VOIVOD - Мишел "Ауей" Ланжвен

30 Май 2006
news page
"Липсата на Пиги бе прекалено осезаема - свикнал съм да го виждам през прозореца на студиото, докато записвам..."

През юли 2006 г. чрез лейбъла Nuclear Blast на бял свят ще се появи "Katorz" - 14-ото официално издание на канадските прогресив траш метъл легенди Voivod. Сам по себе си, този факт би трябвало да се отбележи като радостно събитие, но не и в този случай, тъй като "Katorz" се явява последният аудио-документ, съдържащ свидетелства за китарното майсторство на Данис "Пиги" Д'Амур, починал от рак на 26 август 2005 г... Свързахме се с барабаниста и съосновател на Voivod, Мишел "Ауей" Ланжвен, който сподели мислите си по темата.

Васил Върбанов: Добър вечер, Ауей! Как си?

Мишел "Ауей" Ланжвен: Чудесно, а ти?

В. В.: Добре, благодаря! Да започнем с темата за новия ви албум. Знаем, че основната новина около Voivod преди издаването на "Katorz" бе смъртта на Пиги. Преди да загине, той записа китарите за актуалния ви диск и... Чувствате ли някакво облекчение от този факт - сякаш Пиги все още е с вас?

Ауей: Знам, че за вокалиста ни, Снейк, албумът има терапевтичен ефект, но лично за мен всичко бе ужасно трудно и мъчително. Сега, обаче, вече знам, че мога да правя такива неща, така че догодина ще ми бъде по-лесно - имаме да записваме още 13 песни на базата на китарни пасажи, композирани от Пиги. Докато правехме "Katorz" - бе през януари 2006 г. - започнах да записвам барабаните си, но липсата на Пиги бе прекалено осезаема, тъй като съм свикнал да го виждам през прозореца на студиото, а сега го нямаше... В един момент двамата със Снейк извадихме един стар транспарант на Voivod, снимката на Пиги и две негови китари и ги подредихме в помещението, където работехме. Така успях да се справя. Вече знаем, че следващия път, когато записваме, е добре да бъдем заедно, а не на три различни места по различно време. Освен това, още от самото начало ще сложа снимката и китарите на Пиги на видно място.

В. В.: Да поговорим и за настоящия ви басист, Джейсън Нюстед. Доскоро той бе част от състава на една от най-великите групи в света, Metallica. Това повлияло ли му е по някакъв начин или си е все така нормален и обикновен човек?

Ауей: О, да! Джейсън е много добър басист, а освен това е и наш брат още от едно време, изключително земен е и оказва неоценима помощ на групата, тъй като има собствена звукозаписна компания, Chophouse Records, както и студио, което веднага отвори за нас. Разбира се, когато се присъедини към Voivod, привлече и силно внимание към групата. Този интерес стана още по-голям, когато Джейсън отиде да свири с Ози, а сега участва и в едно телевизионно предаване заедно с Томи Лий и Дейв Наваро - казва се "Rock Star Supernova". Зрителите му са около 13 милиона, а Джейсън носи фланелка на Voivod, което е огромна реклама за ъндърграунд група като нас. Дори не сме и мечтали за подобна известност.

В. В.: Имайки предвид, че сте от френската част на Канада, на какъв език общувате помежду си?

Ауей: На франглийски, ха-ха! Аз и Снейк си говорим на френски, но с Джейсън комуникираме на английски, разбира се. В Канада е адски важно да владееш и двата езика.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: