MILA STNV talks about her meeting DAVID FRICKE

24 October 2023
news page

Митичният ДЕЙВИД ФРИК, дългогодишният редактор на Rolling Stone беше за няколко дни в София.

Той е автор на много забележителни текстове, направил е последното интервю на КЪРТ КОБЕЙН, например, а през последните години работи в сателитното радио Sirius XM, редом с ХАУЪРД СТЪРН и други знаменитости.

Близо до ФРИК в софийското му приключение се оказа нашата любима МИЛА ЕсТиЕнВи, която разказва впечатленията си в този къс текст:     

Бих искал да видя катедралата Св. Александър Невски“ – каза той часове след пристигането си. И в това негово желание нямаше никакъв религиозен нюанс. Сигурно зданието е първата забележителност, за която чужденците научават, идвайки в София. Казах му, че не е много близо – на поне 30 минути пеша от тук.

А той ме погледна с многозначителната си усмивка и каза „Обичам да ходя пеша. Все пак съм от Ню Йорк“. Сетих се, че времето и пространството са относителни величини и че той се забавлява на моя отговор така, както аз се засмях на жената от Пловдив, която ми каза, че Античният театър е твърде далеч, за да стигна до там пеша – на „поне 10 минути ходене“.

Дейвид Фрик е единствената легенда, която твърди, че не е легенда. „Аз просто върша своята работа“, казва той винаги, когато събеседникът му започне да прекалява със суперлативите. Без значение дали го адресира от сцената на музикална конференция или те поглежда в очите, докато пиете кафе „американо“.

Думите му са все така искрени, гласът му е все така плътен и спокоен, а погледът му - искрящ и категоричен. Лесно е да изглеждаш толкова убедително, когато си честен. Трудно е да си толкова скромен, когато текстовете и интервютата ти оставят толкова голям отпечатък върху музикалната индустрия, включително са катализатор за стотици хиляди продажби и преиздавания на рилийзи.
 
Дейвид Фрик пристигна за първи път в България по покана на организаторите на SoAlive Music Conference 2023. Приема предложението им без да се замисли, с единственото изискване да има няколко свободни дни тук, за да може да се запознае с града. Споделя, че в Източна Европа е бил
за последен път малко преди падането на берлинската стена, по време на турнето на Йоко Оно и е безкрайно любопитен към развитието на тази част от света след промените.
 
Още в началото на разговорите ни разбрах, че този висок човек от Ню Йорк е достатъчно интелигентен, ерудиран и емпатичен, за да разбира фината разлика в емоцията, с която хората от България са възприемали и пеели песента 'Imagine' през 80-те години, в сравнение с хората във Великобритания или САЩ по същото време. Един човек от Ню Йорк, живял в неповторимите и толкова емблематични години за рок музиката, приема поканата за участие в конференция на Балканите с най-искреното удоволствие от това „да бъде полезен“, както самият той казва.

Разбира се, молбата му да прекара няколко дни наоколо е уважена, а въпросът е къде ще отиде и какво ще види. Трябва да си напълно откачен, ако ти хрумне да заведеш Дейвид Фрик на традиционна битова кръчма, за да слуша фолклор и да яде капама. Макар, че той е достатъчно широко скроен, за да го
преглътне и да ти благодари. Той търси духът и нюансите на града и приема всичко с отворено съзнание, без да съди и да категоризира. Казва, че хората могат да са неизчерпаем извор на интересни истории, вдъхновение и информация и това се отнася също и за неговата работа.

Твърди, че може да вземе интервю от Кийт Ричърдс и днес, и след една година, и че резултатът ще бъде все така интересен. Защото светът се върти и се променя постоянно, а с него и ние - хората, както самият той казва.

Светът се върти, а с него и Дейвид Фрик, който никога не спира. След 30-годишната си практика като редактор в списание Rolling Stone, днес работи като фрийлансър и радиоводещ в огромната сателитна радиоплатформа Sirius XM. Създава авторско съдържание, в което обединява своята музикална
култура и богатия си опит в създаването на интересни разговори с хората.

Един от първите му въпроси тук беше къде може да намери добри магазини за плочи. Аз се сетих за един единствен. На следващия ден се оказа, че той вече е обиколил пет, отбелязани прилежно върху хартиената карта на София. Той е човек, който си служи еднакво добре както със смартфон, така и с тефтер и
химикалка. Бележникът му е винаги на разположение във вътрешния джоб на сакото, в случай, че съвременните технологии се сринат внезапно. Беше успял да се разходи и до Женския пазар, откъдето беше купил подарък на своята съпруга.

Междувременно е навъртял и няколко десетки километри с нашия стар познат Емил Джасим, който му е подарил урок по история на България. Самият Дейвид спомена с шеговитата си усмивка, че след този ден познава доста от пластовете на времето, оставили отпечатък по нашите земи. Дали е запомнил нещо от лекцията не знам, но със сигурност ще запомни София като града, в който за първи път дава автограф, само защото са го „давали по телевизията“. Горкият Дейвид – по настояване на жената е трябвало да се подпише върху детска книжка за оцветяване, предвид липсата на други варианти. А това е запомнящо се!

Прекараното време с Дейвид Фрик е най-доброто упражнение по слушане. Не защото той говори много. А защото всичко, което казва е смислено, интересно и искрено. Въпреки безкрайната му любезност, всяко съмнение за неискреност се изпарява секунди, след като разговорът започне. Загрижен е за света, за хората, за знанието и за новото поколение. Отворен е за разговор с всеки, който има какво да попита и определя преживяването си по време на конференцията като „доста интензивно“.

Наистина, хората жадуваха да поговорят с него след края на панела му. И той не отказа на никого. По време на своето участие той разказа малко позната история, около една от най-широко обсъжданите теми, свързани с името му - легендарното последно интервю на Кърт Кобейн, което Дейвид Фрик записва броени месеци, преди вокалистът на NIRVANA да отнеме живота си.

Дейвид разказа как през 2015 се среща с дъщерята на Кобейн - Франсис Бийн с уговорка за интервю. По средата на разговора им той споменава, че касетъчният диктофон, с който записва в момента е същият, с който е записал и последното интервю на баща ѝ. Реакцията ѝ е съвсем очаквано емоционална, а години след това Дейвид си спомня за този момент и го определя като възможност за Франсис Бийн да осъществи връзка с Кърт Кобейн.
 

През цялото време, докато беше в София, Дейвид Фрик не се умори да бъде любопитен към града. Ние успяхме да му покажем няколко любими наши места, едно от които е задължителен спот за всеки рок фен - магазина на ДИДО ПЕШЕВ - единственият български художник, одобрен да изработи официални плакати за MetallicaGojira и други. Успяхме да изпием по нещо неделно-следобедно в К.Е.В.А. и да послушаме фонтаните пред Народния театър. И докато през целия този уикенд в Ню Йорк е валял дъжд, в София Дейвид Фрик се радваше на октомврийското слънце и на възможността да среща нови хора и да бъде на нови места.

А ние се радвахме на шанса да прекараме ценни моменти с човек като него. Не му показахме всичко от туристическата София, но се радвам, че успяхме да му покажем нашата София - такава каквато ние я познаваме и обичаме през по-голямата част от времето. Мисля, че му хареса - обеща да върне жеста в Ню Йорк.
 
Мила Стоянова
Source: RadioTangra.com