W.A.S.P. - Блеки Лоулес

25 Април 2008
news page
"Първото ни шоу в България бе един от върховните моменти в цялата ни кариера!"

Преди една година, по повод излизането на актуалния албум на W.A.S.P., "Dominator", проведохме задълбочен разговор с емблематичния предводител на легендарната калифорнийска метъл банда - мистър Блеки Лоулес. Сега, броени дни преди изявата на W.A.S.P. на Ловеч Парти Фест 2008 на 11 май, отново се свързахме с приказливия американец, за да научим нещо повече за предстоящия концерт, спомените му от България, отношението му към приятелството и, разбира се, към съвременната политическа ситуация в САЩ...

Васил Върбанов: Хей, Блеки, как си?

Блеки Лоулес: Добре, благодаря!

В. В.: Току-що се връщате от турне в Австралия. Как мина?

Б. Л.: Чудесно! За първи път бяхме там и мога да кажа, че имахме наистина голям успех.

В. В.: Има ли разлика между свиренето в Европа и Америка и излизането пред публика от южното полукълбо?

Б. Л.: Всъщност, ходих в Австралия и веднъж през 80-те години - тогава оприличих този континент на Южна Калифорния. Сега, по време на тези последни две седмици, мнението ми се затвърди - мястото адски ми напомня на Америка и в частност на Южна Калифорния, така че се чувствах почти като у дома си.

В. В.: След около две седмици, на 11 май, ще свирите в един град в географския център на България - Ловеч. Какви са очакванията ти?

Б. Л.: След като е в центъра на страната, би трябвало да е по-лесно за хората от всички краища на България да дойдат. Никога няма да забравя първия ни концерт във вашата държава преди няколко години - беше в една малка баскетболна зала...

В. В.: Да, зала "Христо Ботев" в София.

Б. Л.: Беше невероятно! Беше пълно до краен предел, имаше хора и отвън, които се мъчеха да видят през коридорите какво се случва на сцената... И до днес продължаваме да говорим за онази нощ, тъй като публиката бе убийствена! Това е един от най-великите ни концерти! Всеки път, когато започнем да планираме европейско турне, проучваме възможността да се върнем там. Това шоу бе един от върховните моменти не само от онова турне, но и в цялата ни кариера.

В. В.: Предишният ни разговор бе точно преди една година - през април 2007 г. Какво се случи с W.A.S.P. оттогава?

Б. Л.: Бяхме на турне, което продължи близо година. През последните 3 години сме изнесли точно 355 концерта. Не сме свирили толкова много на живо от първите 4 години след създаването на групата, така че наистина бяхме доста заети - дори не мога да си спомня колко пъти летяхме до Европа през тези последни три години, а особено последните 12 месеца бяха адски натоварени. Само през изминалата година направихме 140 концерта.

В. В.: Групата все още си е в същия състав, нали - с Дъг Блеър на китара, Майк Дуда на бас и Майк Дупке на барабаните?

Б. Л.: Да.

В. В.: Имаш момчетата в групата, имаш екип, имаш фенове... А имаш ли приятели сред музикантите от други банди?

Б. Л.: Да, всички в групата имаме много приятели. Мисля, че това, което важи за нас, важи и за повечето други музиканти - днешните ни приятели са тези, с които сме близки още от едно време, тъй като именно старите приятели са тези, на които можеш да се довериш. Трябва да разберете, че ако в една група отношенията между музикантите и екипа са добри, хората стават като семейство, особено ако прекарват на път толкова време като нас. Имаме си пълно доверие, а това ни сплотява неимоверно - точно както при войници, потеглящи на война, или при спортен отбор...

В. В.: Разбирам те напълно, но все пак, имаш ли приятели и сред музикантите от други групи?

Б. Л.: Да. Както казах, хората, с които си най-отдавна заедно - без значение дали става дума за музиканти или не - обикновено са най-добрите ти приятели, така че да, имам не малко приятели сред музикантите, но основният проблем е, че няма как да се виждаме кой знае колко често, тъй като всеки от нас си има собствен живот. Същото е като с училището - докато си там, имаш много близки приятели сред съучениците си, с които се виждате всеки ден, но след завършването се разпръсвате, всеки поема по собствен път и е трудно да запазиш тези приятелства - просто губите връзка един с друг.

В. В.: Зададох ти този въпрос, тъй като скоро, на 4 юли, в София ще изнесат съвместен концерт Whitesnake и Def Leppard. Ти лично коя група би избрал за съвместно турне с W.A.S.P.?

Б. Л.: О, не знам, толкова са много... Най-добрият начин да отговоря на въпроса ти е да се опитам да предам поне малка част от атмосферата на големите фестивали. Именно тогава се срещаме с повечето от познатите ни групи и се получава нещо като среща на класа години след завършването - всеки се радва да се види с останалите, смеем се, пием заедно.. Това винаги остава скрито от феновете, тъй като се случва зад сцената, но, повярвай ми, атмосферата е фантастична!

В. В.: Да завършим с политически въпрос. В настоящия момент Америка се вълнува изключително силно от предстоящите президентски избори, хората застават или зад Барак Обама, или зад Хилари Клинтън... Доволен ли си от съвременната ситуация в САЩ? Оптимистично ли си настроен или напротив?

Б. Л.: Винаги съм оптимист, но не бих могъл да кажа какво ще се случи, тъй като Америка е разединена в очакванията и желанията си. Ако трябва да съм напълно откровен, мисля, че американците не одобряват напълно нито един от тримата останали в надпреварата кандидати, а това създава ситуация на разделение. Ще ми се да не е така... но пък важното е, че който и да бъде избран, със сигурност положението ще стане по-добро от сегашното!

В. В.: В тази връзка, на 12 юли организираме концерт в София на една група с ярко изявено анти-Буш отношение - Ministry - като част от прощалното им турне. Познаваш ли се лично с Ал Юргенсен?

Б. Л.: Не, не сме се срещали.

В. В.: Защо? Защото Америка е огромна страна или просто принадлежите към две тотално различни музикални сцени?

Б. Л.: Е, това е все едно да се чудиш как някой от България не познава някого в Япония... Америка е голяма страна, а освен това, както вече казах, нямам възможност да се виждам дори с приятелите си толкова често, колкото бих искал... Доста е трудно, когато постоянно обикаляш по турнета - понякога се чувстваш като изолиран... А когато не съм на път, не излизам често от дома си - предпочитам да остана сам, да си събера мислите или да се видя с най-близките си хора.
Иначе уважавам Ministry неимоверно много, затова и съм шокиран да чуя, че това ще е прощалното им турне. Това е една от най-добрите групи, появявали се на сцената от дълго време насам.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: