JUDAS PRIEST - Роб Халфорд

10 Януари 2008
news page

"Може и да съм на години, но в гърдите ми бие младо метъл сърце!"

 

Задълбочен разговор за предстоящия албум на Judas Priest, "Nostradamus", за Fight, 2wo и Metal God Entertainment, за музикалната индустрия, риюниъните, миналото, настоящето и бъдещето със самия "метален бог" - Роб Халфорд!

СЛУШАЙ ТУК

Васил Върбанов: Хей, бог, как си?

Роб Халфорд: Великолепно! Отлично!

В. В.: Къде посрещна новата година?

Р. Х.: Купонясвах като луд - нали това е смисълът на новогодишната нощ! Бях във Финикс, Аризона и си изкарах страхотно.

В. В.: Пожела ли си нещо за 2008 г.?

Р. Х.: Да, пожелах си това да бъде най-великата хеви метъл година - за Judas Priest, за мен, металния бог, и за всички метъл фенове по света.

В. В.: Като каза "метален бог" - какво точно е Metal God Entertainment?

Р. Х.: Сравнително нова компания, занимаваща се с всичко, свързано със света на хеви метъла. В момента сме се концентрирали само над собствените ми проекти, но се надявам занапред да се превърнем в голяма организация за всички в метъл общността. Имаме и метъл лейбъл, Metal God Records, който бих искал да направя достъпен за всички метъл групи, изявяващи желание да работят с нас. Накратко, Metal God Entertainment е голяма фирма, обхващаща метъла във всичките му аспекти - музика, филми, радио, списания... Имаме и много други идеи.

В. В.: Съдейки и по името на компанията, очевидно не става дума само за обикновен лейбъл...

Р. Х.: Да, харесвам думата "entertainment" (забавление), тъй като се занимаваме именно с това. Когато свириш в група, излизаш на сцената и забавляваш хората - спретваш страхотно шоу от визия и звук и... Мисля, че това е точната дума, затова и кръстихме фирмата Metal God Entertainment. Това е основната ни цел - да предлагаме на хората незабравими преживявания.

В. В.: Съвсем наскоро издаде DVD и CD на Fight - съответно "War of Words - The Film" и "War of Words - Demos", с които ни върна 14 години назад, във времето на дебюта ви. Възнамеряваш ли да изкараш на бял свят и материал от другите записи на Fight - "A Small Deadly Space" (1995) и ЕР-то "Mutations" (1994)?

Р. Х.: Да, имам желание да покрия всичко. Създаването на Metal God Records ми дава възможност да издам всички тези чудесни неща. Имахме страхотен старт с компилацията "Metal God Essentials", а сега и дисковете на Fight. Ако гледате филма и видите как групата свири, ще се убедите, че бяхме една действително мощна метъл банда. Сега феновете на Fight могат отново да преживеят онези мигове. Мисля, че всичко, което съм създал, издържа проверката на времето. Достатъчно е да посочим албумите на Priest - от "Rocka Rolla" и "Sad Wings of Destiny" до "Angel of Retribution" и "Nostradamus", който ще излезе тази година.

В. В.: Fight се разпаднаха доста преди завръщането ти в Judas Priest. 2wo ли е причината - онзи индъстриъл метъл проект, който създаде с Джон Лоуъри и Трент Резнър?

Р. Х.: Занимавал съм се с адски много неща, свързани с метъла, и винаги съм бил 1000% отдаден на проектите си. Според мен Fight се загуби покрай бурните времена на появата на гръндж сцената от Сиатъл - цялата звукозаписна индустрия се концентрира над този стил и не успяхме да се вместим в ситуацията. Въпреки това, "War of Words" ще остане във вечността. Също и "A Small Deadly Space"... Що се отнася до 2wo, запознах се с Джон Лоуъри чрез мои приятели, след което се засякохме с Трент Резнър в Ню Орлийнс и поставихме началото на проекта. След издаването на "Metal God Essentials", интересът на доста хора към 2wo се възобнови, затова смятам да преиздам албума ни "Voyeurs" (1998) - всъщност, точно в момента го смесвам наново. Ще издам и демо записите ни.

В. В.: Страхотно! Лично според мен, това е най-подценяваният от всичките ти записи.

Р. Х.: Просто така стоят нещата в музиката. Непрекъснато излизат толкова много нови неща, че някои от тях неминуемо минават незабелязано. Разбира се, сега, когато си имам собствен лейбъл и уебсайт, RobHalford.com, нещата вече се получават много по-лесно и хората могат да се осведомят по всяко време и от всяко място какво се случва около мен.

В. В.: Известен си с прозвището Metal God, изкован от British Steel, но това в никакъв случай не означава, че си някое арогантно копеле - напротив, носи ти се славата на човек, винаги готов да помогне на по-младите си колеги. Това се случи навремето с Ugly Kid Joe, Skid Row, музикантите от Fight... Защо?

Р. Х.: Защото живея с хеви метъла 24 часа в денонощието. Аз съм метъл фен в същата степен, в която съм и метъл музикант и непрекъснато се вдъхновявам от нещата, които се случват в света на музиката. Може и да съм на възраст, но в гърдите ми бие младо метъл сърце! Просто обичам да знам какво се случва в метъл сцената - всеки ден влизам в Интернет, ровя се из MySpace и YouTube... Обичам да съм наясно с всичко свежо в метъла.

В. В.: Да, вече не си толкова млад...

Р. Х.: Така е, но именно тук се крие величието на метъла - поддържа те жив и във форма. Сред феновете ми има и тийнейджъри, и хора от моето поколение. Обичам ги еднакво силно, без значение от коя част на света са и каква е расата, религията и сексуалната им ориентация. Всички ние сме човешки същества и трябва да се обичаме, а един от начините да го постигнем е да бъдем част от света на метъла.

В. В.: Това ме навежда на следващия ми въпрос. Изминаха 10 години, откакто призна, че си хомосексуалист. Навремето това ти изказване шокира доста хора, но днес като че ли всички вече го приемат нормално. Това означава ли, че светът днес е по-добър?

Р. Х.: Бих искал да е така, но не е - достатъчно е да видим какво се случва в Близкия Изток и други части на земното кълбо. Ужасно е! Хората трябва да се научат да живеят един с друг и да се уважават. В света - включително и в света на метъла - има място за всички.

В. В.: Да се върнем на темата за Metal God Entertainment. Създаде компанията през 2007 г. - времето, когато Трент Резнър тегли майната на музикалните компании, Radiohead се опитаха да предизвикат Интернет революция с последния си албум... Как виждаш бъдещето на звукозаписната индустрия?

Р. Х.: Интернет бе въведен преди повече от десетилетие и - като всяко ново глобално явление - оказва влияние на много хора, особено на такива като мен и на музикалните фенове. Въпреки това, мисля, че звукозаписните компании са си все така важна и неразделна част от цялата индустрия - разликата е там, че днес вече можем да избираме дали да се сдобиваме с музика от Интернет или да си я купим на CD. Не е особено умно да теглиш майната на звукозаписната индустрия - тъпо е. Мисля, че човек трябва да се възползва от всички възможности, за да направи музиката си достъпна по целия свят.

В. В.: През последните години станахме свидетели на много важни риюниъни - ти се завърна в Judas Priest, Брус Дикинсън - в Iron Maiden, Motley Crue се събраха... Кой остана? Може би само Faith No More?

Р. Х.: Би било чудесно! Поглеждайки назад към всичко велико, създадено в метъла, човек често се пита какво ли би станало, ако тази или онази група се събере отново. Ето, скорошното възраждане на Led Zeppelin в Лондон бе страхотно - надявам се да потеглят и на турне. В крайна сметка, без значение какви разногласия сте имали в групата, най-важни си остават музиката и феновете, затова е изключително важно всички проблеми между музикантите да бъдат решени.

В. В.: Да, дори Sex Pistols го направиха.

Р. Х.: Така е, и съм сигурен, че не е само заради парите. Риюниъните се случват заради самата група, заради музиката и заради феновете.

В. В.: А какво мислиш за събирането на Van Halen - актуалната група на седмицата по Тангра Мега Рок?

Р. Х.: Жалко е, че са без оригиналния си басист Майкъл Антъни. Разбира се, страхотно е да видиш Дейвид Лий Рот отново на сцена... Спомням си, че преди много, много години откривахме техен концерт в Лос Анжелис. Van Halen изиграха изключително важна роля в историята на рокенрола и е страхотно, че отново са заедно.

В. В.: И накрая - какво да очакваме от "Nostradamus" на Judas Priest?

Р. Х.: Албумът се очертава като един от най-силните метъл записи на Priest. Разказваме интригуващата история на този действително съществувал човек, живял преди 500 години във Франция - човек с дарбата да вижда в бъдещето. Животът му е бил изключително сложен и се опитахме да покрием всичките му аспекти в новите ни песни - и предсказанията му, и проблемите... и поднасяме историята със страхотен метъл! В албума ще откриете всичко, заради което обичате Judas Priest. В момента го смесваме и ще го издадем тази година. Замислили сме и две мащабни световни турнета. Едното ще е класическо Priest-турне, по време на което ще чуете любимите си парчета като "Breaking the Law", "Living After Midnight", "Electric Eye", "Metal Gods" и т.н., а другото ще е The Nostradamus Tour, където ще изпълняваме новия си албум от начало докрай.

СЛУШАЙ ТУК

Права: Тангра Мега Рок

Източник: www.radiotangra.com