SIRENIA - Мортен Веланд

16 Януари 2007
news page
"Искам през цялото време, от началото до самия край, всяка една песен да бъде вдъхновяваща и вълнуваща."

Бившият двигател в норвежката мелодична машина Tristania, Мортен Веланд, говори за актуалния албум на настоящата си готик метъл група Sirenia, "Nine Destinies and a Downfall", и представя новата вокалистка Моника Педерсен.

Васил Върбанов: Мортен, как си?

Мортен Веланд: Добре, а ти?

В. В.: Прекрасно. Всички в Европа са много въодушевени от новото издание на Sirenia, "Nine Destinies and a Downfall". Как се чувствате вие, самите музиканти?

М. В.: Работихме в студиото дълго време, около 10 седмици, и вложихме много усилия. Това, че хората навсякъде възприемат албума ни положително, е много надъхващо за нас.

В. В.: Това е четвъртото ви издание, нали?

М. В.: Да, но като дългосвирещ албум се пада под номер три (след "At Sixes and Sevens" [2001] и "An Elexir for Existence" [2003] и EP-то "Sirenian Shores" [2004]).

В. В.: Ако сравним новия ви албум с първия, къде виждаш основната разлика?

М. В.: Във факта, че "Nine Destinies and a Downfall" е много по-мелодичен в сравнение с всичките ни предишни издания. По принцип, формулата, по която замислях песните, е да бъдат не само по-мелодични, но и да се вместват максимум в 5 минути, а не както преди, когато пишех 6-7-минутни парчета. Идеята е през цялото време, от началото до самия край, всяка една песен да бъде вдъхновяваща и вълнуваща. Тук се намеси и новата ни вокалистка Моника Педерсен, чийто глас се вписа перфектно.

В. В.: Би ли я представил?

М. В.: Тя е в групата от 10 месеца. Предишната ни вокалистка, Хенриете Бордвик, ни напусна преди две години, след което направихме серия от прослушвания и се спряхме на Моника. Тя е много спокоен и улегнал човек и от години е в метъл средите, така че съм много щастлив от факта, че работим с нея.

В. В.: За какво се пее в пилотния сингъл към албума, "My Mind's Eye", и откъде черпиш идеи за текстовете си?

М. В.: В песента "My Mind's Eye" става дума за раздвоението на личността. Вдъхновението за текстовете ми може да дойде от всичко, което видя или чуя, от случките в ежедневието ми, от филмите, които гледам, книгите... Също и от музика, която да ме накара да се почувствам по определен начин - това също може да ме вдъхнови да напиша текст.
Що се отнася конкретно до "My Mind's Eye", това е песен, съдържаща всички типични за нас съставни части, но в същото време представя и една по-свежа, нова страна на Sirenia.

В. В.: Ще има ли и втори сингъл?

М. В.: Още не сме решили, но ако има, ще направя всичко възможно това да бъде парчето "The Other Side". Причината е, че снимахме два клипа към песни от албума - към  "My Mind's Eye" и "The Other Side".

В. В.: Накрая, какво е посланието ти към феновете на Sirenia в България?

М. В.: Искам да ги поздравя. Наздраве и рогата горе! Искрено се надявам да успеем да минем и през България по време на предстоящото ни европейско турне.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: