ТОМА ЗДРАВКОВ

05 Юни 2008
news page
"Все още нищо не съм направил, за да може да се каже, че съм рок герой."

В продължение на близо цял час победителят в тазгодишното издание на "Music Idol", Тома Здравков, бе подложен на безпощаден кръстосан разпит в студиото на Тангра Мега Рок. В словесната престрелка участваха Васил Върбанов, Илиана Бойчева и Денис Ризов, а сред разнищените теми попаднаха рокът по света, българската сцена, бившите групи, "бъдещите творчески планове", мечтите, Веско Маринов, пазарджишките стоматологични явления, футболните страсти, мандълмите и, разбира се, поканата към Тома да се присъедини към Ахат на предстоящото им лятно турне, отправена лично от Денис!

Илиана Бойчева: И така, Тома вече е в студиото! Той е победител във второто издание на "Music Idol" и е рокенрол, което е голяма изненада за всички нас, а вероятно и за много хора в България...

Васил Върбанов: На победителите - честито! Останалите да го духат!

Тома Здравков: Hello, motherfuckers, ха-ха-хаааа!

Тома Здравков

В. В.: Според договора с твоите продуценти и издатели, Virginia Records, има ли клауза, според която не можеш да отговаряш на дадени въпроси?

Т. З.: Ами, как да ти кажа...

И. Б.: Чел ли си въобще договора?

Т. З.: Все още не съм.

В. В.: Ако има такива въпроси, би било добре да започнем директно с тях, ха-ха!

Т. З.: Давай... Само че не мога да говоря така - някой ми открадна бирата!

В. В.: На този свят има няколко поговорки, една от които е, че дори да спечелиш "Music Idol", винаги се намира някой да ти гепи бирата.

Т. З.: Да, това е просто неписано правило, ха-ха!

И. Б.: Тома, първият ни сериозен въпрос към теб е: Какво кара човек, пеещ рок и хеви метъл, да влезе в риалити шоу като "Music Idol"? Когато говорим за такива телевизионни формати, надеждата да спечели някой като теб е минимална. Едва ли си тръгнал с идеята, че ще победиш, така че защо се записа за участие?

Т. З.: За да натрия носовете на всички мои приятели, които ми казваха: "А, бе, к'ъв си ти? Как може да отидеш там, в тоя лигав формат, и да пееш няк'ви глупости, които всъщност не са в твоето сърце и стилистика?" Аз им казах: "Я да го духате! Сега ще видите какво ще направя като отида там!"

И. Б.: И го направи.

Т. З.: Всъщност, моите планове бяха да достигна до рок кръга. Надявах се колкото се може по-скоро да дойде този кръг, за да покажа на мръсните копелета за какво става въпрос.

В. В.: Това означава ли, че беше гледал първото издание на "Music Idol"?

Т. З.: Честно казано, не го следях много, но пък си имах фаворит.

И. Б.: Той ли спечели?

Т. З.: Не.

И. Б.: А кой ти беше фаворит?

Т. З.: По-добре да не казвам...

В. В.: Между другото, на колко години си?

Т. З.: На 210 без нулата.

В. В.: Сериозно те питам.

Т. З.: На 21.

В. В.: Това означава, че на концерта на Metallica в Пловдив през 1999 г. си бил ебати хлапето!

Т. З.: Да, но все пак ги слушах още тогава... (тук звънва мобилният телефон в джоба на Тома)

И. Б.: Чуваме как звъни телефонът на айдъла - мелодията определено не е хеви метъл...

В. В.: С какво звучи телефонът ти?

Т. З.: С фън шуй...

В. В.: Добре... Отпусни се... Кажи ми къде държиш онези 50 хиляди лева, които спечели...

Т. З.: Ха-ха-ха, в един хеви метъл сейф! Шегувам се, разбира се - все още ги чакам да ми цъфнат, като налъми...

И. Б.: Ние сме ти добри приятели. Нали знаеш - когато имаш много пари, имаш и много приятели, а аз и Васил сме такива, да знаеш, ха-ха!

Т. З.: Сега просто преливам от SMS-и, които са с абсолютно едно и също съдържание: "Айде бе, кога ще се напием? Имаш толкова много пари! Чакаме те!"

И. Б.: Може би наистина би било добре да направиш голямо парти.

Т. З.: Абсолютно! Това ще стане реалност, след като малко се поуспокоя, така да се каже.

Тома

В. В.: Освен че пееш, при това много добре, можеш ли да свириш на нещо?

Т. З.: Имал съм три групи досега, като в две от тях бях соло китарист и вокалист, така че малко владея и електрическата китара.

В. В.: Какво стана с тези групи?

Т. З.: Първата ми група се казваше Adus. Пичовете продължават да си бачкат с нов вокалист. С тях издадохме демо запис - 6-7 бройки, които си имаме само ние, хе-хе! След това започнах с една друга пазарджишка група, Voice & Fingers - с "F", не със "S", както го пишат навсякъде. Същото стана и с тях - работихме, след което си намериха нов певец и сега си бачкат. Да са живи и здрави - пожелавам им творчески успехи! Последната ми група, с която всъщност вече не мога да бачкам заради ангажиментите ми към "Music Idol" и Virginia Records, се казва Left Behind. Имаме си MySpace профил, няколко участия в клубове, свирим кавъри на Pantera, Metallica, Accept, Twisted Sister и т.н.

И. Б.: Следил ли си "Music Idol" и в другите държави? Миналата година във Финландия спечели един...

В. В.: Е, хайде сега! Кой нормален човек следи...

И. Б.: Аз и ти! Ние да не сме ненормални!?

В. В.: Грешиш - аз следя само "Евровизия"!

И. Б.: О, извинете... Ама и там имаше интересни случки... Здравей, Балтазар!

В. В.: Здравей, Йоана!

И. Б.: Та ставаше дума, че миналата година финландският "Music Idol" бе спечелен от човек, който всъщност много прилича на теб, Тома. Тогава всички си казахме: "Това никога няма да се случи в България!" Следил ли си някога какво става в това шоу по света или просто се възползва от възможността да се изявиш и да натриеш носовете на онези...

Т. З.: Честно казано, не съм го следил. Единственото нещо, което ми даде малко по-голям стимул и, как да кажа... power... и ми вдъхна повечко доверие беше победата на Lordi на "Евровизия", което само по себе си говори за някакъв възход на олд-скуул рока и яката музика. Освен това, в България това нещо винаги е било символ на бунтарщина, на нещо забранено... на начин на живот и религия и... всичко! Опитвам се по някакъв начин да го популяризирам... Имам предвид, че то си е достатъчно известно, но ми се иска да вдъхна малко повече доверие у хората.

И. Б.: Осъзнаваш ли, че в момента си по-голям рок герой в България от всичките...

В. В.: От Кирил Маричков!

И. Б.: Да, и то Данчо Караджов, и от Звезди, когото толкова много харесваш... Ти си реалният рок герой на всички хора в България в момента.

В. В.: Да, бе, оказа се, че много хора са гледали това шоу.

И. Б.: Да - където и да отвориш, Тома е навсякъде. Дори и по всичките сайтове, които иначе никога не биха обърнали внимание на формат като "Music Idol", има: "Йес!"

В. В.: С други думи, осъзнаваш ли, че си рок герой?

Т. З.: Не... Благодаря ти за сравнението, миличка, но все още нищо не съм направил, за да може да се каже, че съм нещо повече от Звезди, който е мой идол - един велик, голям аслан и великан в рок музиката!

В. В.: Предвид факта, че сме една малка и предимно земеделска държава, бяхме свикнали да си мислим, че хората, слушащи рокенрол, сме едва ли не малцинство, но се оказа, че не е така - доказват го и пълните концерти, и гласовете за теб в "Music Idol". Като изключим трите групи, в които си пял и свирил на китара, има ли българска банда, в която си си мечтал да си фронтмен?

Т. З.: Мечтал съм си, да, но по-скоро да направя дует с един от най-известните музиканти и певци в България и да бъда част от магията на една обичана от хората група - става дума за Звезди и Ахат. Искам да стане нещо като здравата битка на гласове в Deep Purple в периода с Дейвид Ковърдейл и Глен Хюс, когато са най-яките неща на тези гадове!

В. В.: А коя е най-гадната българска група за всички времена? Нещо, което си гледал по телевизията и си си казал: "Леле, как може да има такива нещастници у нас!"

Т. З.: Олеле, сигурно ще обидя някого... Ами наскоро имаше една група - мисля, че се казваше Gravity Co... Мяу-уау-уау-уау... Певецът ме дразнеше и беше някакъв разплут стил... Съжалявам, не искам никого да обидя...

В. В.: Е, успя, ха-ха-ха!

Т. З.: Ха-ха, как можах да се поддам на такова нещо, ха-ха-ха!

В. В.: Няма значение! Кой е любимият ти китарист?

Т. З.: Благодаря ти за въпроса! Любимият ми китарист и идол, така да се каже, е Ричи Блекмор.

В. В.: Ти от тези ли си, които бяха на първия ред на концерта на Blackmore's Night в НДК и викаха: "Ей, Ричи, събуди се! Дай Пърпъл!"

Т. З.: О-о-о-ооо-о-о-ооо... (запява мелодията на "Black Night")

В. В.: Ясно...

Т. З.: И, разбира се, Джими Хендрикс, който е най-големият!

В. В.: И за разлика от Ричи можеше и да свири, и да пее едновременно.

Т. З.: Да, ха-ха!

Тома и Васил Върбанов

В. В.: Да се върнем на темата за "Music Idol". Гледах предаването, защото Фънки е един от най-добрите ми приятели, но с изключен звук. Та веднъж те видях с фланелка на Whitesnake и предполагам, че и Ковърдейл те вдъхновява.

Т. З.: Абсолютно! Ковърдейл обаче е само една от звездичките на небосклона, към който винаги се обръщам - да не говорим за Рони Джеймс Дио, Джеф Скот Сото, Тони Мартин и всичките здрави гадове, които просто показват за какво става въпрос!

В. В.: Говорейки за Ковърдейл - планираш ли да си правиш пластични операции и ако да - колко?

Т. З.: Хе-хе, при всички положения не смятам скоро да ходя на кола маска.

В. В.: А употребяваш ли наркотици и пиеш ли алкохол?

Т. З.: Без да си кривя душата - да за алкохола.

В. В.: Кое е любимото ти питие?

Т. З.: Различно е според сезоните. Сега, през лятото, обичам да джаскам ракия с хубава салата и хубава жена до себе си. И много лед.

В. В.: А наркотици?

Т. З.: Опитвал съм, но адреналина, който ти докарват, може да се замести със секс, музика и всичко друго истинско.

В. В.: Значи се занимаваш с музика, за да избягаш от наркотиците, така ли?

Т. З.: Честно да ти кажа, нашата музика горе-долу е... малко или много свързана с тези неща.

В. В.: Ти ме насочи към този въпрос, тъй като преди малко спомена за кавърите на Pantera, които правите - е, за Фил Анселмо спокойно можем да кажем, че непрекъснато е пиян и дрогиран. Ти от кои си - от Анселмо или от братята Вини Пол и покойния Даймбег?

Т. З.: Ами... Не мога да говоря, като си ми пуснал толкова яка музика... (по радиото звучи "Walk" на Pantera)

В. В.: Добре, нека да помълчим. За Даймбег...

Тома

В. В.: В ICQ ни посъветваха да си пуснем Веселин Маринов, за да можем да си говорим и да не се разсейваме, ха-ха! Сега идва ред на няколко слушателски въпроса. Trin пита: Защо не изпя Motorhead на финала, както сте били обещали?

Т. З.: Не съм обещавал да пея Motorhead, приятелю.

И. Б.: А можеш ли да опиташ сега, в радиото?

Т. З. (рев): The ace of spades! The ace of spades!

В. В.: Йън Гилън казва в автобиографията си, че е открил силата на фалцета с помощта на тесните дънки. При теб как се случиха нещата?

Т. З.: Открих фалцета, след като изгледах "Thriller" на Майкъл Джексън и успях да науча как точно да си стискам мандълмите и да изкарвам високите.

И. Б.: Какво е мандълми?

Т. З.: Макарите.

В. В.: Въпросът на Slavi е: Тези 50 хиляди освободени от данъци ли са?

Т. З.: А бе и да са, и да не са - ще бъдат изпити, така че няма проблем!

В. В.: При един музикант, особено на твоята възраст, родителите са много важни. Твоите ти пречат или напротив, окуражават те?

Т. З.: Мога да кажа, че моите родители са и от двете по малко. В началото баща ми ме зариби с тази музика, за което много му благодаря. Майка ми също е страхотна фенка на Дейвид Ковърдейл и Whitesnake, но пък има и друга страна на медала - баща ми например не точно ми забраняваше, но като чуеше Фил Анселмо и Pantera вкъщи, казваше: "Какви са тия работи? Бързо да ги спреш!" Това означава, че все пак съм правил нещо напук и нарочно съм слушал Pantera, затова и съм им толкова голям фен.

В. В.: Есил Дюран те била сравнила с Веско Маринов. Как си се почувствал в този момент?

Т. З.: Хм... Преди всичко, Веселин Маринов може да е певец на дадено поколение... Той има доста висок глас и винаги пее с някакво чувство, така че донякъде съм съгласен... Иначе определено не съм фен на Веселин Маринов!

В. В.: Това е ясно - въпросът беше как си се почувствал от това сравнение. Кофти ли ти стана? Ако на мен някой ми каже Веско Маринов, такъв шамар ще му отвъртя, че...

Т. З.: Не, виж, мога да отговоря на този въпрос в един друг план. Гледах Веселин Маринов в едно благотворително предаване, където просто го видях в друга светлина и бях очарован от него.

И. Б.: Като се замисля за музиката в Пазарджик, установявам, че знам за една камара рапъри, останали в периферията на шоубизнеса, например Кобака...

Т. З.: Кой? Скубака? Тоя, дето се скубе?

И. Б.: Да, Кобака и такива хора...

Т. З.: Пазарджик е градът на вашите кошмари! Тука раздаваме яко шамари!

В. В.: А има ли рок клуб в Пазарджик?

Т. З.: Да, има, но няколко пъти ни прецака, затова няма да му кажа името, хе-хе... Шегувам се - казва се "Пломбата" и се намира точно до Стоматологията, ха-ха! По образец на всички други ъндърграунд рок клубове, той е едно запушено място...

В. В.: А охраната е с клещи!

Т. З.: Ха-ха, да, а когато влизаш, те питат: "Имаш ли някакви проблеми със зъбките? Кариеси?"

И. Б.: Успя ли да се отскочиш до Пазарджик след победата?

Т. З.: Не. Сигурно няма да имам възможност скоро...

И. Б.: Спомням си как посрещаха Lordi във Финландия след "Евровизия" - хиляди бяха излезли по улиците. Очаквам, че нещо подобно ще се случи и в Пазарджик.

В. В.: Тази година - "Music Idol", догодина - кмет! Нали знаеш как е в България... В тази връзка, накъде клониш чисто политически?

Т. З.: Ами... По принцип много-много не искам... не защото не мога или нямам мнение, но предпочитам да съм далеч от политиката и всякаква позиция по въпроса, макар че това не е много правилно.

В. В.: През последните седмици направихме интервюта с някои големи американски музиканти - Блеки Лоулес от W.A.S.P. заяви: "Да го духа Джордж Буш!", Алис Купър пък каза, че работата му не е да проповядва, а да забавлява. При теб вероятно просто е прекалено рано да взимаш страна.

Т. З.: Да, прекалено рано е.

В. В.: Ако обаче утре голям червен концерн реши да финансира твое турне, ще трябва да се замислиш дали да приемеш или не.

Т. З.: Не! Определено не бих приел каквото и да е червено.

В. В.: Последните въпроси са футболни, тъй като започва европейското по мач. Имаш ли любим отбор?

Т. З.: Да, имам - България.

В. В.: България не участва, за съжаление.

Т. З.: Еее, жалко... Тогава успех на който и да е.

В. В.: А в България имаш ли любим отбор? Този на твоя град е Хебър, нали?

Т. З.: Да, Хебър, който се разпадна, но... Хебър! Винаги! Forever!

В. В.: Добре, много ти благодаря, че беше с нас и...

И. Б.: Ама аз искам да го питам още нещо!

В. В.: О, извинявай, Илиана, не те видях.

И. Б.: Става дума за това, че песните, които ще изпълняваш отсега нататък, ще бъдат подбирани и от твоите мениджъри и продуценти от Virginia Records, и от теб самия. Как си представяш бъдещите ти парчета? Виждаш ли се със собствена група? Изобщо, как виждаш себе си в бъдеще в музикален план?

Т. З.: Искрено се надявам да бъда част от даден колектив, който да е всеотдаен към мен, както и аз към него, и да можем да правим чудеса и уникални неща в един определен стил. Този стил ще бъде лично моят стил.

В. В.: Спомена, че вече не можеш да работиш с последната си група, Left Behind. Това означава ли, че според договора с Virginia Records нямаш право да си избираш групата? Или можеш, но музикантите подлежат на одобрение от издателите ти?

Т. З.: Ще се опитам да се договоря с тях да мога да налагам вето за музиканти и хора, които не ми допадат. Това е най-важното за един творец, за един певец, за един музикант - да му бъде кеф и да прави това, което иска, с точните хора, за да създава истинско изкуство.

В. В.: С други думи, няма начин да те видим като новия вокалист на Gravity Co.

Т. З.: Не! Ха-ха-ха... И... Извинявай, но има ли начин да ме поздравиш с нещо на Dream Theater, защото скоро не съм слушал нищо тяхно и умирам за тях!

В. В.: Добре, искаш ли да ти пусна Dream Theater, които свирят Deep Purple - "Perfect Strangers", записана в един голям джаз клуб в Лондон?

Т. З.: Да, абсолютно!

Тома

В. В.: Извинявам се, че прекъсвам песента, но Бойчева има да направи едно важно съобщение.

И. Б.: Тома, на телефона е Денис от Ахат. Можеш да му кажеш всичко, което каза и на нас.

В. В.: Денис, здравей! На морето ли си?

Денис Ризов: Да, на медийния фестивал в Албена съм.

Т. З.: Здрасти, Денис!

Д. Р.: Здрасти, пич! Честит "Music Idol"!

Т. З.: Благодаря ти!

И. Б.: Денис, преди малко Тома каза в ефира на Тангра Мега Рок, че мечтата му е да запише песен с Ахат или дует със Звезди, затова решихме, че би било добре да те включим в разговора.

Д. Р.: Супер! На нас Тома ни е любимият айдъл, защото са много малко хората, които на финал на "Music Idol" ще кажат: "Heavy metal never dies!" Нали се сещаш... Супер поздрави! Много приятно се изненадахме, цялата група - онзи ден си говорихме и... Няма нищо случайно!

Т. З.: Надявам се скоро да се видим! Поздрави на цялата банда!

Д. Р.: Мерси много! Ще се видим другата седмица - връщам се в неделя и... Даже ако трябва да говорим с твоя мениджмънт, защото сега все пак си зает и... Искам да те поканя на едно лятно турне, на което ще ходим с Ахат - може би през септември, макар че все още не съм сигурен за месеца. За нас ще бъде голяма радост да дойдеш като наш гост!

И. Б.: Дами и господа, имаме новина!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: