за реализацията на един или друг етап от цялата концепция, от целия проект.

Така например, идеята за "обличането” на БНТ в големия билборд с лицата и основната визия на филма, дойде от телевизията. Идеята за вестник, съпътстващ сериала, дойде от наша страна.

Вижте, няма смисъл да си ги мерим – кой е дал по-добри предложения и т.н. Като изпълнителни продуценти на проекта, ние сме дали душата си за осъществяването му, защото според нас той е важен.

Впрочем, БНТ е единствената медиа, в която можеше да се случи такъв независим проект.



СПОМЕНАХТЕ РЕЙТИНГИТЕ, А ТЕ, КАКТО ДОБРЕ ЗНАЕМ, СА СВЪРЗАНИ С ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ В МЕДИИТЕ. САМИТЕ НИЕ, КАТО РАДИО, ВЕЧЕ 21 ГОДИНИ ПЛУВАМЕ В ТЕЗИ КАЛНИ ВОДИ.

ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ОКОЛО РЕЙТИНГИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЛИ МНОГО СЪМНИТЕЛНА?

Има немалко подозрения от най-различни страни относно достоверността на рейтингите. Но мен, честно казано, това не ме интересува чак толкова.

Никога масовката не ме е привличала. Когато с Шошо започвахме работа по сериала, знаехме, че той няма да е най-масовият продукт на българския медиен пазар. И това дори е нещо, което ни привлече още по-силно.

Това не е сериал от типа на 'Столичани в повече', който е нормално да има своята широка аудитория.

АКО МОГА ДА ВМЕТНА, ТОВА ЗАГЛАВИЕ Е ГЕНИАЛНО....

О, да. Но онзи сериал има друга таргет група. Ние сме наясно с това и не сме очаквали, че 'Четвърта власт' ще завладее "широките работнически маси” и "отрудения български народ”.
 
Нашият филм е труден за възприемане, за проследяване, за гледане. Изисква усилия. А в днешно време усилието, и най-вече интелектуалното, е едно от нещата, от които хората най-много се плашат.  

ВСЪЩНОСТ, КОГАТО ВСИЧКИ ЗАПОЧВАТ ДА ТЕ ХАРЕСВАТ, ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ, ЧЕ НЕЩО ОКОЛО САМИЯ ТЕБ НЕ Е НАРЕД.



КАТО СТАНА ДУМА ЗА ИНТЕЛЕКТ, НЕКА НАСОЧИМ РАЗГОВОРА КЪМ СТУДЕНТИТЕ. ОЧАКВАХТЕ ЛИ ТОВА, КОЕТО НАПРАВИХА В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ?

Ами, да. Студентският протест е естествено продължение на #ДАНСWithMe.

Много от тези студенти ги виждах на площада през лятото, преди началото на учебната година. Нормално е, че сега те пренесоха протеста и в университетите.

И че това се превърна в един нов сюжет и една нова емоция на протестите.

ВИЕ САМИЯТ СЕ ПРЕВЪРНАХТЕ В ЕДНА ОТ ФИГУРИТЕ, С КОЯТО СЕ СВЪРЗВАТ НЕУТИХВАЩИТЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО ПРОТЕСТИ.

ТОВА, ЧЕ СИ ОРГАНИЗИРАХТЕ ЕДИН МАЛЪК HALLOWEEN С МАСКА НА ВОЛЕН СИДЕРОВ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДВАРИТЕЛНО, МЕ КАРА ДА ВИ ПОПИТАМ КАК ЩЕ СЕ МАСКИРАТЕ ЗА САМИЯ HALLOWEEN?

Чудя си. Емоцията ще е по-скоро за дъщерите ми. Радвам се, че и двете бяха с мен, когато се случи това с маската на Сидеров пред парламента.

Това ще им остане хубав спомен, силна емоция за цял живот. Смятам, че беше добре да видим, макар и за секунди, под формата на, да го наречем "кратък театрален пърформънс”, където му е мястото един политик с доста противоречив психически профил.

А и повечето от нас вероятно биха искали да го видят именно с усмирителна риза и арестуван от полицията.



ИМА ЛИ НАЧИН, СПОРЕД ВАС, НЯКОГА ДА РАЗБЕРЕМ КОИ СА ИСТИНСКИТЕ КУКЛОВОДИ В БЪЛГАРИЯ?

Не мисля, че е кой знае каква тайна и че е кой знае колко сложно да се проследи и разбере кой по-здраво дърпа някакви конци. Когато се проследят някои нишки, когато човек следи внимателно от дълго време, лесно навързва нещата.

Аз съм в журналистическата професия от 20 години.

През моя микрофон и през камерата ми, а след това и при работата ми като политически PR са минали много събития. Много кампании съм отразявал като репортер, а след това съм и правил кампании.

Мога да кажа, че имам относително стабилна информационна база в главата си и също така бързо и лесно мога да свържа точките. Разбира се, идват нови поколения журналисти.

Сред тях има и такива, които са дошли за малко, случайно, може би за да станат известни. Мислят си, че когато хванат репортерския микрофон, за 2 месеца ще станат известни.

По-важно им е например с какъв перхидрол са си изсветлили косата или с какъв гел са я загладили. Това, всъщност, им е по-важно, отколкото да свързват точките.

АКО СВЪРЖЕМ ТОЧКИТЕ, КАКЪВ Е ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ”?

Ахмед Доган, разбира се.

Отговорът е лесен.

Но е много важно да не забравяме, че Пеевски е само пионката, фигурата, която беше инсталирана на едно място. Голямото задкулисие е на 'Беловодски път'.

Ако не се лъжа, там е адресът на прословутите Сараи на Доган. Там е голямото задкулисие. Там Сергей Станишев ходи на среща с Ахмед Доган, придружаван от Делян Пеевски.

ОЩЕ ОТ 14 ЮНИ МНОГО ХОРА СЕ ПИТАТ ДАЛИ ТЕЗИ НАИСТИНА СА ТОЛКОВА ТЪПИ ИЛИ ТОВА Е ЕДНО ДОМИНО ОТ МНОГО ПО-ГОЛЯМА ИГРА И КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ ЦЕЛИ С НАЗНАЧАВАНЕТО НА ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС?

Аз също си задавах този въпрос.

Знаете ли, може би ако Делян Пеевски беше красив, рус, секси пич, с извинение, може би нямаше да предизвика толкова бурна реакция на фарса с назначението му.

Обяснението, че той е единственият човек, който, инсталиран като шеф на ДАНС, е можело да извади кирливите ризи на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, след което да вкара двамата в затвора, е крайно нелепо. Не може това да е аргумент.

Ако Борисов и Цветанов има за какво да бъдат разследвани, хванати и съдени, не би трябвало само един човек в България да е в състояние да го направи.

Ако пък е така, значи имаме много голям проблем с държавата, с политическата система.

Нека не забравяме, че Пеевски избуя нависоко именно по времето на Борисов и Цветанов, а когато се смени властта, имаше очакване у мнозина, че ще се отрежат някои от връзките на мафията с управлението.

Но се оказа, че се опитват да поставят един неин представител за шеф на ДАНС.



ТОЗИ "ОКТОПОД” МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ „РАЗПЛЕТЕН” БЕЗ ПОМОЩ ОТ ЧУЖБИНА? МАКАР ЧЕ, ОТ ДРУГА СТРАНА, МЕДИИТЕ В СВОБОДНИЯ СВЯТ НЕ ОБРЪЩАТ ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ НА НЕЩАТА, КОИТО СЕ СЛУЧВАТ В БЪЛГАРИЯ?

Така е, не говорят, въпреки че #ДАНСWithMe все пак беше отразен в чуждите медии. За съжаление, журналистиката обикновено търси сензацията, дори най-качествените медии от чужбина биха ни обърнали внимание най-вече ако тук има ексцесии.

Тогава дори ще сме на първите страници. Гражданското неподчинение все пак е мирен протест, макар и крайната му форма.

ПРЕДВИЖДАТЕ ЛИ ЕСКАЛАЦИЯ?

Не ми се иска, но мисля, че става все по-неизбежна. Причината е в управляващите, които сякаш не си дават сметка, че натрупването на неприязън към тях се увеличава с всеки изминал ден.

А МОЖЕ БИ СИ ДАВАТ?

Не мисля. Те се захранват с някакво вътрешно убеждение и задават следния контравъпрос: Вие Бойко Борисов ли искате да върнете на власт? Тях това ги крепи. Нищо друго.

МЕЖДУ ДРУГОТО, ПИТАХ ШОШО, ПОЛУ НА ШЕГА, РАЗБИРА СЕ, ДАЛИ ОЧАКВА КОНТРАСЕРИАЛ И ТОЙ ДОСТА СЕ СМЯ. 

Да, напоследък има много контра: контрапротести, контрастуденти, контрагражданин. Тези контри, които бяха организирани срещу #ДАНСWithMe, те всъщност са контраграждани.

Ако се опитаме да им намерим синоним, със сигурност ще стигнем до "роби”. Или примерно "хуманоид, който не желае да стане хомо сапиенс и да влезе в 21-ви век”.

Що за човек пък е контрастудентът? Ами, някой, който не иска да учи, да се усъвършенства и да се развива.

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ, КАКТО СЕ ГОВОРИ, ПРИ ТОВА – ОТ ГОДИНИ, СЪЩЕСТВУВА ПЛАН ЗА ПРОФАНИРАНЕТО НА НАЦИЯТА?
 
И БЕЗ ТОВА КУЛТУРНИЯТ БАЛАНС В СТРАНАТА НИ РЯЗКО СЕ ПРОМЕНИ СЛЕД "ИЗТИЧАНЕТО” НА НАД 1 МИЛИОН ДУШИ С ОБРАЗОВАНИЕ, С КУЛТУРА, С ЦЕННОСТИ?
 
Не си падам по конспиративните теории, че българите са най-красивите, най-талантливите, най-можещите, но пък някой все им пречи.

Да, към нашата териотрия определено има някакви геополитически интереси, най-вече от страна на Русия, а в продължение на няколко десетилетия – на Съветския съюз.

Не сме толкова интересни геополитически за британците, за испанците и т.н. Тук се пресичат интересите най-вече на Турция и на Москва.

В този смисъл, да, проблем е, че доста от най-качествените хора – образовани, готови да поемат отговорност, вече не са в България, а и все по-малко остават тук. Това е тъжно.



ОЩЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ГОВОРЕШЕ, ЧЕ Е ОТ ЕКСПЕРТИ. ОЩЕ ТОГАВА ОБАЧЕ, В РАДИОТО ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАХМЕ, ЧЕ НЯМА НЕПРЕМЕННО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ КОЛКО Е ДОБЪР В ТОВА КОЕТО ПРАВИ, А ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА МОТИВИ. И АКО МОТИВИТЕ СА ЗЛИ – ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК Е ЕКСПЕРТ. НИКОЙ НЕ СЕ СЪМНЯВА В ТАЛАНТА НА Д-Р МЕНГЕЛЕ КАТО ЛЕКАР, НАЛИ?
 
Безспорно. Напоследък разсъждавам много по една тема. Усетих как в очите на някакви тъмни сили започвам да се превръщам в обществен враг.

В медиите на един неслучил се шеф на ДАНС започнаха да вадят разни компромати срещу мен, но тези теми оставаха общо-взето блокирани в тези медии, колкото и да не са малобройни и без влияние. Те основно се опитваха, макар и доста недобросъвестно, да ползват обществени източници – това, че съм бил PR на Държавна агенция 'Архиви' например.

Ама аз никога не съм крил публичната си дейност, а и договорите в подобни институции са достъпни, всеки заинтересован може да ги види! По-любопитно ми е дали тези смели медии биха били мотивирани да потърсят непубличната информация за публичните личности като Делян Пеевски например.

Един човек, в чиято данъчната декларация и в декларацията пред Сметната палата пише, че е притгежател на стар опел за 2000 лева, а в същото време той си позволява да го возят в джип, съпровождан от други два джипа, с десетина души охрана.

Тоест, когато има дисбаланс в публичната информация за даден човек и в публичния му образ, тогава е добре журналистиката да влезе в истинската си роля.

СЛУШАЙ ТУК

Права ТАНГРА МЕГА РОК 

Source: radiotangra.com