THE EXPLOITED - Уоти Бакън, Роби Дейвидсън, Роб Халкет, Уили Бакън

16 Юли 2005
news page
"С насилие всичко може да се промени, така че да скачаме на крака и да вдигаме бунт!"

И ето, атмосферата става мръсна, престъпна и опасна… с The Exploited, старата шайка от шотландския град Единбург… побойници, които правят и музика. The Exploited... с легендарни парчета като "Sex and Violence", "Barmy Army", "Punk's Not Dead"... Самите те станаха легенди... и сега, 25 години след създаването си, The Exploited дойдоха в България, за да свирят на фестивала "Берксток" в Берковица... 16 юли 2005 г., събота...

Кречетало: Повече от две години минаха от последния ви албум "Fuck the System" и нямаме търпение да чуем нов. Кога?

Уоти Бакън: Може би догодина. Ето, започнахме да пишем нови парчета. За последния албум имахме проблеми със звукозаписната ни компания - не ни платиха... така че могат да ходят да се шибат отзад.

Кречетало: Теб и брат ти Уили ви познаваме добре, затова представи ни другите двама в групата.

Уоти: Ами нека си кажат сами.

Роби Дейвидсън: Аз към Роби и свиря на китара в групата от 6 години, а това е Ирландеца Роб.

Роб Халкет: Аз свиря на бас с тях от година и половина.

Кречетало: Кое е основното нещо, което ви движи вече 25 години?

Уоти: Омразата! Мразим правителствата, мразим политиката. Те ни третират като лайна и затова в нас има гняв.

Кречетало: Мислите ли, че светът днес е по-добър, отколкото преди 10 години?

Уоти: Не, не е. Правителствата са пълни боклуци. А и тези бомби в Ирак - без причина, само за петрол...

Кречетало: Интересно, пънк сцената в Шотландия все така жива ли е?

Уоти: Пънкът в Шотландия не е много голям. Но и всъщност никога не е бил. Истински пънк групи като Exploited няма много и по света. Има разни неща, които наричат пънк, например Green Day, но тове не е пънк, това са лайна. А и групи като Slayer са лайна.

Кречетало: Какво правите в момента?

Уоти:  Сега ли? Дойдохме да свирим тук, в България. Аз снощи се напих... така се напих... муахахаха!

Кречетало: Добре, а какво ще свирите тази вечер в Берковица?

Уоти: Около 25 парчета, може би 20. Неща от "Punk's Not Dead" до "Fuck the System", "Beat the Bastards" - такива работи.

Кречетало: Мислите ли, че една отделна личност, пък дори и пънк звезда, има изобщо някакъв шанс да прецака системата?

Уоти: Преди години, когато започвах групата, вярвах, че можеш да промениш нещата чрез своята музика, но в действителност не можеш. Единственото, в което се вслушват правителствата, е насилието. С насилие всичко може да се промени, така че да скачаме на крака и да вдигаме бунт! Като по-млад мислех, че можеш да промениш нещата с музиката си. Да, можеш да промениш начина на мислене и отношението на някои хора с музика, но никога няма да промениш начина на мислене на правителството.

Кречетало: Какво е следващото важно нещо, което предстои за групата?

Уоти: Проблеми с наркотиците, ха-ха-ха! Не, бе... Най-важното за нас е… ъъъ… да продължаваме да свирим, да ходим в страни като вашата... За нас това е шибан бонус, честна дума!

Кречетало: E, добре, как ви се вижда България засега?

Уоти: Както навсякъде. Важни са хората. Не е важна страната, а хората, с които се срещаш. Хората и пак хората - това е нещото, което ще запомниш. И досега всичко тук е пълен шит... Не, не, шегувам се, ха-ха - всичко е много добре!

Кречетало: Дали в момента има нещо като "смахната армия" (barmy army) по света?

Уоти: Винаги е имало. Думата "barmy" на шотландски означава луд, откачен. Когато започвахме преди години, непрекъснато се биехме по концертите. На всички шоута се напивахме и ставаше страшен бой. Сега вече е малко по-различно, защото в публиката има толкова деца... Е, не можем да ги подкараме и тях - някак си не е удобно, не става.

Кречетало: Знае се, че светът на музиката днес е препълнен от боклук...

Уоти: Така е, така е... Ха-ха-ха... Ето, не само аз го твърдя, ха-ха-ха!

Кречетало: Така или иначе, виждате ли нещо истинско, встрани от Exploited?

Уоти: Не, не, не сме сами.

Роб: Има още много пънк групи, макар и по-неизвестни, които все така вярват в истинското пънк отношение към света и не ламтят за големите пари, големите компании и спонсори. Има доста такива групи. Не може да няма такива и тук, в България. Не съм чувал за никоя конкретно, но не може да няма, такива има навсякъде.

Уоти: Има една група в Русия...

Роб: FPG.

Уоти: Да, FPG - млада група, наситина са много добри. Свирят някъде от около 5 години, готини са. Има много, обаче никак не е лесно за една млада пънк банда да пробие. Ето, и ние - когато започвахме, в продължение на 3 години никой не ни позволяваше да свирим на концерти. Наричаха ни едва ли не копие на Sex Pistols, а и бяхме много, много агресивни. Ако обаче истински вярваш в това, което правиш, няма да ти пука какво мислят другите за теб - просто правиш каквото си искаш. Питай ме за Exploited... Ние правим каквото си искаме и никакви компромиси с това, в което вярваме!

Кречетало: И в какво вярвате днес?

Уоти: В това да отстоявам себе си! И да еба всички шибани путки!

Кречетало: Добре де, знаем, че има пънк, но също така и хардкор сцена...

Уоти: Не, не, не - хардкор е в Америка, наричат го американски хардкор. Това са групи като Agnostic Front… но всъщност си е пънк. В Америка има много групи, но и различни тълкувания на това какво е хардкор. Има една много добра банда, Terror -  гледахме ги миналата година в Щатите, много са яки. Не ги пропускайте.

Права: Кречетало

Източник: