OBITUARY - Джон Тарди

22 Май 2006
news page
"Тежката музика отново набира сила. Ние също се завръщаме!"

По-малко от месец преди 18 юни 2006 г., за когато бе насрочен първият в историята концерт на дет метъл легендите Obituary в София, Тангра Мега Рок успя да се свърже с вокалиста на флоридските екстремисти, човекът-рев Джон Тарди, и да проведе учудващо приятелски и позитивен разговор...

Васил Върбанов: Привет, мистър Тарди! Как си?

Джон Тарди: Чудесно!

В. В.: За първи път идвате на турне на Балканския полуостров. Как се чувствате?

Дж. T.: Вълнувам се все повече и повече. Когато стана ясно, че ще свирим в България, разгледахме картата, за да видим къде точно отиваме, и изчетохме доста неща за страната ви. Нямам търпение да дойдем, защото държавата ви явно ще се окаже красиво място, а и се надяваме да се срещнем с нови фенове и да направим убийствено шоу.

В. В.: Тази година празнуваме две десетилетия от раждането на дет метъл сцената във Флорида, нали?

Дж. T.: Хе-хе-хе, точно така!

В. В.: Къде виждаш основните разлики между Джон Тарди днес и Джон Тарди преди 20 години?.

Дж. T.: Колкото и да е странно, не мисля, че съм се променил кой знае колко, което се усеща и в музиката ни. Ако се заслушате в песните от последния ни албум, ще откриете, че част от тях биха могли спокойно да бъдат част от което и да е от предишните ни издания. Навремето, когато направихме своя пробив, метълът бе в разцвет. Впоследствие спряхме да свирим за известно време, малко след това и цялата сцена западна, а сега, когато тежката музика отново набира сила, ние се завръщаме, получаваме все повече предложения за концерти и се забавляваме страхотно.

В. В.: А същите лица ли виждаш на първите редове на концертите на Obituary сега, 20 години по-късно?

Дж. T.: Да, някои от тях - предимно наши приятели, които ни подкрепят - са си същите. И те, и ние изглеждаме малко по-стари, но продължаваме да обичаме тази музика. Приятно е да виждаш и нови фенове, тъй като това е ясен знак, че и младото поколение се запалва по дет метъла, т.е. разширяваме кръга на феновете си. Доста често ни срещат хора, които казват неща от сорта на: "Хей, пичове, когато дойдохте тук за първи път, бях едва на 12 години и не ме пуснаха на концерта ви, но никой не може да ме спре сега!"

В. В.: Защо, според теб, навремето дет метълът процъфтя най-вече във Флорида? Само не ми казвай, че е заради алигаторите!

Дж. T.: Всъщност, трима души действително бяха убити от алигатори през изминалата седмица... Иначе не знам. Спомням си, че когато бяхме в гимназията и започнахме да свирим, редовно се опитвах да се промъквам на концертите на Nasty Savage и Savatage. И двете групи бяха уникални - звучаха като самите себе си и не приличаха на никой друг. Решихме да последваме примера им, т.е. да звучим като нещо, което не е правено досега. Имахме късмет да се съберем точните пет човека в подходящо време и успяхме да си създадем собствен стил. Беше добре, че имахме възможност да се учим от двете групи, за които споменах, като влияние ни оказа и музиката на Venom, Celtic Frost, Hellhammer... По същото време, във Флорида започнаха да се появяват групи като Morbid Angel, Deicide и Death, всеки от нас започна да влага все повече и повече усилия, за да се задържи в центъра на внимание на феновете, и може би именно затова, разцветът на цялата сцена се съсредоточи във Флорида.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: