TAROT, NIGHTWISH - Марко Хиетала

20 Януари 2007
news page
"След 20 години най-после получаваме някаква отплата!"

Басистът на Nightwish Марко Хиетала представя другата си група, Tarot, в която изпълнява и ролята на вокалист...

Васил Върбанов: Здравей, Марко, как си?

Марко Хиетала: Добре, а ти?

В. В.: Супер съм. Радвам се, че си с нас днес, но да знаеш, че няма много да говорим за Nightwish, а ще се концентрираме върху твоята група Tarot. Вие сте заедно от 20 години. Защо чак сега светът чу за вас?

М. Х.: Обяснението на факта, че сме заедно от толкова време, се крие в това, че с момчетата в групата сме най-добри приятели и, въпреки че е имало много време, без да правим нещо особено, с изключение на някой и друг концерт, никога не сме се разпадали.

В. В.: Да, но сега изглежда, че най-сетне получавате някакво признание.

М. Х.: Извървели сме дълъг път заедно и, колкото и да е странно, след 20 години най-после получаваме някаква отплата за това.

В. В.: Ти си в тази група заедно с брат си. Какви са предимствата и недостатъците на това?

М. Х.: Очевидният недостатък е, че когато започвахме с групата, между нас двамата имаше някаква борба за надмощие - каква да е музиката, как да се направи, кой да я напише и т.н., но младите хора имат по-голямо его. Вече от 15 години не сме се карали за нищо и започнахме много да се разбираме.

В. В.: Ние сме добре запознати с “You” - първият сингъл, който доста се върти по радиото. Това ли е любимата ти песен от албума? Знам, че е тъп въпрос, но не чак толкова...

М. Х.: Не, “You” не е любимата ми песен, но отговаря на изискванията за сингъл - подходяща дължина и припев, който се повтаря до втръсване. Освен това го има и моментът, че когато записвахме сингъла, нямахме целия материал готов и трябваше да избираме между 5-6 песни. Може би именно затова избрахме “You”.

В. В.: Въпреки че си говорим за Tarot, очевидно въпросът докъде стигнахте с избора на певица за Nightwish е неизбежен.

М. Х.: Имаме няколко потенциални кандидатки и някои от тях са настина добри, така че ако искахме да влезем в студио и да записваме, имаше с кого да го направим. Но, от друга страна, продължаваме да получаваме демо записи от цял свят, включително и от Финландия, и искаме да изчакаме до края на януари, преди да решим. А иначе - вече сме запазили студио за записи на вокали през март.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: