HAMMERFALL - Оскар Дроняк

25 Септември 2006
news page
"Успяхме да запазим ентусиазма си от това, което правим - да изживяваме мечтата си."

Оскар Фредрик Дроняк - китарист, бекинг вокалист, основен композитор и единствен оригинален член в състава на HammerFall, представя "Threshold" - актуалният, шести поред студиен албум на шведските защитници на правата метъл вяра, дебютирал директно под номер 1 в официалната национална класация в родината на музикантите.

Васил Върбанов: Здрасти, Оскар! Как си?

Оскар Дроняк: Добре, благодаря!

В. В.: Какво ново около HammerFall?

О. Д.: В момента се занимаваме с рекламата на "Threshold" и даваме интервюта. Изключително въодушевени сме от това, което предстои - след няколко седмици ще се завърти пилотният сингъл, а месец по-късно излиза и самият албум. В общи линии - чакаме.

В. В.: Моля те, разкажи ни нещо повече за това ваше ново издание, тъй като дори в сайта на издателите ви, Nuclear Blast, не са публикувани никакви подробности.

О. Д.: Трябва да влезете в нашата страница, hammerfall.net - там съм качил доста новини за процеса по създаването на диска. Мисля, че "Threshold" няма да разочарова никой от старите ни фенове. Стъпил е на същата основа, но, в същото време, това е HammerFall от 2006, а не от 1997 г., макар че сме запазили много от енергията на дебюта ни, "Glory to the Brave". Все пак, албумът е по-добре продуциран, звукът е по-хеви и самата музика е по-бърза в сравнение с предишното ни издание, "Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken" (2005). Изобщо, звучим по-зряло.

В. В.: Спомена 1997 - годината, в която издадохте първия си албум. Спокойно можем да кажем, че класическият хеви метъл изживя възраждане по онова време именно благодарение на HammerFall. Как ти се струват нещата днес, близо цяло десетилетие по-късно?

О. Д.: Метълът в момента се намира в изключително добра форма. Днес този стил е стъпил на много по-широка основа и вече не се слуша само от малък кръг фенове, а от хора от всевъзможни социални прослойки и професии. Ето, мелодичният хеви метъл започва да се завръща дори и в Англия и САЩ. Струва ми се, че днес метълът преживява най-добрите си години от 80-те насам.

В. В.: Сега, цяло десетилетие след началото, как се чувстваш като част от HammerFall? Уморен ли си или напротив - по-въодушевен си отвсякога?

О. Д.: Преди десет години бяхме изключително млади и неопитни, не знаехме какво ни предстои и правехме всичко за удоволствие. За 30-годишни хора едно десетилетие е адски дълъг период от време - една трета от живота ни - така че неминуемо станахме по-мъдри и търпеливи, ценим нямкои неща повече от преди, но въпреки това успяхме да запазим ентусиазма си от това, което правим - да изживяваме мечтата си.

В. В.: Намерихте ли баланс?

О. Д.: Да, абсолютно. Това е нещо, към което всички ние се стремим и мисля, че успяхме.

В. В.: Какво следва за вас след издаването на "Threshold"?

О. Д.: Няма да изнасяме концерти до края на годината. Ще влезем в студио, за да запишем няколко песни, които ще издадем през 2007 г. - нямам предвид нови парчета на HammerFall, а кавър версии. Ще сме заети с тях до Коледа, а след Нова година започваме да мислим за турне.

В. В.: Какви са тези кавър версии?

О. Д.: Още не сме решили, но със сигурност ще бъдат песни на някои от любимите ни групи от 80-те години.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: