EKTOMORF - Золтан Фаркаш

10 Октомври 2006
news page
Въпреки че от няколко години живеят в Холандия, EKTOMORF се превърнаха в символ на унгарския метъл.

Без да са супер звезди от ранга на Sepultura и Soulfly, до чийто звук, съзнателно или не, се доближават, EKTOMORF са една от много малкото групи от бившия соц-лагер, които, най-общо казано, са напълно конвертируеми.

Двамата братя лидери на групата, Золтан Фаркаш (китари и вокали) и Чаба Фаркаш (бас), са цигани (баща циганин, майка унгарка) и съответно музиката им е разковаваща комбинация от ромски фолклор, траш, хардкор, пънк и модерен метъл. Новият албум "Outcast" излиза на 27-ми октомври и затова Золтан говори екслузивно по Тангра Мега Рок:
 
 
В. В.:  Зoлтан, ти си циганин, нали? Унгарски циганин..
 
З.Ф:  Да...
 
В. В.:  Миналата седмица се разрази скандал, който беше започнат от един български политик, ултра-националист, който  прати обидни думи на една унгарска циганка (Български наблюдател в Европейския парламент – Димитър Стоянов изпрати електронно писмо, съдържащо обидни коментари, към политик от Унгария от ромски произход – Ливия Ярока).

В. В.:  Кажи ни какво е да си циганин в Обединена Европа?
 
З.Ф:  Да, аз израснах в дискриминация, освен това можеш да почувстваш разделението и факта, че си доста мразен. Мислех, че това ще се промени когато стана голям, но не се промени. Дори сега е по-лошо!

Особено ако се занимаваш с нещо, както аз с музика. И ако си добър в това, което правиш, хората започват да ти завиждат и да злобеят по твой адрес. И само защото съм добър музикант, нещата са още по-гадни.
Но да се върна на въпроса ти: да си циганин в Унгария означава три неща – дискриминация, сегрегация и омраза. Всичко това те кара да се чувстваш адски зле и подтиснат.
 
В. В.:   Въпросът ми всъщност беше, като говорим за Европейския Съюз, където и България влиза след около три месеца, както Унгария влезе преди две години, кажи ни, има ли разлика в това  да си циганин в Холандия, където в момента живееш и да си циганин в Унгария?

 
З.Ф:  Ами, аз никога не съм имал проблеми заради това, че съм циганин в нито една друга страна по света освен в Унгария...
 
В. В.:   Да, доста кратко и ясно...
Нека да се концентрираме върху новия албум и да забравим за тези политически и расистки простотии. Ти доволен ли си от новия албум? Имам предвид, звучиш доста щастлив, самият албум звучи доста могъщ, а и се надявам, че това няма да е последният ви албум, а само крачка напред към следващия, който ще бъде  по-силен, нали?
 
З.Ф:  Да, това е сигурно. Аз наистина харесвам новия албум, той звучи невероятно и получаваме доста добри отзиви за него от разни хора, списания, от нашия лейбъл и най-важното от нашите фенове. Наистина всички сме настроени доста позитивно, както никога преди и мога да кажа, че Ektomorf винаги ще бъде синоним на силна и могъща музика.

В. В.:  Супер, кажи ми сега, защо по дяволите решихте да направите кавър на Prodigy?
 
З.Ф:  Аз съм голям фен на Prodigy и много харесвам музиката им. Колкото повече слушам музика, толкова повече я обичам. Аз обичам ритъма на музиката, никога не съм бил фен на мелодията и ако трябва да говорим за ритъм, то именно Prodigy са господари на ритъма, а албумът им Fat Of The Land е страшно добър албум.
Аз просто си слушах последното парче в него Fuel My Fire и имах чувството, че аз го бях написал, особено като слушаш текста, а и китарите...
Ние го изсвирихме няколко пъти и всички в групата доста го харесахме, а и всички фенове и затова решихме да го запишем.
 
В. В.:   Знаем, че си голям фен на Макс Кавалера, Soulfly, Sepultura и така нататък... Разочарован ли си от факта, че очевидно Sepultura няма да ги има повече?
 
З.Ф:  Е, ако трябва да съм напълно честен, за мен още когато Макс напусна бандата, те бяха почти мъртви, звукът им оттогава няма нищо общо с начина, по който звучаха след това, така че може би съм малко разочарован, но като цяло за мен Sepultura отдавна ги няма...

Източник: