DEW-SCENTED - Лейф Йенсен

27 Февруари 2007
news page
"В крайна сметка, ние сме просто една концертна банда, която записва албуми."

Вокалистът на немската траш метъл машина Dew-Scented, Лейф Йенсен, представя новия, седми поред студиен албум на бандата си. Разбира се, заглавието му - "Incinerate" - започва с "и", както повелява желязната традиция от всички досегашни издания на групата ("Immortelle" [1996], "Innoscent" [1998], "Ill-Natured" [1999], "Inwards" [2002], "Impact" [2003] и "Issue VI" [2005])...

Васил Върбанов: Хей, Лейф, как си?

Лейф Йенсен: Много, много добре, благодаря! Имаме нов албум и нямаме търпение хората да го чуят.

В. В.: Предишният ви диск, "Issue VI", излезе преди две години. Какво се случи с вас през това време?

Л. Й.: Много неща. След "Issue VI" предприехме най-мащабното турне в историята на Dew-Scented. Първо свирихме в Япония заедно с High on Fire, след това обикаляхме Европа като съпорт на Nevermore, бяхме и в Северна Америка с Vader. По-късно отново свирихме в Европа - и самостоятелно, и на турне с Cryptopsy и Grave. После започнахме да пишем песни, поканиха ни на няколко летни фестивала, влязохме в студио, записахме новия албум, излязохме от студиото, направихме няколко концерта с Trivium в Германия и ето ни сега, очаквайки официалното издаване на "Incinerate".

В. В.: Значи прекарвате времето си най-вече в концерти, концерти, концерти...

Л. Й.: Да, това е най-добрият начин да предадеш на хората посланието от музиката си. В крайна сметка, ние сме просто една концертна банда, която записва албуми.

В. В.: Анди Снийп ли е отговорен за размазващия звук в "Incinerate"?

Л. Й.: Със сигурност ролята му в смесването и мастеринга е решаваща, но влияние оказа и новото студио, в което записвахме, и отношението ни към работата... Всички тези фактори са адски важни и сякаш карат албума да се откроява на фона на предишните ни издания.

В. В.: Впечатление прави и голямото разнообразие от гост-музиканти в  "Incinerate" - Джеф Уотърс от Annihilator, Гъс Джи от Firewind, Миле Петроца от Kreator... Можем ли да кажем, че албумът ви е толкова разнороден, колкото са и гостите в него?

Л. Й.: Въпросът е интересен, но не мисля, че албумът ни е разнообразен. За разлика от "Issue VI", който действително бе доста разнопосочен, "Incinerate" се получи един директен, истински траш метъл албум, а гостите са наши добри приятели, затова и ги поканихме. И Джеф, и Гъс са уникални китаристи, а Миле е един от основните ми вдъхновители още от самото начало на Dew-Scented, но не мисля, че те оказаха особено силно влияние върху звученето ни. И тримата са нещо като черешката на тортата, но албумът си е плод на нашите усилия.

В. В.: Знаем, че Миле Петроца е един от най-земните музиканти, а преди малко спомена, че сте свирили заедно с Trivium в Германия. Имайки предвид, че всевъзможни метъл списания се надпреварват да пишат за тях и да ги слагат на кориците си, как мислиш, дали и те все още са земни пичове?

Л. Й.: Надявам се да е така. Мога да кажа, че са земни спрямо нас. Сега ние бяхме тяхна подгряваща група, но навремето, когато за първи път дойдоха в Европа, Trivium откриваха нашите концерти. Тогава никой не ги беше чувал, а днес са големи, но въпреки това се държат прекрасно с нас. Мисля, че те са банда, която работи много сериозно за успеха си. Това, че сега пишат за тях навсякъде, е добре, тъй като са метъл група, а не метълкор или ню метъл, и успехът им без съмнение ще отвори вратите и на други метъл банди по света.

В. В.: Добре, какво следва оттук насетне - отново зверски турнета?

Л. Й.: Ха-ха, надявам се! В края на март, паралелно с излизането на "Incinerate", потегляме на турне заедно с Napalm Death, Moonspell и Behemoth. Уви, няма да стигнем до Източна Европа, но пък през юни възнамеряваме да посвирим заедно с Misery Index на разни нови места, така че кой знае...

Права: Тангра Мега Рок

Източник: