HOLY MOSES - Сабина Класен

29 Август 2008
news page
"Не ме е страх от смъртта, но бих искала да поживея още малко!"

Броени дни след обявяването на предстоящия първи в историята концерт на немските траш метъл легенди Holy Moses в България (17 октомври 2008 г. в клуб "Blue Box" в София заедно с Benediction и Nominon), Тангра Мега Рок проведе дружески разговор с предводителката на германския квинтет - зверовитата Сабина Класен...

Васил Върбанов: Хей, Сабина, как си?

Сабина Класен: Чудесно, благодаря!

В. В.: Преди няколко дни бе официално обявен първият в историята концерт на Holy Moses в България.

С. К.: Да, най-сетне! Много съм щастлива!

В. В.: Защо решихте да потеглите на турне именно с Benediction?

С. К.: Пуснаха ни и-мейл - търсеха си група на приблизително същата възраст, която да е готова да пие и да купонясва по време на турне, ха-ха! С Benediction работим с една и съща букинг агенция, M.A.D., откъдето ми казаха: "Момчетата от Benediction питат дали искате да направите турне с тях." Отвърнах: "Разбира се, би било перфектно! Имам предвид, че новият ни албум излиза в Европа на 29 септември, а турнето започва на 24 септември, така че нещата се нареждаха идеално за нас.

В. В.: Спомена, че "Agony of Death" ще излезе в края на септември, т.е. след цял месец. Защо започвате рекламната си кампания толкова рано?

С. К.: Наясно сме, че в днешно време има ужасно много групи, които издават албуми, затова решихме да подхванем кампанията отсега, така че да има достатъчно време и всички, наистина всички да разберат, че Holy Moses изкарват нов албум.

В. В.: "Agony of Death" ще излезе в няколко различни версии - с бонуси, на винил, а също и във вариант без интро и аутро към песните...

С. К.: Да, тъй като албумът в известен смисъл е концептуален. "Agony of Death" означава борба със смъртта - целият ни живот е една борба със смъртта. Освен това, да си група с такъв дълъг стаж в музикалния бизнес като Holy Moses - вече 27 години - може да означава, че групата ти е в своеобразна смъртна агония... Стиловете се променят, бизнесът също... Затова решихме да направим нещо като филм - с много изображения и музика. Именно затова сложихме и тези интродукции и аутрота между песните - за да загатнем, че има концепция, някакъв по-дълбок смисъл... От друга страна съм наясно, че много от феновете не харесват тези неща, а искат само директен метъл, без интрота и пр., затова направихме и втора, изчистена от тези увертюри версия на албума. Имаме и трето, винилово издание на "Agony of Death" - само с по едно интро и аутро от всяка страна на плочата, плюс няколко бонус парчета. С други думи, албумът ни излиза в три тотално различния варианта.

В. В.: Защо изкарвате такъв концептуален албум едва 27 години след началото на групата? Или просто искаш да заявиш, че не се страхуваш от смъртта?

С. К.: Така е, не се страхувам от смъртта. Ако си живял по-дълго, успяваш да натрупаш впечатления от света. Като член на група съм обиколила целия свят и съм се срещнала с толкова много хора, че спокойно мога да кажа, че съм живяла два или три живота... Имам предвид, че съм видяла толкова много неща, колко другите хора не биха могли да видят в един живот... Сега мога да погледна в миналото, но и в бъдещето - не ме е страх от смъртта, но бих искала да поживея още малко, ха-ха! От друга страна, съществува и духовна смърт - губила съм толкова членове на групата заради душевни проблеми, свързани с бизнеса, семейството и пр... Гледам назад в бъдещето, за да почувствам, че животът е една борба със смъртта, ако ме разбираш... Когато си дете, всичко е забавно, тъй като не виждаш сериозната страна на нещата, но когато остарееш, осъзнаваш колко тежък всъщност е животът. Това е и причината този албум да излезе толкова дълго след началото на групата.

В. В.: Как протекоха записите за албума от чисто технологична гледна точка?

С. К.: Този път разполагахме с адски дълго време. Започнахме да правим албума преди повече от година, а и по време на записите направихме турне с Obituary, така че успяхме да пренесем и "живата" атмосфера от концертите в студиото. Продуцирахме диска сами, в студиото на китариста ни Михаел Ханкел, и разполагах с цели шест месеца за записите на вокалите си! Беше перфектно, тъй като и аз се нуждая от време да "настроя инструмента си", което понякога е доста трудно. Ако съм в добро настроение, звуча по един начин, ако съм в лошо - по друг... Така че в този албум можете да чуете всички различни проявления на гласа на Сабина, записани в период от половин година.

В. В.: Знам, че имаш доста приятели сред българските метъл фенове. Това придава ли някакво по-специално значение за теб на този предстоящ концерт на Holy Moses в София на 17 октомври?

С. К.: О, да, категорично. Имаме много фенове в България от дълги години, председател на фен клуба ни е Криндо... Преди две години, когато бях в Каварна, се срещнах с доста хора и видях колко много фенове има групата ми, макар никога да не сме свирили в България! Ето защо 17 октомври ще е една специална дата за мен. Нямам търпение да се срещна с всички фенове и да си изкараме страхотно!

В. В.: Знаеш ли с какво друго се занимава Криндо?

С. К.: Не, макар че редовно си пишем. Видях, че е превел съдържанието на уебсайта ни, така че вече можете да четете holymoses.de и на български! Надявам се на 17 октомври да си поговорим за сайта и фенклуба, който, между другото, вече е световна организация и се нарича Bloodbound Alliance. Имаме местни фенклубове в Аржентина, Холандия, Испания, Германия, България, Турция, Австрия, Швейцария... Това е възхитително!

В. В.: И все пак, знаеш ли с какво се занимава Криндо? Организира турнири по пейнтбол.

С. К.: А, чудесно, ха-ха!

В. В.: Фактът, че си дама в обкръжението на екстремни метъл музиканти, отваря ли някои допълнителни вратички пред теб или напротив?

С. К.: Правя го от толкова време, че вече не е проблем, но в началото бе обратното - не ни отваряше никакви вратички, тъй като хората просто не вярваха, че наистина съм в състояние да извадя такъв глас. Всички смятаха, че Holy Moses имат успеха само заради наличието на момиче в състава си, но с течение на времето видяха, че сме наистина силни в това, което правим. Сега вече са наясно и уважават това, което правя вече 27 години. Хората осъзнаха, че това не е майтап и че съм напълно сериозна и отдадена... и че съм истински хеви метъл, ха-ха! Вече всички знаят, че тази група е истинска.

В. В.: В днешно време в метъла вече има много дами. Коя от тях е най-добрата ти приятелка?

С. К.: Доро Пеш. Познавам я толкова отдавна... Скоро ще празнува 25-ия юбилей от началото на кариерата си. Всъщност, довечера ще записваме съвместна песен с нея. Доро определено е най-добрата ми приятелка.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: