TARJA TURUNEN

19 Септември 2008
news page
"Прекрасно е да пееш, а насреща ти да мигат 500 светкавици! Не виждам причина да забраня да ме снимат."

Месец преди първия концерт на Таря Турунен в България, насрочен за 28 октомври в зала "Универсиада" в София, успяхме да се свържем с емблематичната бивша вокалистка на Nightwish и да узнаем повече за самото шоу, музикантите, които ще видим на сцената, тоалетите, които ще смени певицата, снимките, които ще можем да правим, и...

Васил Върбанов: Хей, Таря, здравей!

Таря Турунен: Здрасти, как си?

В. В.: Добре. Чудесно е, че отново можем да си поговорим. Къде точно в Аржентина се намираш в момента?

T. T.: У дома, в Буенос Айрес.

В. В.: Поводът за интервюто ни е предстоящия ти първи концерт в България. Разкажи ни нещо повече за атмосферата на едно твое шоу.

T. T.: Дотук направих две европейски и едно южноамериканско турне... Всъщност, последното приключи миналата седмица и... Беше прекрасно! Вълшебно! изключително съм щастлива, че имам възможност да работя с такива страхотни музиканти, а и самите песни се получават много красиво на живо, много мощно и същевременно емоционално. И наистина нямам търпение да дойда за първи път в България!

В. В.: Все още ли свириш със същите музиканти, с които записа албума си?

T. T.: Като цяло - да. Алекс Шолп например, който участва в записите, бе с мен и на двете европейски турнето, но не успя да дойде в Южна Америка, затова за концертите там ползвах услугите на Кико Лорейро. Истината е, че музикантите, с които работя, си имат и други занимания, други групи, така че се налага да им оставям време да се занимават и с тях. Ето, за предстоящите ми концерти в няма да мога да разчитам на Дъг Уимбиш, който е на турне с Living Colour, затова басист ще бъде Оливер Холцварт от Blind Guardian. Останалите от групата ми обаче са си същите - Алекс на китара, Майк Терана (екс-Rage) на барабани, Мария Илмониеми на клавир и Макс Лиля (екс-Apocalyptica) на чело.

В. В.: Миналогодишния ти солов дебют "My Winter Storm" бе изключително успешен албум. Работиш ли вече по наследника му?

T. T.: Да, всеки ден пиша нов материал. Получава се доста добре - някак си по-директно и по-чисто, особено за изпълнение на живо, ако разбирате какво имам предвид. Все още съм млада и тепърва навлизам в писането на собствени песни, ето защо съм изключително ентусиазирана и щастлива, че мога да създавам своя музика. Следващият ми албум ще се появи през септември 2009 г. Преди това, може би още преди края на тази година, ще се появи преиздание на "My Winter Storm", съдържащо няколко нови песни, които ще запиша съвсем скоро.

В. В.: Със същите музиканти ли ще запишеш и втория си албум?

T. T.: Истината е, че когато пиша песни, винаги имам едно на ум и за музикантите, които биха могли да я изсвирят. Имам предвид, че музиката, която композирам, е различна - имам и подобни на филмова музика мелодии, и здрав метъл и рокендрол, а не всеки е в състояние да се справя с толкова различни стилове едновременно. Дъг Уимбиш например е идеален за целта, тъй като определено може да се справя с всевъзможни видове музика... но не мога да кажа отсега кой точно ще участва в записите на следващия ми албум.

В. В.: На официалния ти сайт пише, че хората ще могат да внасят свободно фотоапарати на концертите от предстоящото ти турне.

T. T.: Да, обичам да имам спомени от концертите си, а и феновете ми правят невероятно красиви снимки. Самата аз не мога да уловя тези моменти, затова обичам да разглеждам снимки от изявите си след това. Не само аз, но и феновете имат полза от това, тъй като редовно организирам конкурси за най-добра снимка и т.н. Забавно е да осъществяваш това своеобразно общуване с феновете си, а и светкавиците не ме притесняват ни най-малко - напротив, понякога е прекрасно да пееш, а насреща ти да мигат 500 светкавици! Не виждам причина да забраня да ме снимат.

В. В.: Значи със сигурност не си женският еквивалент на Дейвид Ковърдейл, ха-ха!

T. T.: Не, ха-ха! Истината е, че някои хора наистина са много чувствителни към светкавиците - аз лично познавам такива. На някои от тях дори им се налага да слагат черни очила, когато отиват да раздават автографи и пр, защото очите им са прекалено чувствителни на светлина. За мой късмет, при мен положението не е такова.

В. В.: Приблизително колко дълго ще трае концертът ти в София?

T. T.: Около два часа.

В. В.: Колко тоалета сменяш по време на едно шоу?

T. T.: Точно в момента обмислям кои песни да включва в изпълнението си, какви дрехи да нося... Може би ще сменя около пет тоалета.

Стефан Йорданов: Преследват ли те много мъже?

T. T.: Не.

С. Й.: Питам, защото предполагам, че феновете ти са предимно мъже.

T. T.: Не! По време на последното турне имаше едно забавно изключение - в Колумбия целият първи ред бе зает само от мъже и всички в групата бяхме адски изненадани, тъй като по принцип на концертите ми предните редици са заети изцяло от момичета.

В. В.: Знаем, че живееш в Аржентина, тъй като твоят съпруг и мениджър е аржентинец. Имайки предвид, че ти самата си финландка, отношенията помежду ви не са ли нещо като "огън и лед", образно казано?

T. T.: В известен смисъл... не. Това може да се каже за културата на двете ни нации, но не и за нас двамата. Дори бих казала, че свободата, която намерих в Аржентина, не може да бъде открита никъде другаде. За мен Аржентина означава много. Тя е моят дом.

В. В.: Сигурен съм, че и водка "Финландия" е доста по-евтина в Аржентина, отколкото в родината ти.

T. T.: Не мисля, тъй като е вносна стока. Като че ли водката е по-скъпа тук, отколкото във Финландия.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: