TERROR – Дъг Уебър

15 Май 2008
news page
"Мисля, че новият ни албум е по-метъл от всичко, което сме правили досега."

Свързахме се с китариста Дъг Уебър, за да научим повече за калифорнийските хардкор майстори Terror и новия им, четвърти по ред студиен албум “The Damned, The Shamed”…

Александър Бояджиев: Добро утро, Дъг, къде се намираш в момента?

Дъг Уебър: Добро утро. В момента съм в Сан Франциско, у дома. Почивам си. Имам още една седмица преди отново да тръгнем на турне.

А. Б.: Имате нов албум, който излиза на 23 май през Century Media. Той се казва "The Damned, The Shamed". Кажи нещо повече за него.

Д. У.: Записахме го през февруари тази година отново със Зуус, който между другото е продуцирал последните албуми на групи като Hatebreed, Shadows Fall и т.н. Албумът съдържа 12 парчета и е най-доброто, което сме правили досега.

А. Б.: Сменихте си лейбъла. Доскоро работихте с Trustkill, а сега преминахте към Century Media. Каква беше причината за тази промяна?

Д. У.: Ние работихме с Trustkill 4 години и издадохме няколко албума с тях, но сега решихме, че е време за нещо ново. Ново и свежо начало. Истината е, че  Trustkill нямат толкова силно присъствие в Европа, където пък ние правим много турнета. Искахме да работим с добър световен лейбъл, който да има стабилни позиции в Европа и навсякъде другаде. 

А. Б.: Миналата година издадохте едно EP или мини CD към малък хардкор лейбъл - Reaper Records. Какво ви накара да го направите? Това беше междинна спирка между Trustkill и Century Media или просто искахте да издадете нещо?

Д. У.: Имахме няколко останали парчета от записите на предишния албум, които просто си стояха така и човекът, който стои зад  Reaper всъщност е наш добър приятел и ни попита дали можем да направим нещо такова. Ние си казахме: "Защо не?" Дадохме му ги и той ги издаде.

А. Б.: Това EP беше издадено на различните континенти от различни лейбъли...

Д. У.: Да, това беше главната идея. Навсякъде беше издадено от различни малки хардкор лейбъли.

А. Б.: Току що завършихте поредното си европейско турне...

Д. У.: Да.

А. Б.: Как премина то?

Д. У.: Да, турнето беше страхотно - най-голямото досега, най-доброто, с най-много публика и реакциите бяха страхотни. Мога да кажа, че това ми е най-любимото турне досега. Нещата изглеждат много добре и се надявам, че ще се върнем в Европа през ноември, когато хората ще знаят парчетата от новия албум и ние съответно ще го представяме.

А. Б.: Свирихте на много нови места като Русия, например. Как беше там?

Д. У.: В Русия беше пълна лудница! Концертите бяха много яки! Концертът в Москва е не само един от най-лудите концерти на Terror, но и вероятно един от най-лудите концерти, на които аз въобще съм бил. 

А. Б.: Имали ли сте някога проблеми с името Terror?

Д. У.: Много често ни задават този въпрос, но не бих казал, че сме имали някакъв сериозен проблем.

А. Б.: А каква е според теб причината, че за такъв не особено дълъг период от време Terror се превърнаха в една от водещите хардкор банди днес на световната сцена?

Д. У.: Мисля, че успехът ни се дължи на факта, че още от самото начало започнахме да свирим на много концерти и сме на турне почти постоянно. Много се потрудихме, за да стигнем там, където сме сега. Никак не ни е било лесно, както може би си мислят много хора, но реалността е такава. Скъсахме си задниците и положихме огромни усилия, за да сме това, което сме сега.

А. Б.: Вие наистина сте постигнали страшно много, но има ли още нещо, което искаш да постигнеш с тази група?

Д. У.: Бих казал, че ако групата се разпадне днес, аз няма да имам никакви оплаквания. Постигнахме много неща, които дори не съм си представял, когато започнехме Terror. Не знам. Просто искам да продължаваме да го правим. Да продължаваме с турнетата и да израснем още. Да свирим пред възможно най-много хора и да ходим в различни държави и може би някой ден да отидем на турне със Slayer.

А. Б.: Всички знаем, че Terror  са здраво работеща група и вероятно като всички останали, сте имали хубави и лоши моменти. Имало ли е момент, в който си мислил да прекратиш всичко това и да започнеш нормален живот?

Д. У.: Мисля, че всеки, който е в подобна група има такива мисли от време на време, но пък това е живота, който сме си избрали и веднъж влезеш ли във всичко това, е много трудно да излезеш.

А. Б.: И говорейки за нормалния живот, как си прекарваш малкото свободно време извън Terror?

Д. У.: Играя видео игри, спя много, излизам с приятели и се мотая по баровете.

А. Б.: А какво би правил, ако нямаше група, ако нямаше Terror?

Д. У.: Вероятно същото. Щях да работя в бар и да играя на игри.

А. Б.: Гледал съм ви много пъти на живо в Европа и съм ви виждал да свирите няколко пъти на една сцена с Hatebreed, още преди години, когато Франк все още беше в състава на Terror. Впоследствие той ви напусна, за да свири втора китара в Hatebreed. Как се отрази това тогава на групата и как гледаш на това сега, от дистанцията на времето?

Д. У.: Аз лично много се радвам за Франк. Той е много по-голям от мен, на 36 години е в момента и има 12-годишно дете. Мисля, че за него е страхотно, че се справя толкова добре и прави пари от това, което иска да прави. Нямам абсолютно никакви лоши чувства към него. Напротив. Всъщност, когато Франк напусна, се справихме доста лесно. Направихме няколко турнета, на които свирих само аз, а след това взехме Мартин за втора китара и всичко се нареди без проблем.

А. Б.: Какви са бъдещите планове на Terror до края на 2008?

Д. У.: Следващата седмица заминаваме за Южна Америка - Бразилия, Аржентина, Чили, Колумбия, Венецуела, след това имаме един месец пауза и през юли започваме голямо двумесечно турне в Щатите. След това не съм сигурен какво точно следва, но най-вероятно през ноември се завръщаме в Европа.

А. Б.: И отново към новия албум- с какво се различава той от предишните?

Д. У.: Опитахме някои нови неща. Мисля, че е малко по-тежък в сравнение с предишния. Имаме някои по-бавни парчета. В предишния албум например, повечето парчета са бързи. Тук имаме по-бавни и с повече груув. Мисля, че този албум е различен, но не прекалено различен. Ако харесваш Terror, ще харесаш и новия албум. Това сме си ние.

А. Б.: Terror си е истинска хардкор група, която в момента е на метъл лейбъл. Имате ли опит с метъл публика и какви са реакциите?

Д. У.: Ние сме свирили на доста метъл турнета, особено тук, в Америка и реакциите са доста добри. Мисля, че новият албум е по-метъл от всичко, което сме правили досега. От една страна си е чист хардкор албум, но от друга е стъпил и в метъла.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: