I, IMMORTAL - Абат

09 Октомври 2006
news page
"За мен рокенролът е в основата на всичко."

Норвежката супергрупа I, в чиито редици се подвизават музиканти от Enslaved, Gorgoroth и Immortal, ще издаде дебютния си блек'ен'рол албум, "Between Two Worlds", през ноември 2006 г. чрез Nuclear Blast. Два месеца преди това се свързахме за някои разяснения с основателя, идеолог, вокалист и китарист на проекта - г-н Олве Ейкемо, по-известен като Абат от Immortal...

Васил Върбанов: Добър вечер, Абат! Как си?

Абат: Доста добре!

В. В.: Да започнем по същество. При създаването на супергрупа от типа на I, едно от най-важните неща е съставът й. Имаше ли свобода да избираш хората, с които да работиш в I, или кръгът от музиканти е прекалено тесен?

А.: Нямах богат избор, тъй като сцената тук, в Берген, далеч не е голяма. Барабанистът Армагеда взе участие в записите за първия албум на Immortal, така че се познаваме отдавна. Китаристът на Enslaved, Айс Дейл, е с мен от самото начало на проекта, а Армагеда и басистът на Gorgoroth, Кинг, се присъединиха към I малко по-късно.

В. В.: Каквото и да си говорим, I е супергрупа в класическия смисъл на думата и може би именно затова очакванията от дебютния ви албум са огромни още отсега, два месеца преди издаването му. Чувстваш ли някакво напрежение поради този факт?

А.: Да, има напрежение още откакто започнах да работя по този проект преди около две години, но истината е, че създавам музиката на I най-вече за себе си, не за широка публика. Въпреки това съм доволен, че всички, които вече са чули парчетата ни, се изказват положително, може би защото предлагат нещо свежо.

В. В.: Когато стане дума за блек метъл, повечето хора се сещат за Норвегия, макар че има добри банди в жанра и в останалите държави, например финландците Catamenia, британците Cradle of Filth и т.н. Какво мислиш за тях?

А.: Не съм слушал Catamenia, а що се отнася до Cradle of Filth, чух половин песен от новия им албум, докато давах едно интервю наскоро и... Не е лошо, но не е точно моят тип музика.

В. В.: Наскоро един твой сънародник, Шаграт от Dimmu Borgir, стартира страничния си проект Chrome Division, където свири рокенрол. Ти самият изкушаваш ли се да се впуснеш в подобен експеримент или ще си останеш дълбоко нагазил в блек метъла до самия край?

А.: За мен рокенролът е в основата на всичко, ето защо  се опитвам да вкарам рок елементи в музиката на I - неща като Venom, Motorhead, ранните Kiss... Обичам тези стари неща, а и исках да си почина от Immortal, така че стартирах този проект. Що се отнася до Chrome Division - не съм ги слушал, но ми казаха, че приличали на Motorhead, така че най-вероятно ще ми харесат.

В. В.: Какво предстои след издаването на албума на I?

А.: Започваме репетиции с Immortal за концертите ни догодина. Вероятно ще продължим да репетираме и с I, но няма да свирим на живо... засега.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: