AXEL RUDI PELL

08 Май 2006
news page
"Българските фенове са ентусиазирани и се забавляват през цялото време, което е рядко срещано явление напоследък."

Виртуозният 46-годишен немски китарист Аксел Руди Пел представя новия си, 11-и поред студиен албум, озаглавен "Mystica", и изразява топлите си чувства към българската публика...

Васил Върбанов: Привет, мистър Пел! Как си?

Аксел Руди Пел: Чудесно, благодаря, а ти?

В. В.: Развълнуван съм поради факта, че си говорим на живо по радиото, най-малкото защото новият ти албум, "Mystica", е великолепен! Ти самият какво мислиш по въпроса?

А. Р. П.: Благодаря за комплимента! Лично според мен, това е най-добрият ми албум досега. Когато приключих със записите, установих, че харесвам абсолютно всяка една от десетте песни в диска, а това ми се случва за първи път. Надявам се и слушателите да останат доволни.

В. В.: Преди да се съсредоточим над "Mystica", би ли разказал какво всъщност се случи с този ваш концерт в Стара Загора заедно със Scorpions, който така и не се състоя?

А. Р. П.: Кацнахме в София и ни откараха с кола до Стара Загора, което е на около 230 км, доколкото си спомням. Междувременно започна да вали, но когато стигнахме до града, слънцето изгря и отидохме да направим саундчек, но отново заваля като из ведро. Сцената се наводни, токът започна да спира... Тогава ни се обади българският промоутър (Universum Entertainment) и ни извика, за да се срещнем с кмета на Стара Загора. Когато отидохме, Scorpions точно се бяха видели с него и ни казаха, че е решил да отмени концерта, тъй като ситуацията бе станала действително опасна и за музикантите, и за екипите ни. Същевременно, китарният ми техник ми звънна на мобилния телефон и каза, че токът окончателно е спрял... Ужасно съжалявам за феновете, но наистина бяхме безсилни.

В. В.: Бе обявено, че през август ще участвате на фестивала "Monsters of Rock", организиран от същите тези Universum Entertainment...

А. Р. П.: Да, нямам търпение да дойдем отново, тъй като българската публика е невероятна! Миналата година свирихме в Каварна заедно с Masterplan и останахме приятно изненадани от феновете, които бяха ентусиазирани, смееха се и се забавляваха през цялото време, което е рядко срещано явление напоследък.

В. В.: Да поговорим за новия ви албум. Веднага можем да назовем минимум три елемента, които го превръщат в добро издание - невероятното ти китарно майсторство, идейните песни и впечатляващото пеене на вокалиста Джони Джоели. Къде го намери?

А. Р. П.: Познаваме се отдавна. Първият албум, по който работихме заедно, бе "Oceans of Time" от 1998 г. Джони е американец и идва от бандата Hardline. Купих си албумите им през 1992 г. и оттогава е един от любимите ми певци. През 1997 г., когато Джеф Скот Сото напусна групата ми поради липса на време, се опитах да открия координатите на Джони и след около половин година успях. Писахме си доста и-мейли, докато накрая той се съгласи да дойде в Германия и започнахме да работим заедно. Постепенно станахме не само колеги, но и много добри приятели, какъвто е случаят и с останалите членове на бандата (барабанистът Майк Терана, клавиристът Ферди Дьорнберг и басистът Фолкер Кравчак). Забавляваме се през цялото време и... Спокойно можете да наречете групата ни цирк с петима клоуни, ха-ха!

В. В.: "Mystica" ще се появи в края на август чрез лейбъла SPV, а след това потелгяте на голямо европейско турне...

А. Р. П.: Точно така, първият концерт е на 19 септември в Париж.

В. В.: Коя е любимата ти държава в Европа за свирене на живо, като изключим родната ти Германия, разбира се?

А. Р. П.: Всеки концерт е различен и всичко зависи от атмосферата и публиката, така че няма как да отговоря на този въпрос. Все пак, спокойно бих могъл да посоча България, тъй като, както вече казах, феновете там са невероятни!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: