BENEDICTION - Франк Хийли

03 Септември 2008
news page
"Публиката в София разби сърцата ни! От щастие!"

Преди по-малко от година направихме интервю с басиста на Benediction, Франк Хийли, непосредствено преди участието на групата на организирания от Тангра Мега Рок фестивал 20 Years Nuclear Blast в София. Това шоу се превърна в една от най-паметните изяви в цялата кариера на британската дет метъл машина, така че е време за повторение, и то съвсем скоро – на 17 октомври 2008 г. в столичния клуб “Blue Box”, при това с нов албум, убийствено озаглавен "Killing Music"! Да видим какво ще ни каже Франк по въпроса...

Васил Върбанов: Мистър Франк Хийли, привет!

Франк Хийли: Здрасти! Как си, приятелю?

В. В.: Чудесно! Добре дошъл отново в българското медийно пространство! Как си?

Ф. Х.: Много добре. Радвам се да те чуя отново - все пак, ти организира един от най-великите ни концерти!

В. В.: Изминаха около осем месеца оттогава. Какво се случи с Benediction през това време?

Ф. Х.: След шоуто в София участвахме на още няколко фестивала и внезапно си дадохме сметка, че е крайно време да запишем нов албум. Изведнъж осъзнахме, че пет години сме се занимавали само със свирене на живо, още една година сме отделили на търсене на барабанист, а накрая сме излизали само по фестивали и... Изведнъж всички започнаха да изтъкват факта, че не сме записвали нищо от цели седем години - самите ние не го съзнавахме! Така че това е - скоро след концерта в България се заехме с писането на нови парчета и ето, че сме готови.

В. В.: Напълно ли си доволен от "Killing Music"?

Ф. Х.: Всеки, който го е чул, твърди, че е най-добрият ни албум. Нали се сещаш - слушаш нещо и си казваш: "Мамка му, това е!" Лично според мен това е най-страхотният ни запис във всяко едно отношение. Бих искал хората да запомнят Benediction именно с това издание.

В. В.: Да не искаш да кажеш, че повече няма да записвате албуми с Benediction?

Ф. Х.: Ха-ха, не! Току виж следващите ни албуми се получили още по-добри! Истината е, че през тези седем години, през които не издадохме нищо, не сме спрели да пишем музика, така че когато влязохме в студиото, за да започнем да работим по "Killing Music", разполагахме с около 40 парчета. Записахме повече от половината от тях, така че може да се каже, че следващият ни албум е почти готов. Със сигурност няма да ви дадем още 7 години почивка!

В. В.: Кажи ни нещо повече за заглавието на актуалния ви диск, "Killing Music". Това някаква ирония ли е?

Ф. Х.: Разбирайте го както искате. Ако попитате петимата членове на групата, ще получите пет различни отговора. Като цяло, идеята е човек да прочете заглавието на албума и да знае какво го очаква - убийствена музика. Няма мазни балади, няма боклуци, няма сола - само директна музика. Всичко е съвсем целенасочено - и съдържанието на албума, и времето на появата му. Ако го бяхме изкарали миналата година, ефектът вероятно нямаше да е същият. Сега обаче е идеалният момент да напомним на хората, че все още сме тук. И че ще бъдем още дълго време!

В. В.: В албума ви участват някои забележителни гости, например Карл Уилетс от Bolt Thrower, Кели Шефър от Atheist и Били Гулд от Faith No More. Още по-любопитно е, че чуваме и гласа на шефа на Nuclear Blast, Маркус Щайгер. Защо, по дяволите?

Ф. Х.: Хе-хе, той не знаеше, че го записваме! Просто мина да ни види и... Знаеш ли, когато се сприятелим с някого, приятелството ни е за цял живот. Маркус е толкова част от Benediction, колкото и аз. Когато дойде в студиото, за да види как вървят записите за албум, точно записвахме бекинг вокалите. Предложихме му да се пробва - представяш ли си, от 20 години има лейбъл, а никога досега не е записвал! Ние поправихме тази грешка - просто не му оставихме избор, в противен случай щяхме да го убием, ха-ха! В същото парче пее и един от членовете на GBH, така че успяхме да зарадваме Маркус още повече, като го запознахме с него - запален фен на пънк рока е. Получи се добре и... По принцип, обичаме да завързваме приятелства навсякъде. Така стана и с Били Гулд - запознахме се покрай теб, през онази вечер в София миналата година. По същия начин приемаме като приятели и всичките ни български фенове - в София бе един от най-страхотните концерти в цялата ни кариера, а публиката беше абсолютно дива, от самото начало до края.

В. В.: В коя песен пее Маркус?

Ф. Х.: В "Seeing Through My Eyes", която е кавър на Broken Bones.

В. В.: Вече няколко пъти спомена, че участието ви на 20 Years Nuclear Blast Festival в София е един от най-добрите ви концерти въобще. Предполагам обаче, че това няма да е последното ви идване в България, нали?

Ф. Х.: Не, ха-ха, много се радвам, че отново ще свирим в София на 17 октомври! Спомняш си какво се случи миналата година - когато слизахме от сцената, бяхме тотално изтрещели. Изобщо не можехме да повярваме какво се беше случило. Публиката ни прие убийствено! Дори кадрите от концерта, които ни изпрати, бяха страхотни, затова ги използвахме в новия ни клип. Спомням си, че дори не успяхме да изсвирим всичките си песни, защото хората не спираха да скандират името ни... За хора като нас, които свирят вече 20 години, да преживеят такова нещо е изключително приятно, затова сме ви изключително благодарни. Такива неща ни карат да осъзнаем привилегията, която ни е дадена - да продължаваме да се занимаваме с това. Публиката в София наистина разби сърцата ни! От щастие! Въпреки че сме една много агресивна група, ние сме искрени и обичаме контакта с хората. Освен това си спомням как след този невероятен прием на публиката всички - и вие, и всички участващи групи - отидохме да си говорим и да пием заедно... Беше наистина жестоко! Този концерт определено бе един от най-силните моменти в живота ми. Говорил съм си и с другите в групата - и те мислят по същия начин. Гарантираме ви, че и на 17 октомври ще бъде страшна сеч!

В. В.: Сигурен съм! С коя песен от новия ви албум би искал да завършим този разговор?

Ф. Х.: Нека да е с първата, "The Grey Man"... или с "Dripping with Disgust"... или може би с "Controlopolis (Rats in the Mask)".

Права: Тангра Мега Рок

Източник: