DURAN DURAN - Джон Тейлър

06 Октомври 2006
news page
Красивият басист на "великолепната петорка" за предстоящия нов албум, любимите си филми, футбола, пънка и... джамиите в София.

По случай седмицата на Duran Duran по Тангра Мега Рок (16-22 Октомври) и най-вече поради първия концерт в историята на забележителната група в София (20 Октомври, Music Jam 2006, SME) имаме изключителното удоволствие да говорим с басиста  – Джон Тейлър.

В.В. - Какво правите вие Duran Duran точно в момента?

Джон - Точно в момента сме на път да започнем едно няколко седмично турне. Взимаме си почивка от правенето на новия албум.

Записваме го в момента, но ще дойдем да направим няколко концерта.

В.В. - Да, точно за албума искаме да те питаме сега, говори се че вече сте направили една част от него. Иначе албумът се очаква да излезе някъде в началото на следващата година. Наистина, кажи ни повече за този албум.

Джон - Предполагам най-интересното е това, че току що приключихме работа си с продуцента Тимбъленд.

Направихме няколко парчета с него и може да се каже, че това бе едно доста по-различно преживяване за нас.

Освен това и Джъстин Тимбърлейк бе при нас – той е съавтор на една от песните, а също така и пее в нея.

Всъщност, ние съвсем сами си правим албума, след това се появи възможност да работим с тези хора и ние го направихме.

Това определено променя звука на албума, обаче сме едва по средата на работата. Отнема време, така че сме още доста далеч от завършването му.

Това е важен албум за нас - те всички са такива и не можем да го претупаме, затова е добре, че си взимаме малко почивка и ще правим концерти.

Не обичам да прекарвам месеци наред в студиото, добре е да излезеш и да посвириш.

В.В. - Много музиканти днес, предвид нещата, които се случват по света започват да пишат политически песни. Не ми казвай, че и вие Duran Duran ще имате политически неща в този нов албум?

Джон - Всъщност има две песни: едната се казва - Criminals in the capital, всъщност е забавна песен, но в нея става въпрос за корупцията на най високите нива, споменава се и Тони Блеър.

Чудехме се много дали да споменаваме това, защото когато постъпиш така, песента ти остава свързана с определен период от време.

Не знам... ние никога не сме били политическа група и когато се опитваме да се занимаваме с теми, като тази, се оказва, че хората очакват музика за купон от нас, никой не очаква политически коментари и послания от Duran Duran.

От нас очакват забавление, затова трябва да поддържаме нивото на политика в нашата музика доста общо.

В.В. - Сега, да те питам за България. Кое е първото нещо, което си представяш, когато чуеш думата България.... освен това, че вие всеки момент ще имате първия си концерт тук и разбира се онзи гаден български чадър?

Джон - Първото нещо, което си представям са джамии.

В.В. - А...гмхнпппп... това е доста грешна представа, България е православна християнска страна, така че няма много джамии.

Джон - А така ли, за кой град говорим??? за София, нали?

В.В. - Да, София - тук има само една джамия.

Джон - Мдда, това показва колко съм слаб по география.

Не знам защо правя такава асоциация, споделих го и със Саймън. Трябва повече да се подготвям преди да дойда в България. (вече на българска земя, Джон ще обясни асоциацията си София = джамии, със "Света София" в Истанбул, бел. ред.)

В.В. - Сега през октомври ние и особено вие в Англия празнувате деня на Джон Пийл. Интересно, до каква степен медиите помогнаха или попречиха на успеха ви като група?

Джон - Естествено нищо на този свят не можеш да направиш без медийна подкрепа, е предполагам че все пак можеш нещо…
Това, което всъщност беше важно за нас се случи на две нива:

На първото ниво беше пресата за тийнейджъри във Великобритания - списанията за младежи, които сериозно ни захапаха през първата година и започнаха наистина сериозно да ни лансират и да ни превръщат в секс идоли, пускаха плакати с нас.

Това адски ни изненада, защото ние се появихме в късните години на пънка – така наречената „нова вълна”, ерата на new wave-a.

Ние изобщо не си се представяхме, като такава група от секс символи, но когато момичешките списания започнаха да публикуват нашите снимки и да ни лансират като такава група, това наистина тотално изстреля нашата популярност във въздуха.

Другата сериозна медийна роля за нас изигра MTV – началото на MTV - в средата на 80-те години, когато MTV току що бяха започнали в Щатите.
Нашите видеоклипове бяха изключително популярни и това оказа изключително огромна и решаваща роля за продажбите на нашите албуми.

По това време MTV не се излъчваше във всички щати, а там където се излъчваше ние бяхме много популярни.

В.В. - 2006 година беше изключително успешна за нас тук в България, защото имахме невероятния шанс да гледаме за първи път на живо Depeche Mode, а сега през септември и Simply Red, предстои Duran Duran. Въпросът е, кои други британски групи от вашето поколение си заслужава да гледаме на живо?

Джон - Бих казал че Human League бяха много важна група, а също така и Ultravox и Japan – те бяха велика група и The Cure - те очевидно са велики.  

В.В. - Добре, да се върнем на твоята група, говори се че именно ти - Джон Тейлър си лидерът на Duran Duran, така ли е?

Джон - Не, не мисля така. От една страна сме аз и Ник – нещо като природени близнаци в групата. Ние двамата започнахме групата, това си беше нашата фантазия и именно ние двамата сме най-амбициозните членове на Duran Duran.

Ако говорим за Саймън, Роджър и Анди.... почти мога да си ги представя... как се пенсионират, как започват да го карат по-леко. Обаче аз и Ник имаме изключително много хъс и моят в никакъв случай не е по-голям от този на Ник.    

В.В. - Да се върнем сега 10-11 години назад във времето. Сигурен съм, че много от нас си спомнят онзи проект – Neurotic Outsiders, в който бяхте ти, Стийв Джоунс от Sex Pistols, Мат Соръм и Дъф МакКейгън от Guns N’ Roses – най общо казано хора от пънк и рок средите. Въпросът е: ти ли си рокаджията в Duran Duran?  

Джон - Обичам всякаква музика.
В този конкретен период от време, прекарвах много време със Стийв.
Всъщност барабанистът Мат Соръм - той сега свири с Velvet Revolver, но той беше човекът, който събра четирима ни заедно.
Четиримата свирихме за набиране на средства и направихме две парчета заедно и просто наистина си изкарахме чудесно, беше някак си адски освежаващо да свирим три минутни песни.Свирехме доста пънк класики

Но цялата тази работа се превърна в постоянно занимание.
Изобщо не очаквахме, че ще стигнем до договор за издаване на албум, не това беше нашата цел.... но ето че подписахме такъв договор и издадохме албум.

Аз никога не бих правил музика просто ей така, наистина обичам всякаква музика, но точно този проект беше изключително забавен - той ми даде много енергия.

В.В. - Каза, че харесваш всякакви типове музика, а другото основно име на другата вечер на фестивала Sofia Music Jam 2006, на който ще свирите и вие е Ал Ди Меола. Харесваш ли неговите неща?

Джон - Не, не бих казал че съм запознат с творчеството му, честно казано не разширявам много мирогледа си към джаза. Свиреше с Чик Къриа, нали?

В.В. - Да. Всичките от Duran Duran, все така ли си живеете в Англия?

Джон - Аз живея в Щатите, но останалите  живеят в Лондон.

В.В. - Да, но вие сте от Бирмингам. Интересно дали днес, почти 30 години, след като започнахте все така си подкрепяте футболните отбори от вашия град?

Джон - Предполагам, че ако има мач в който играе отбор от Бирмингам винаги ще поискам този отбор да спечели.

В.В. - Да, но от кои си по точно – Aston Villa или Birmingham city?

Джон - Както казах, ако гледам мач и в него играят Birmingham city или Aston Villa или West Bromich, разбира се ще бъда за тях.

В.В. - Време е за един филмов въпрос. Ето вие Джон взимате името на групата Duran Duran от филма на Роже Вадим, самият ти композира основната тема във филма "9 седмици и половина". Нажи ни, кой е любимият ти филм на всички времена?

Джон - Знаете ли съвсем наскоро отново гледах "Кръстникът",  1-ва и 2-ра част - ето това е един удивителен филм и "Апокалипсис сега" също е удивителен. Сещам се също така и за La Dolche Vita на Фелини. Не мога да отделя само един, затова ето ви три.

В.В. - Да се върнем към Duran Duran – сега в края на 2006 година и приближаващата 2007 година има ли нещо в технологията, в целия процес на един концерт на Duran Duran - нещо с което може особено много да се гордеете?

Джон - Ами Ник е човекът, който може да ви каже за разни необичайни и революционни неща, които ползваме от технологична гледна точка.

Самият аз не се замесвам много в тия работи, аз просто си включвам четирите струни и започвам да се потя. За мен нищо не се е променило от началото, винаги е било така.  Свиренето за мен е преди всичко атлетичен процес.

За мен технологиите не са най-важното - за мен основното в един концерт е взаимодействието между човешки същества. За мен важното е в човешкото преживяване.

Права: Тангра Мега Рок

Duran Duran показаха върхова форма в София

Източник: