EVERGREY - Рикард Зандер, Хенрик Данхаге, Томас Енглунд

09 Януари 2007
news page
"Това са първите ни концерти в България и искаме всички фенове на метъла да дойдат."

Разговор с Томас Енглунд, Хенрик Данхаге и Рикард Зандер, съответно вокалист, китарист и клавирист в шведската прогресив метъл банда Evergrey, седмицата преди гостуването им в София и Пловдив...

Рикард Зандер –  кийборд

В. В.: Хей, Рикард, как си?

Р. З.: Много добре, благодаря!

В. В.: Първо – честита Нова Година!

Р. З.: Благодаря, подобно!

В. В.: Всъщност, 2007 идва с първите концерти на Evergrey в България изобщо. Какво мислиш по въпроса?

Р. З.: Много сме развълнувани. Ще имаме два концерта – в Пловдив и София на 15 и 17 януари и сме много развълнувани, защото никога досега не сме идвали в България.

В. В.: Но то е част от източноевропейското ви турне, нали?

Р. З.: Да, точно така. Ще правим двуседмично турне в Източна Европа – в Турция, Гърция и на някои други места.

В. В.: Защо избрахте първите седмици на новата година, когато е трудно за турнета, защото хората са уморени от купон и ядене и пиене, но пък може и да им се иска да ходят на концерт?

Р. З.: Не съм съвсем сигурен. Така станаха работите с промоутърите. Миналата година свирихме в Унгария и там срещнахме един човек и започнахме да планираме източноевропейското си турне. Просто съвпадение е, че е по това време на годината. Но пък се надявам, че хората не са много уморени и не са яли чак толкова много и ще дойдат да покуфеят на шоуто ни.

В. В.: Или пък е начин да се излекуват от преяждането.

Р. З.: Да, да свалят някой и друг килограм.

В. В.: Миналата година излезе шестият албум на Evergrey, “Monday Morning Apocalypse” и ние пускаме заглавното парче почти всеки ден, но мислите ли вече за следващия?

Р. З.: Имаме някои нови неща, но сме още в самото начало и не сме решили кога ще издаваме нещо. Ще видим как ще тръгнат нещата и се надявам, че ще представим следващия си албум по някое време тази година.

В. В.: Досега работите с  Inside Out Records, който е известен като прогресив лейбъл. - Вие смятате ли се за прогресив метъл банда?

Р. З.: Ами, не се смятаме за чисто прогресив метъл банда. Имаме влияния от прогресив музиката, но и от много други стилове, особено в метъла. Трудно е да се каже... Знам, че звучи като клише, но ми е наистина трудно да сложа етикет на нашата музика. Но ако хората искат да ни определят като прогресив, то си е техен избор.

В. В.: Е, очевидно, лейбълът ви мисли, че сте прогресив.

Р. З.: Да, може и така да е, но аз не знам, а и не ми пука.

В. В.: Швеция винаги е била известна с музикалния си експорт. - През 70-те ABBA, през 90-те Roxette и Ace of Base, а от друга страна я има и шведската метъл сцена. Кое е най-горещото нещо в момента?

Р. З.: Труден въпрос. Метълът е голяма работа тук – In Flames в момента са доста популярни. Иначе не знам – има много банди.

В. В.: ОК, какво е посланието ти към феновете?

Р. З.: По-добре елате в Пловдив и София да ни чуете и видите, защото това са първите ни концерти в България и искаме всички фенове на метъла да  дойдат.

Хенрик Данхаге – китара

В. В.: Хей, Хенрик, какво правиш?

Х. Д.: Седя си в апартамента и се каня да отивам на репетиция – първата ни от два месеца насам и ще е наистина хубаво.

В. В.: Очевидно, причината за това интервю са предстоящите ви концерти в България. Ти какво мислиш по въпроса?

Х. Д.: Много се вълнувам, защото през годините сме имали много почитатели от България, които са посещавали сайта ни, а никога не сме идвали в България. Така че много се радваме.

В. В.: Преди малко говорихме с кийбордиста ви Рикард за това, че ви издава прогресив лейбъл, та искам и теб да питам – ти мислиш ли, че сте прогресив банда?

Х. Д.: Би било по-точно да кажем, че сме метъл банда, която прогресира през цялото време. От това, което чета по вестниците, изглежда хората мислят, че прогресив метълът е нещо различно, от това, което аз мисля, че е. Защото аз мисля, че и Opeth и Meshuggah са толкова прогресив, колкото и Dream Theater, но мисля, че има много прогресив музика, но не и по начина, по който феновете я определят като такава. 

В. В.: Кое ще е голямото събитие за групата ви през 2007?

Х. Д.: Ще започнем да записваме нов албум и, надявам се, ще отидем на турне и ще свирим пред много хора. Но най-важното е да запишем добър албум и всичките ни фенове много ще го харесат.

В. В.: Сега държа настоящия ви албум в ръце. Какво да пусна от него?

Х. Д.: Пусни “At Loss for Words” и го посвети на всички хубави жени в България.

Томас Енглунд – вокали

В. В.: Ще свирите в България за пръв път – какво ще кажеш?

Т.Е.: Е, крайно време беше. Имаме шест албума и никога досега не сме свирили в България. - Крайно време е да дойдем, така че го очакваме с нетърпение.

В. В.: Допреди малко говорихме по телефона с китариста и кийбордиста, но знаем, че ти си основателят на Evergrey. Имало ли е моменти, в които да си съжалявал, че тези типове са в твоята група?

Т.Е.: Всеки ден, в който пътувам с тях в автобуса, ха-ха. Не, майтапя се. Ние се научихме да се уважаваме един друг и сме големи приятели и изобщо не съжалявам за нищо досега.

В. В.: Понеже си единственият останал първоначален член, кажи ми, моля, като гледаш назад във времето – Evergrey днес има ли нещо общо с това, което си си представял навремето?

Т.Е.: Очаквах да сме много по-големи, така че смятам, че сме се провалили. Но все пак напредваме и ставаме все по-добри с всеки албум. Битката е дълга и тежка, но ние й се наслаждаваме.

В. В.: Смяташ ли, че Evergrey са прогресив метъл банда?

Т.Е.: Не, и никога не съм го мислил. Не сме толкова добри в свиренето, а и изобщо не мисля, че влизаме в този жанр. 

Права: Тангра Мега Рок

Източник: