CHIMAIRA - Марк Хънтър

26 Януари 2007
news page
"Искахме отново, както бе в началото, да правим супер яка и безкомпромисна музика, без да се интересуваме от каквото и да било друго."

Разговор с Марк Хънтър, вокалист на американските метълкор зверове Chimaira, по повод новия им албум "Resurrection", възраждането на метъл сцената в Щатите... и хламидите.

Васил Върбанов: Хей, Марк, как си?

Марк Хънтър: Чудесно, а ти?

В. В.: Благодаря, добре съм. Причината да си говорим с теб е новият ви албум, "Resurrection", който се очаква да излезе в САЩ на 6 март чрез Ferret Music (а ден по-рано - и в Европа чрез Nuclear Blast Records). Какво можеш да ни кажеш за него?

М. Х.: Изключително щастливи сме от факта, че оригиналният ни барабанист Андолс Херик се върна в играта, след като ни беше напуснал през 2003 г. Идеята беше, че отново всички заедно ще правим супер яка, безкомпромисна музика, без да се интересуваме от каквото и да било друго. Сега нямаме търпение да потеглим на турне.

В. В.: Кажи ни още някои подробности за албума, моля те.

М. Х.: Ще съдържа 11 песни, като ще има и специално издание с допълнителна DVD-част с документални кадри, където разказваме за групата и т.н.

В. В.: А защо според теб през последните години се забелязва нещо като завъщане на метъла в Щатите, особено що се отнася до т. нар. метълкор?

М. Х.: Когато започвахме с Chimaira, "метъл" бе мръсна дума в Америка, но сега вече не е така. Според мен, сред младите групи, които се появяват напоследък, има наистина стойностни, а не разни "бой метъл" банди, създадени просто ей така. Идеята ми е, че в тези нови групи има и агресия, което е основното нещо в метъла.

В. В.: Каза, че ще ходите на турне. Къде?

М. Х.: През февруари ще обикаляме Щатите заедно с Killswitch Engage и Dragonforce, след това ще отиваме в Мексико и Австралия, а през юни заминаваме за Европа, за да свирим на летните фестивали. Не сме го правили от 2004 г., така че сме много щастливи.

В. В.: Ozzfest ли е основният виновник за това възраждане на метъла в Щатите?

М. Х.: Да, определено. Мисля, че Ozzfest не е толкова добър, колкото са европейските фестивали, тъй като при вас могат да се видят по-яки и разнообразни банди, но, така или иначе, е факт, че Ozzfest до голяма степен върна позициите на метъла в Америка.

В. В.: Спомена Killswitch Engage и Dragonforce. Коя от двете групи предпочиташ?

М. Х.: Повече ми допадат Killswitch Engage, но страшно уважавам Dragonforce като музиканти. Дори според мен те не са музиканти, а хора от друга планета - толкова са добри!

В. В.: Знаеш ли, спомням си, че свирихте с един шведски барабанист...

М. Х.: Да. Когато Андолс ни напусна, решихме да привлечем Рики от Soilwork, но нещата не се получиха, тъй като имаше проблем с визата за Щатите.

В. В.: Зададох ти този въпрос, тъй като Killswitch Engage, за които говорихме преди малко, замениха китариста си Адам с Петер Вихерс от същата група - Soilwork. Това означава ли, че двете най-добре приемани банди в Щатите са Soilwork и In Flames?

М. Х.: Да. Те са много популярни, а освен това са и наши приятели.

В. В.: Знаеш ли, тук, в България, имаше доста спорове как точно трябва да се произнася името ви. Вече знаем, че Chimaira се произнася "каймира", но коя е най-идиотската транскрипция, която си чувал?

М. Х.: Едното е "шармин", което е тоалетна хартия, другото е "хламидия" - като хламидите, които се предават по полов път, ха-ха!

В. В.: Ок, мистър Хънтър, благодаря ти, че беше с нас!

М. Х.: И аз благодаря! Чао!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: