THIN LIZZY - Джон Сайкс

03 Октомври 2008
news page
"Свирим агресивно и с много страст."

Броени часове преди концерта на Thin Lizzy в София на 3 октомври 2008, екип на Тангра Мега Рок успя да се срещне очи в очи с предводителя на актуалното превъплъщение на легендарната хард рок група - мистър Джон Сайкс...

Джон Сайкс: Готови сме да започнем турнето. Първият концерт е тук, в България. Изкарваме си чудесно. За първи път сме в България, така че наистина нямаме търпение да се качим на сцената.

Васил Върбанов: Какво е усещането да сте отново на турне?

Дж. С.: Винаги е добре да си на път. И вкъщи е приятно, но на турне е чудесно. Хубаво е да има и от двете.

В. В.: Барабанистът ви е за трети път в България, питахте ли го сега преди да дойдете заедно тук как е в България?

Дж. С.: Честно казано, не. Дори не знаех, че е идвал и преди тук... Знаех само, че аз не бях идвал досега...

В. В.: Той досега - два пъти с Whitesnake...

Дж. С.: Чудесно...

В. В.: Всъщност съставът, в който сте Thin Lizzy сега, половината сте били и в Whitesnake. Това помага ли сега?

Дж. С.: Винаги съм харесвал Томи като барабанист. Имено аз бях този, който предложи да го вземем, когато бях в Whitesnake. Познавам го от вече повече от двайсет години – страшен музикант е – свири на барабани така, както аз свиря на китара... агресивно и с много страст. Така че – получава се и ни харесва.

В. В.: Самият ти свириш и правиш концерти от години...

Дж. С.: Да.

В. В.: Много хора днес говорят за така наречената концертна експлозия в Европа. Това чувства ли се от сцената?

Дж. С.: Знаете ли, всяка вечер е различна, различно изживяване. Независимо, че свириш същите песни – но публиката е различна всяка вечер. Важното е, че се забавляваме... Не разбира обаче какво точно имате предвид под концертна експлозия.

В. В.: Този бум на концертите - навсякъде в Европа стават все повече.

Дж. С.: Е, все повече групи и музиканти тръгват на турнета, защото вече не могат да продават албуми. Затова правят концерти. Самият аз обаче винаги съм обичал свиренето на живо... така или иначе... така че това е добре...

В. В.: Кажи ни повече за песните, които пишеш – имаш ли нови парчета и какви са плановете за тях?

Дж. С.: Имате предвид с Lizzy или мои соло неща?

В. В.: И двете.

Дж. С.: Имам доста парчета, но предвид начина, по който се развива индустрията в момента... Дори и да напиша "Sgt. Pepper", няма да се случи кой знае какво, защото всички си даунлоудват нещата безплатно... и като че ли не останаха и много звукозаписни компании, които да те рекламират и да те бутат напред. Днес всичко е различно. Цялата сцена се промени. Технологиите промениха света на музиката. Имено затова, както казах и преди, музикантите тръгнаха на път да свирят на живо, защото обикновено се изискват доста пари, усилия и себеотдаденост, за да създадеш един добър продукт. А пък дори и да имаш зад гърба си добра звукозаписна фирма, която влага средства и усилия да те рекламира, шансовете пак не са много добри... И въпреки това имам доста парчета в главата си и определено отново ще записвам, даже със Скот си говорехме да правим и нови записи с Thin Lizzy...

В. В.: Ами да, ясно е, че много хора са силно любопитни дали ще има нови студийни неща на Thin Lizzy.

Дж. С.: Да, така е. И ще го направим. От доста време насам много хора искат това, но в по-голяма част от времето аз като че ли бях против... Заради уважението ми към Фил, естествено. Но пък наистина, като че ли много хора искат това да се случи, така че ако се окаже, че разполагаме с достоен материал... май ще бъде време на направим нещо по въпроса... Имам мое звукозаписно студио в Лос Анджелис, Скот ще дойде при мен и ще опитаме да нахвърляме заедно някои неща... и ще видим какво ще стане... така че дръжте очите си отворени...

В. В.: В България така и не сме имали шанса да видим Thin Lizzy с Фил Лайнът...

Дж. С.: Ооо, много жалко – той беше велик...

В. В.: Можеш ли да се опиташ да ни го опишеш с пет думи?

Дж. С.: С пет няма да мога, но ще се опитам да бъда кратък... Фил беше супер звезда. Той беше роден звезда. Невероятен характер с изключително мощна харизма - толкова силна, че, както съм казвал и преди, никога не съм срещал човек като него. В момента, в който Фил влезеше в някоя стая, всички погледи се насочваха към него. Той имаше това Елвис съдържание – невероятно силна и привличаща личност... толкова всеобхватна, силна и могъща... Това е нещо, с което се раждаш, което не можеш да научиш, не можеш да си купиш или да се преструваш, че имаш... Или го имаш или го нямаш. А той го имаше в изобилие.

В. В.: Има ли музиканти, които през годините са били в Thin Lizzy и които, когато вие направихте този риюниън, поискаха да се включат, но вие им отказахте, защото всичко беше вече пълно?

Дж. С.: Ха-ха-ха, за кои по-специално говорите?

В. В.: За никого конкретно.

Дж. С.: Окей... Ами, знаете ли, положението в Thin Lizzy е на отворени врати. Клавиристът Дарън Уортън свиреше с нас... Брайън Дауни също свиреше с нас... Хората се занимават с различни неща. Скот и аз харесваме да свирим заедно, свързва ни чудесно приятелство, така че сме нещо, като ядрото. Казах ви по-рано колко ценя Томи Олдридж като барабанист и затова го привлякохме преди доста време. За един дълъг период свирехме вместо това с Майкъл Лий, но после си върнахме Томи... и всичко е чудесно.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: