BIOHAZARD - Били Гразиадеи

14 Октомври 2008
news page
"За мен Biohazard е и винаги ще остане този състав - аз, Боби, Дани и Евън."

Бруклинските хардкор/метъл легенди Biohazard възкръснаха от пепелта, след като обявиха края си преди повече от две години. Това бе и причината да се свържем с китариста и вокалист на култовия квартет, Били Гразиадеи, и да разберем какво се случва в лагера на възродената банда...

Васил Върбанов: Здрасти, Бил, как си?

Били Гразиадеи: Добре, а ти?

В. В.: Великолепно. Първият въпрос няма да бъде за Biohazard, макар че именно тази група е причината днес да си говорим с теб, а за Suicide City. Последният път, когато разговаряхме, те бяха основната тема. Какво се случва със Suicide City днес?

Б. Г.: Всичко върви чудесно. Току-що завършихме работата по нов DVD, който се нарича “Live at CBGB's". Страхотно шоу! Освен това имаме и готов нов албум, който трябва да излезе през зимата или в началото на пролетта. Аз съм изключително зает човек - с Biohazard и със Suicide City. Понякога се чувствам, сякаш имам две гаджета.

В. В.: Задължителният въпрос: как се чувстваш сега, когато си пак със старите си съучастници? Изминаха 20 години, откак сформира Biohazard.

Б. Г.: Чувствам се чудесно. Снощи свирихме в Ню Йорк, а след шоуто имаше парти, така че извини ме, че кашлям. Мина страхотно. Великолепно е отново да бъдем заедно. Ние сме като братя. Никога не съм си мислил, че възможността да бъдем пак заедно на една сцена ще ме накара отново да се почувствам на 19. Страхотно е. Велико е отново да бъдем заедно.

В. В.: Сигурен съм, че хората нямат търпение да ви видят на турнето, но съм и сигурен, че всяка вечер си задават въпроса дали вие, момчета, смятате да запишете нов албум заедно?

Б. Г.: Не съм сигурен какво ще се случи. Вече съм много предпазлив по отношение на музикалния бизнес. Обсъждаме различни неща. За мен лично, стартирането на Suicide City и това, че вложих цялата си енергия и страст в напълно нова група и трябваше да разчитаме единствено на себе си, защото дори нямаше хора, които да пренасят оборудването ни - всичко това ме върна към първите дни на Biohazard. Тогава бяхме просто деца, които не знаеха нищо за музикалната индустрия. После всичко се обърна. Така че сега съм по-внимателен и знам повече. Ако някога направим нещо с Bihoazard, то това ще се случи чрез наш собствен лейбъл и по нашите условия и правила, а не по правилата на някой друг. Нека обаче ти кажа, че смятаме да издадем някои неща, които не са били изкарвани на пазара досега по някаква причина. Сега, когато сме пак заедно, мислим, че е редно да ги издадем. Тогава не беше правилното време за това. Има много материал с Боби от ранните ни дни, както и концерт, който ще излезе на DVD. Така че има доста неща на Biohazard, които ще излязат чак сега и аз съм много развълнуван от това.

В. В.: Всъщност вие празнувате 20-ата си годишнина. Публиката пее ли ви "Happy birthday to you"?

Б. Г.: Да, по техен си, хардкор Biohazard начин. Първите три албума са с Боби. Това е истинското ядро на Biohazard. Знаеш ли, ние имахме страхотни моменти заедно... За мен Biohazard е и винаги ще остане този състав - аз, Боби, Дани и Евън. Когато сме на сцената и свирим всички онези класики, всички си казват: "Уау, те свирят това! Супер!"  Освен това има и много млади фенове, които не са имали възможността да ни видят с Боби или не са имали възможността изобщо да гледат Biohazard. В много отношения ние сме родоначалници на много неща в хардкора и метъла. Това е страхотно. Супер е!

В. В.: Когато групата не беше заедно, с кой от всички беше в най-близки отношения и кой всъщност даде идеята да се съберете пак?

Б. Г.: Всички сме си близки, без значение, че се занимаваме с други неща. Ние никога всъщност не сме имали проблеми в групата. Винаги е имало уважение към това, което прави Евън, аз или Дани, но въпреки всичко с Дани живеем в един квартал. Децата ни си играят заедно. Двамата си имаме студио, така че Дани е човекът, с когото поддържах най-близък контакт. Най-важното нещо в Biohazard сега е, че отново станахме приятели и започнахме да излизаме заедно, преди да тръгнем на турне.

В. В.: Кажи ни повече за това турне. След първата част, която е в Америка, идвате в Европа. Предполагам, че сте затрупани с писма от феновете в Европа. Какви са отзивите за реюниъна?

Б. Г.: Мисля, че повечето хора бяха шокирани. И аз бях шокиран. Мисля обаче, че повечето хора чакаха нещо подобно да се случи един ден. Аз самият исках това да се случи години наред и то се случи - точно когато вече бях изгубил надежда се завърнахме с Боби. И ето че сега получавам телефонни обаждания от Евън и Боби, които вечерят заедно. За всички тези години сме разбрали грешките в комуникацията помежду си - нали знаеш, един си мисли едно, друг друго и накрая всеки прецаква другия до себе си. Сега имаме великолепна възможност да си говорим лице в лице. Онова, което съм си мислил по-рано, вече е реалност. Нещо като сбъдната мечта.

В. В.: Добре, благодаря ти, че беше с нас.

Б. Г.: И аз ти благодаря. Надявам се като дойдем при вас да пием заедно по една водка.

В. В.: Със сигурност. Водката е от мен.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: