RAGE - Пийви Вагнер

14 Януари 2008
news page
"Ние сме работохолици!"

Петер "Пийви" Вагнер - 43-годишният основател, вокалист, басист и единствен оригинален член в състава на немските хеви метъл машини Rage, представя новия студиен албум на триото, озаглавен "Carved in Stone" и насрочен за издаване на 22 февруари 2008 г. чрез Nuclear Blast. Една от най-важните особености на диска е, че съдържа първите записи, осъществени от Пийви и китариста Виктор Смолски без дългогодишния барабанист Майк Терана...

Васил Върбанов: Поводът за разговора ни е задаващият се нов студиен албум на Rage, "Carved in Stone". Липсваше ли ти Майк Терана по време на записите?

Пийви: Не, ни най-малко. Както можете да чуете в новия ни албум, открихме чудесен заместник на Майк - Андре Хилгерс. Справя се отлично и свири партиите си перфектно, така че изобщо не усещаме липсата на Майк. В момента атмосферата в групата е много по-добра в сравнение с последните години, тъй като напоследък Майк се промени и бе трудно да се работи с него. Откакто Андре се присъедини към нас, положението се успокои.

В. В.: Как попаднахте на Андре?

П.: Бе едно щастливо стечение на обстоятелствата. Както може би знаете, в началото на 2007 г. заедно с Виктор работихме по компилацията "Into the Light" по случай 20-ия юбилей на Nuclear Blast. Записвахме с различни барабанисти и един от тях бе Андре. Направо се влюбихме в него - разбирахме се чудесно, имаше невероятно усещане за музиката и знаеше какво точно очакваме от него. Междувременно стана ясно, че е стар фен на Rage и че знае всичките ни песни. Посвирихме малко заедно, прослушахме и няколко други барабанисти и накрая вече бяхме сигурни, че именно Андре е нашият човек.

В. В.: Преди няколко месеца, по време на разговора ни с Виктор Смолски, го попитахме как успява да намери време да се занимава с музиката на Rage, при положение, че има толкова много странични занимания. Ти лично как би отговорил на същия въпрос?

П.: Ние сме работохолици, ха-ха! Ако трябва да бъдем сериозни, остава ни и достатъчно свободно време. Вярно, непрекъснато пишем нови песни, но вече сме доста опитни и разработването на тези идеи не ни отнема кой знае колко време. Освен това, откакто Андре е с нас, работата върви значително по-лесно, тъй като той живее съвсем наблизо и можем да свирим всеки ден, а с Майк нещата не стояха по този начин, тъй като домът му е в Копенхаген в Дания и трябваше внимателно да планираме всичките си репетиции.

В. В.: Срещнахте ли някакви трудности по време на работата по "Carved in Stone"?

П.: Не бих казал. Една-единствена песен ни отне малко повече време от останалите - става дума за последното парче в диска, "Lord of the Flies", което е единственото с оркестрации и хорове. Изградихме го на базата на една моя идея. В началото представляваше нещо като балада, но в продължение на две седмици не спряхме да променяме мелодията и структурата на песента и в крайна сметка се получи нещо доста мрачно, което бих могъл да сравня с някои от по-старите ни записи от типа на "Alive But Dead".

В. В.: "Lord of the Flies" има ли нещо общо с едноименния роман на Уилям Голдинг ("Повелителят на мухите")?

П.: Разбира се. Не бих казал, че преразказваме книгата, но песента определено е вдъхновена от нея и изразява същия песимизъм спрямо света.

В. В.: Това ли е любимата ти песен от "Carved in Stone"?

П.: Трудно ми е да посоча фаворит. "Lord of the Flies" действително е едно от най-открояващите се парчета в диска, но също така харесвам ужасно много и заглавното, и "Drop Dead!", и... Изобщо, всички са добри - зависи от настроението ми. Истината е, че предпочитам да слушам албума като едно цяло.

В. В.: Да поговорим и за издателите ви. Как се чувствате като част от семейството на Nuclear Blast?

П.: От една страна, става все по-трудно, тъй като фирмата подписва договори с много нови групи и няма как да обръща еднакво внимание на всички, но пък хората продължават да бъдат на наше разположение по всяко време на денонощието... или поне някои от тях. Аз, например, съм в най-близки отношения с Анди Зири, с кого на практика можем да говорим за абсолютно всичко, тъй като не сме просто бизнес партньори, но и приятели. В повечето други компании няма да попаднеш на подобно отношение.

В. В.: Добре, какво да очакваме от Rage през 2008 г.? Може би мащабно европейско турне?

П.: Свиренето на живо е любимата ми част от работата с групата. На въпроса ти - да, ще предприемем европейско турне от началото на март до май, след което ще участваме на някои от големите летни фестивали. Мисля, че ще свирим и в България през май, но не съм сигурен нито за датата, нито за мястото...

В. В.: Би било прекрасно! В крайна сметка, имате страхотен нов албум, страхотен нов барабанист, очаква ви страхотно турне... Има ли още нещо, което би искал да направиш, но все не намираш време?

П.: Хобито ми е да търся и събирам фосили и вкаменелости. Уви, през лятото, когато е най-подходящото време за това, обикновено все сме на турне...

Права: Тангра Мега Рок

Източник: