CRO-MAGS - Джон Джоузеф

13 Ноември 2006
news page
"Заплашва, че ще ме срита, но всеки знае какво ще се случи, ако се срещнем и се сбием... Всеки има голяма уста в Интернет..."

Джон Джоузеф МакГауън, познат просто като Джон Джоузеф - противоречивият фронтмен на нюйоркските хардкор легенди Cro-Mags в различни етапи от историята им - представя актуалните си проекти Fearless Vampire Killers и Bloodclot и разкрива истината за вечните битки и скандали в Cro-Mags от сегашна гледна точка, т.е. две десетилетия след появата на на култовия дебютен албум "The Age of Quarrel"...

Александър Бояджиев: Как се роди идеята за Fearless Vampire Killers и широко рекламираното риюниън турне на Cro-Mags по повод 20-ия юбилей от издаването на "The Age of Quarrel"?

Джон Джоузеф: Цялата работа се състоеше в това, че през отделни периоди от време се събирах с различни музиканти и правех концерти в Щатите, свирейки парчета на Cro-Mags, но не бях идвал в Европа от около 1993 г. насам. Имах желание отново да посвирим малко песни на Cro-Mags в Европа, преди да се завърна с новата си банда Bloodclot, ето защо това се яви нещо като последна възможност.

А. Б.: Много хора биха искали да знаят защо не сте в оригиналния състав от времето на "The Age of Quarrel" и най-вече защо липсва другата основна фигура в Cro-Mags, басистът Харли Фланаган, при положение, че турнето е обявено като "риюниън"?

Дж. Дж.: През всичките тези години имаше много проблеми. Опитвал съм се да ги реша и да изгладя нещата с Харли, опитах се и още веднъж преди няколко години, но отношението му е просто нетърпимо. Правеше проблеми и дори побоища по време на концерти, а аз не мога да приема такова нещо. За мен всичко това е прекалено непочтено. Не желая да бъда в една група с някого, когото се налага да следя постоянно, за всяка стотинка. Не искам да звуча така, все едно се опитвам да правя интриги, просто казвам истината - такава, каквато е. Харли е откраднал много пари от Cro-Mags, от всеки един от различните състави на бандата през годините, независимо дали там съм аз или Парис (Мейхю - китара) или който и да е... За мен музиката е много специално нещо и трябва да бъдеш позитивен, а не да се занимаваш с подобни проблеми.

А. Б.: Наскоро Харли публикува отворено писмо до теб, в което предлагаше отново да се съберете и...

Дж. Дж.: Да, и в същото писмо той добавя, че ако това събиране не се осъществи, ще трябва да се бия с него и ще си имам проблеми. Ела ми, де! Това е толкова глупаво и детинско... Заплашва, че ще ме срита, но всеки знае какво ще се случи, ако се срещнем и се сбием. Въпреки всичко, което Харли бълва в Интернет, ако го срещна на улицата истината ще лъсне. Всеки има голяма уста в Интернет, но реалността е друго нещо.
Харли иска да се занимава с музика само когато има нужда от пари. В този случай положението е същото - в това писмо не се споменава нищо за приятелство или нещо подобно, а всичко, което се изтъква, е колко много пари можем да направим заедно. Не се занимавам с музика заради парите.

А. Б.: Първото турне на Fearless Vampire Killers се състоя през май 2006 г. Каква е причината да се завърнете в Европа само 5 месеца след предишното си посещение тук?

Дж. Дж.: Направихме първите концерти през май, но останаха още доста места, където не можахме да свирим тогава. Много съм зает и не мога да си позволя да замина на двумесечно турне.

А. Б.: А какво става с новата ти група Bloodclot?

Дж. Дж.: Почти сме готови с албума си, над който работихме две години. В състава са Дани Шулър от Biohazard на барабаните, китарист е Скот Робъртс, свирил с Fearless Vampire Killers, Biohazard и Spudmonsters, а басист е Рик Лопез от Merauder.

А. Б.: Кога можем да очакваме албума ви?

Дж. Дж.: Ще го завършим до края на годината и предполагам, че ще излезе през феруари или март 2007 г. Все още не знам кой ще го издаде, но доста компании проявяват интерес. Проектът е интересен, момчетата са готини и нямаме търпение да потеглим на турне.

А. Б.: Можеш ли да ни кажеш нещо повече и за книгата, която написа - "The Evolution of a Cro-Magnon"?

Дж. Дж.: Би трябвало да бъде издадена през януари. Писах я 4 години. В книгата става дума за навлизането ми в музикалната сцена и за това как израснах по улиците на Ню Йорк, за живота ми като дете и за баща ми, който беше професионален боксьор и веднъж почти уби майка ми, след което аз и двамата ми братя бяхме изпратени в сиропиталище... Пиша и за това, как едно 14-годишно момче оцелява по улиците на града, как попаднах в затвора, как хардкорът, вегетарианството, йогата и медитацията ме измъкнаха от този свят на негативизъм... Именно затова книгата се казва "Еволюцията на един кроманьонец".
Това е позитивна книга, въпреки че в нея трябваше да разкажа и историята на Cro-Mags - какво точно се случи, без всичките тези глупости и лъжи, които се изписаха в Интернет. Поради тази причина някои хора се опитват да подкопаят доверието на хората в книгата ми. Тя разказва какво точно се случи, истинската история, и по този начин разкрива не особено добрата страна на определени личности, но, в крайна сметка, както казах, книгата не е негативна.

А. Б.: Нека отново да се върнем към Cro-Mags. Кои бяха най-добрите и съответно най-лошите ти моменти в историята на групата?

Дж. Дж.: Мисля, че най-добрите ни моменти бяха в ранните години, когато всички се разбирахме и преди да започнат тези долни истории. Що се отнася до най-лошия ми спомен, бих посочил края на европейското ни турне през 1987 г., когато Харли и Дъг (Холанд - китара) откраднаха всичките ни пари. Това бе и причината да напусна групата преди издаването на албума "Best Wishes" (1989).

А. Б.: Да, но след това се завърна в Cro-Mags.

Дж. Дж.: Да, и бях отново ограбен, този път на турнето през 1991 г. Това е просто един затворен порочен кръг. Аз съм човек, който прощава. Когато някой ти е приятел, отраснал е с теб и ти е много близък, винаги си мислиш как да оправиш нещата и че всеки греши, но при нас всичко беше един безкраен кошмар.

А. Б.: Занимаваш ли се с нещо друго напоследък, като изключим Fearless Vampire Killers, Bloodclot и книгата ти?

Дж. Дж.: Да - пиша сценарии за филми и сериали, също така съм треньор по триатлон, имам и йога център в Ню Йорк...

А. Б.: А какво се случи с Both Worlds - групата, с която се изявяваше в средата на 90-те години?

Дж. Дж.: По това време пишех един сценарий, а от звукозаписната ни компания (Roadrunner Records) поискаха да потеглим на 10-месечно турне. Нямаше как да направя такова нещо, ето защо лейбълът ни изостави и групата се разпадна.

А. Б.: А какви са плановете ти за близкото бъдеще?

Дж. Дж.: Винаги се опитвам да върша нещата ден за ден, но все пак продължавам да работя усилено по филмите и сценариите, имам планове и за нова книга... Разбира се, ще продължавам да правя и музика, може дори да запишем албум с Fearless Vampire Killers, след което да се върнем в Европа и да представим новия материал. Времето ще покаже.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: