ЕПИЗОД - Драгомир Драганов

18 Юни 2008
news page
"Крайните националисти ни викат евреи!"

В разгара на актуалното национално турне на Епизод по случай издаването на новия студиен албум на групата, "Старият воин", студиото на Тангра Мега Рок бе окупирано от Драгомир Драганов (китара и бекинг вокали), който изнесе любопитна информация за музиката, патриотизма, национализма, Manowar и... Просто прочетете избрани откъси от разговора ни са Драго, а ако не са ви достатъчни - изтеглете пълен запис от интервюто в mp3-формат малко по-долу...

Драгомир Драганов: Не знам дали през този век някой я продал повече дискове и DVD-та от Епизод в България!

Илиана Бойчева: Имаш ли смелост да цитираш цифри?

Д. Д.: Там е работата, че каквото и да кажа, няма да е точно, но... От 2000 г. насам имаме 6 компакт диска и 2 DVD-та, а сега подготвяме трето и... Мога да кажа, че само от единия DVD са минали към 20 хиляди бройки.

И. Б.: Уау! Официално продадени?

Д. Д.: Да, абсолютно.

Васил Върбанов: Това е платинен тираж за България!

Д. Д.: Ами... така да е. А дисковете "Българският бог", "Дошло е време" и "Св. Патриарх Евтимий" са надминали отдавна този тираж.

В. В.: Да, след като и ние ги имаме...

Д. Д.: Тези данни обаче никъде не се цитират и никой не се интересува от тях.

И. Б.: Когато започнахте с тази нова вълна в историята на Епизод, бяхте ли повлияни по някакъв начин и от това, че музиката и текстовете на скандинавските хеви групи са базирани на местния епос?

Д. Д.: Не мога да кажа, че не сме се повлияли - не само от скандинавските, но и от Manowar и... Просто няма как да не се повлияе човек, който слуша хеви метъл. Ние обаче сме по-добре, по-привилегировани от Manowar, защото имаме 13-14-вековна история, а те, като няма какво да правят, пеят песни за английската история! История дълга, албуми много - ще продължаваме и занапред!

И. Б.: Винаги съм си мислела, че един от най-успешните концерти, който може да се случи в България, е Manowar с откриваща група Епизод. Тъпо ли ви е, че "кралете" идват вече за второ шоу у нас, а никой не ви е поканил да свирите с тях?

Д. Д.: Не ми е тъпо. Всъщност, не знам защо трябва да ни канят...

И. Б.: Защото се връзвате и имате една и съща публика.

Д. Д.: А, да, но... Не знам кой ги организира тези неща и защо ни заобикаля - негов проблем. Ние не сме от групите, дето ще чакат някой да дойде тук, за да направим концерт и после да изпием една бира с някого си и гордо да се дуем...

И. Б.: И да се снимате!

Д. Д.: И да се снимаме, да! Значи, само дотук тази година имаме към 50 концерта, а Manowar едва ли ще имат повече от два в България тази година, ха-ха!

И. Б.: Цели 50?

Д. Д.: Ами да! И продължаваме! Турнето върви, представяме новия албум... Така е всяка година.

В. В.: Миналата година в едно известно европейско метъл списание се появи много позитивно ревю за вашия DVD. Имали ли се възможност да сеете семето на българската рок култура и в чужбина?

Д. Д.: Засега - не, но и това предстои да се случи съвсем скоро... само че не обичам да говоря предварително за непотвърдени неща.

В. В.: Интересно, дали Епизод биха завършили свой концерт в Щатите, изпълнявайки американския химн, както направиха Manowar миналата година в България?

Д. Д.: Не. Бих завършил наш концерт в Щатите, изпълнявайки българския химн, както и тук си ги завършваме. Това го правим от няколко години насам, ама добре, че и Manowar го забиха, та да видят хората, че химнът може да се пее не само по празници... И, между другото, ние го пеем по-хубаво!

И. Б.: Вие сте група, която гъделичка национализма и гордостта на Българите. Срещал ли се с всякакви хора, включително и с крайни националисти... Какво е становището на Епизод за това, което се случва в момента в България?

Д. Д.: Казвам го веднага - крайните националисти ни викат евреи!

И. Б.: Защо?

Д. Д.: Ами не знам. Всеки има право на избор и позиция в този живот и не се бъркам на никого. Мисълта ми е, че се е случвало някой да вдигне ръка на концертите ни - веднага лично аз му казвам да си я смъкне. Веднъж пък имаше едно момче с такъв символ, изрисуван на гърдите - тръгна да се съблича на концерта, но веднага му казах да вземе да се облече и че това е български концерт, така че да не ми пробутва такива германски символи. Човекът се усмихна, облече си се и после дойде и се извини.

И. Б.: Къде е границата между национализма и гордостта от миналото на страната ни?

Д. Д.: Чакай сега... Да вземем да опростим нещата. Едното е родолюбие, а другото са някакви крайности. За мен границата е много ясна. В момента, в който започнеш да се налагаш на други нации или етноси, вече си ненормален човек. Другото си е едно чисто родолюбие - както човек обича роднините си, така обича и рода, и държавата си. Не виждам защо да е трудно да се разграничат тези неща.

В. В.: Има ли опасност да ви използват за политически цели?

Д. Д.: Всеки може да бъде използван за всичко, защото никой не те пита... Погледнете обаче нашите песни, примерно "О, Шипка". Вижте оригиналния текст, вижте и нашия - вътре няма нито една дума, която да уточнява някакъв етнос. Нещата са изчистени не случайно, точно защото ние живеем заедно в тази държава, която от самото си създаване е мултиетническа. Не виждам защо трябва да има някакви проблеми.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: