DIO - Рони Джеймс Дио

24 Декември 2006
news page
Няколко дни преди новогодишния си концерт в Каварна, Рони Джеймс Дио даде интервю за Тангра Мега Рок.

В. В: Здравей, Рони, как си?

Р. Д. Д.: Страхотно, мен, наистина съм добре.

В. В: Къде си сега?

Р. Д. Д.: У нас.

В. В: ОК, да започнем със следното: това ще е третото ти посещение в България. Какви са чувствата ти по въпроса?

Р. Д. Д.: Предишните два пъти много ми хареса, особено втория. Беше в Каварна, където ще свирим и този път, а аз имам страхотни спомени от тогава и очаквам с голямо нетърпение пак да отида там.

В. В: Ще има ли някаква изненада за зрителите?

Р. Д. Д.: Не мисля. Знам, че няма да свирим същите песни като предния път, така че ако има някаква изненада – тя ще е от песни, които хората не са чували от доста време.
Освен това знам, че изненадата не е изненада, още повече, че на Нова Година винаги става голям купон.

В. В: Добре, а как така ти композираш музика, а същевременно не си известен като инструменталист?

Р. Д. Д.: Винаги съм свирел на инструменти. На пет започнах да свиря на тромпет, а после дълги години свирих на бас в групата си Elf. После дойде един момент, в който реших, че ще е по-добре, ако се занимавам само с пеене. Но винаги съм смятал, че свиренето е важно за всеки композитор.

В. В: Освен че идваш за концерт в България, друго с какво се занимаваш?

Р. Д. Д.: Доста неща, всъщност. Участвах в един филм с Джак Блак “Tenacious D in the Pick of Destiny” и това ми отне доста време. Освен това, току що написах три песни с Black Sabbath и това също ми отне доста време. Така че, главно писах и участвах във филм. 

В. В: Като спомена Black Sabbath – това е страхотно дето се събрахте, но под името Heaven and Hell, вместо Black Sabbath. Та как е да се съберете след толкова много време?

Р. Д. Д.: Минаха 12 години.

В. В: Да, 12, години. И как беше – спомени от стари времена или прилив на свежа енергия?

Р. Д. Д.: Бяхме позабравили колко в хубаво да пишем заедно, особено Тони и аз, бяхме забравили колко сме добри. Писането беше извънредно приятно и лесно, а и идеята, че ще ходим на турне ни забавляваше много. Беше наистина приятно и радостно. 

В. В: А ще има ли албум, или ще е само турнето?

Р. Д. Д.: Ще има сборен албум с най-доброто, наречен “Black Sabbath: The Dio Years” и искахме да напишем няколко допълнителни песни. Иначе щеше да има само изпълнения на живо на стари песни, а ние искахме да го направим малко по-специално. Мислехме да са две нови песни, но те станаха три.

В. В: Имаме забавно съвпадение – тази седмица Jack Daniel’s група на седмицата е оркестърът на Ричи Блекмор Blackmore’s Night. Та, какво са ти впечатленията като на вътрешен човек от г-н Блекмор и неговия талант? - Ти смяташ ли, че той е един от най-великите китаристи на всички времена?

Р. Д. Д.: Абсолютно. Ричи е гений, абсолютен гений. Когато работиш с него разбираш колко е умен и какъв велик музикант е той. Мисля, че в момента не свири много рокендрол, защото той винаги е искал да прави музиката, която прави с момента – ренесансова музика, защото той много я обича. Но мисля, че рано или късно той ще се върне към рокендрола. Но си е вярно, че Ричи е велик музикант и е страхотно да се работи с него, също като комбинацията между мен и Тони Айоми – винаги се получава страхотно.

В. В: Имало ли е някакви различия и проблеми между теб и хората, с които си работил, защото те са британци, а ти – американец?

Р. Д. Д.: Не, това никога не е било проблем. А и винаги съм мислел, че британската музика като  Deep Purple, Led Zeppelin и Pink Floyd е жестока музика. - Това е вида музика, който винаги съм искал да свиря, а и винаги съм смятал, че британските китаристи са супер. Не че в Америка няма добри китаристи, но британците имат един много специален начин да правят нещата и да се представят на сцена. Така че аз бях силно привлечен от нещата, които правят британците. И докато растях, аз подражавах на британците и после работата ми с тях не беше трудна, защото споделяхме същите идеи.
В крайна сметка, всичко опира до таланта. Независимо дали си американец, българин или от Исландия – ако си добър музикант и те уважават, хората ще те приемат.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: