TWISTED SISTER - Джей Джей Френч

10 Август 2006
news page
"Бях само един от многото китаристи, които се явиха на прослушване в групата, която впоследствие щеше да стане Kiss."

Съоснователят и китарист на американските рок икони Twisted Sister, Джон Френч, известен по целия свят като Джей Джей Френч, направи пълни самопризнания пред Тангра Мега Рок две седмици преди да посети България за първи път с групата си за участие на фестивала "Калиакра Рок Фест" в Каварна на 25 август 2006 г. Нюйоркският музикант разкри множество любопитни факти около Twisted Sister, истинското си име, усещането да свириш пред 80 хиляди души и зловредните слухове, че е работил с Kiss през 1972 г...

Васил Върбанов: Привет, мистър Френч! Как си?

Джей Джей Френч: Добре, благодаря!

В. В.: Какво ново около Twisted Sister?

Дж. Дж.: Завършваме записите за следващото си издание, което ще представлява албум с коледни песни, преработени от нас в хеви метъл вариант (със заглавие "A Twisted Christmas" - б.р.). Дискът ще се появи на 17 октомври 2006 г.

В. В.: Коя е любимата ти коледна песен?

Дж. Дж.: О, не знам... Записали сме най-добрите - "I'll Be Home for Christmas" (заедно с Лита Форд - б.р.), "The Christmas Song", "Silver Bells", "I Saw Mommy Kissing Santa Claus"... Много са.

В. В.: А вярваш ли в Дядо Коледа?

Дж. Дж.: Ако е мацка, висока около 1,80 м и с хубаво тяло - да, вярвам!

В. В.: Да поговорим за предстоящия ви концерт в България. Знаеш ли нещо за страната ни, при положение, че никога досега не сте били тук?

Дж. Дж.: Не, но откакто се събрахме отново през 2001 г., обикаляме света и свирим в държави, които не сме посещавали преди - Испания, Корея, Мексико, Пуерто Рико, Финландия, а сега и България и Гърция. Изключително удивени сме, че във всички тези страни хората ни приемат възторжено и знаят песните ни! За нас това е огромна чест, но и мистерия - дори не сме предполагали, че сме толкова популярни по света.

В. В.: Twisted Sister се разпаднаха официално през 1988 г. и, както ти самият спомена, осъществихте риюниън през 2001 г. С какво се занимаваше през тези 13 години?

Дж. Дж.: Станах мениджър на групи. Известно време работих със Sevendust, например... Изобщо, доста съм зает, тъй като имам две мениджърски агенции - French Management и Rebellion Entertainment, където се занимавам не само с метъл банди, но и с поп изпълнители и диджеи.

В. В.: Сега отново си на върха с Twisted Sister. Разбрахме, че преди месец, на 8 юли, сте изнесли зашеметяващ концерт заедно със Scorpions пред 80-хилядна публика в Квебек в Канада. Какво бе усещането?

Дж. Дж.: Неописуемо! Това е още един пример за нещата, които ни изумяват през последните няколко години. Когато ни поканиха да свирим на този фестивал, организаторът ни каза, че очаква около 20 000 души, което бе в реда на нещата. Когато, обаче, изведнъж се изсипаха 80 000, всички щяхме да получим инфаркт!

В. В.: Знаеш ли с кои групи ще свирите на 25 август в Каварна?

Дж. Дж.: Нямам представа.

В. В.: Testament от Сан Франциско и Helloween от Германия. Чувал ли си ги?

Дж. Дж.: Да, разбира се, знам ги от много години.

В. В.: Значи ще стане нещо като събиране на стари приятели край Черноморието?

Дж. Дж.: Не, не - сме свирили с тях на доста фестивали, но не ги познавам лично. Виж, с Lordi, които също трябваше да дойдат в Каварна, но отпаднаха от сметките, се познаваме доста добре - дори участваме в две песни от албума им заедно с Дий Снайдър ("The Chainsaw Buffet" и "SCG3 Special Report"от "The Arockalypse" - б.р.). Невероятно свежи типове са.

В. В.: Между другото, истинското ти име Джон Сегал ли е?

Дж. Дж.: Не...!? Това пък откъде дойде?

В. В.: Пише го в Wikipedia.

Дж. Дж.: Истинското ми име е Джон Френч.

В. В.: На същото място пише още, че в началото на 70-те години си свирил в група, наречена Rainbow, заедно с Пол Стенли и Джийн Симънс от Kiss...

Дж. Дж.: Това е грозно изопачаване на факти! Абсолютна лъжа! Истината е следната - бях един от многото китаристи, които се явиха на прослушване за вакантно място в групата, която впоследствие щеше да стане Kiss, но по онова време все още нямаше име. Беше през юни 1972 г. Репетирах няколко седмици с тях, а през септември същата година, когато избраха Ейс Фрийли измежду 25-30 други китаристи, ходих няколко пъти до репетиционната им, за да ги гледам. Това е. Явно историята е била ужасно преиначена и преписана погрешно. Истината е тази, която ти казах току-що.

В. В.: Ясно. Да завършим с нещо по-неангажиращо. Знаем, че си твърде зает със записите и концертите на Twisted Sister, но все пак, успя ли да откриеш време и да чуеш новите албуми на групи като Motorhead, Slayer и Iron Maiden?

Дж. Дж.: Не. Пътуваме и свирим ужасно много, особено сега, през лятото, и единственото, за което ни остава време, е да работим и да си почиваме понякога. Не съм си пускал нов диск сигурно от година... Добри приятели сме с Леми, познавам се и с момчетата от Maiden, но все още не съм чул новите им записи. Прекалено сме заети.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: