DIMMU BORGIR - Силеноз

08 Септември 2008
news page
"Никога не вършим работата си половинчато."

Норвежките симфо-блек метъл виртуози Dimmu Borgir ще ни зарадват с нов DVD, озаглавен "The Invaluable Darkness", на 14 октомври 2008 г. Свързахме се с китариста, основен текстописец и съосновател на групата, Свен Атле Коперуд, по-известен като Силеноз, за да научим повече за изданието...

Васил Върбанов: Поводът за днешния ни разговор е задаващия се двоен DVD на Dimmu Borgir, озаглавен "The Invaluable Darkness". До каква степен група от вашия ранг може да бъде развълнувана от този факт?

Силеноз: Бих казал, че сме много развълнувани. Измина доста време от появата на първия ни официален DVD през 2002 г. и феновете ни очакваха да издадем нов. Ние също.

В. В.: Какво ще видим в този DVD - концертни кадри или клипове? Или и двете?

С.: Разбира се, включили сме всичките ни клипове, заснети до този момент, но и множество друг материал - поне в три различни насоки и... Бих казал, че няма да хвърлите парите си на вятъра.

В. В.: Внимателно следим кариерата на Шаграт със страничния му проект Chrome Division. Ти самият мислил ли си да се занимаваш и с други групи?

С.: Всъщност, вече съм готов с писането и записите на песните за албум на проекта ми Insidious Disease. Остава да си намерим подходящ издател. Надявам се да изкараме диска до началото на 2009 г.

В. В.: Доколкото знам, възнамерявате да започнете да пишете материала за следващия студиен албум на Dimmu Borgir съвсем скоро, така ли е?

С.: Надявам се. През октомври и ноември ще направим турне в Щатите заедно с Danzig по случай DVD изданието ни, а след като се върнем ще подготвим почвата и се заемаме с работата по новите песни.

В. В.: Никога не сте свирили в България, но съм сигурен, че рано или късно и това ще стане...

С.: Да, силно се надявам. Има няколко държави, които все още не сме посещавали, и наистина бих искал да го направим. Освен това знам, че в България имаме доста фенове, така че ако се отвори възможност и всичко е организирано както трябва, със сигурност ще дойдем.

В. В.: Списание "Metal Hammer" те цитира да казваш, че може да работите с Макс Кавалера по следващия албум на Dimmu Borgir. Има ли нещо вярно в това?

С.: Никога не съм казвал подобно нещо, ха-ха!

В. В.: В същото списание Чарли Бенанте от Anthrax се изказва много ласкаво за вас - напоследък слушал именно Dimmu Borgir и бил удивен от многопластовостта на звученето ви. В тази връзка, до каква степен поддържате приятелски отношения с други известни музиканти по света?

С.: Колкото повече свирим на живо, особено на големи фестивали, толкова повече възможности се появяват да се запознаем с хора, с чиято музика сме израснали. Чарли Бенанте и Скот Йън са само един от многото примери - сега сме приятели, а навремето израснахме с музиката на Anthrax... Забавно е да наблюдаваш как нещата се обръщат и цикълът се завърта отново...

В. В.: Спомням си, че за предишния ви албум, "Death Cult Armageddon", работихте с оркестъра на Пражката филхармония. Същевременно обаче течаха преговори и с български оркестър. Знаеш ли нещо повече за това или тези решения се взимат от мениджърите ви?

С.: Окончателните решения винаги се взимат от групата. Навремето решихме да работим с Пражката филхармония, защото вече имаха опит в записите на аранжименти за метъл албуми. Получи се наистина добре. Доколкото знам, днес са затрупани от работа, тъй като все повече метъл групи искат да се възползват от таланта им.

В. В.: Добре, нещо да добавиш относно новия ви DVD?

С.: Не бих искал да говоря много - нека хората сами преценят. Само ще кажа, че за самите нас това издание е нещо специално, а и никога не вършим работата си половинчато, така че съм сигурен, че дори и да не сте големи фенове на групата, гледането на този DVD ще ви достави удоволствие.

В. В.: Накрая се сещам, че един от най-добрите приятели на радиото ни, Били Гулд, ви връчи норвежката награда Грами миналата година. Помниш ли този момент?

С.: Не беше Грами, а златна плоча. И да, чувствахме се доста странно, тъй като не сме свикнали да получаваме такива отличия... но пък тази златна плоча недвусмислено показа, че метълът е музика, с която всички ще трябва да се съобразяват и занапред.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: