STEREO MCs - Ник Халъм

02 Октомври 2008
news page
"Големите звукозаписни компании ограбват хората и музикантите още от времето на Елвис насам."

Английските електро маниаци Stereo MCs ще представят новия си албум "Double Bubble" на живо в зала "Фестивална" в София на 11 ноември 2008 г. Какво да очакваме от шоуто ще узнаем лично от мистър Ник Халъм...

Атанас Русков: Ник, как си? У дома ли си в момента?

Ник Халъм: Да, вкъщи съм си. Преди два дни се върнахме от Украйна, където изнесохме четири концерта, и все още се чувствам леко... Ами пътищата в Украйна са доста гадни и не успях да спя много... Имах чувството, че през цялото време се возя на каруца, теглена от магаре... Вярно, бяхме в тур бус, но по принцип не мога да спя добре в тези возила, а в случая, по онези разбити пътища... Доста друсаше.

A. Р.: Да поговорим за новия албум на Stereo MCs, "Double Bubble". Как го приемат хората?

Н. Х.: Като че ли добре. Искахме да направим по-бърз албум. През последните 3-4 години слушаме доста електро и в новия диск се усеща онова хип-хоп чувство, по-бърз е, по-мръсен... "Double Bubble" навлезе в тази насока естествено - просто си поиграхме повечко с компютъра, вместо да слагаме семпли. Винаги е странно да изкараш нов албум, тъй като половината хора казват: "О, звучи по същия начин като старите", а останалите роптаят: "Е, защо не звучи като старите?" Лично ние сме доволни от албума и мисля, че звучи страхотно на живо. Като че ли по-младата аудитория го приема по-добре и именно това целяхме - да се развиваме и да правим нова музика. Това, че свирим отдавна, не означава, че трябва да се предадем и да не създаваме нищо ново.

A. Р.: Да, новият ви албум е доста по-различен от "Paradise", който бе някак по-акустичен...

Н. Х.: Истината е, че с "Paradise" просто изпуснахме парата - тъкмо се бяхме отървали от договора ни с Universal, който бе като примка на шията ни, и се получи този албум. Благодарение на него си стъпихме отново на краката и се върнахме към турнетата. Сега отново сме като едно семейство - с новия ни мениджър и нашия си лейбъл... Отново се чувстваме уверени в това, което искаме да правим, а не което трябва да правим.

A. Р.: И "Double Bubble", и "Paradise" излязоха чрез собствения ви лейбъл, така ли?

Н. Х.: Да.

A. Р.: В какъв състав ще дойдете на концерта в София?

Н. Х.: Роб, аз, Оуен на барабани, Кат и Рейчъл пеят... Вече наблягаме и на множество визуални ефекти и... Изобщо мисля, че настоящото ни шоу е доста новаторско и най-доброто, което сме правили някога.

A. Р.: Какво мислиш за модерната напоследък тема за умиращата звукозаписна индустрия, непрекъснато спадащите продажби на дискове и пр.?

Н. Х.: Радвам се, че нещата се развиват по този начин. Големите звукозаписни компании ограбват хората и музикантите още от времето на Елвис насам. Крайно време е това да се промени. Трудно е да прогнозираш колко можеш да спечелиш от музиката си по Интернет, но въпреки това е по-добре контролът да се върне в ръцете на музикантите и феновете. По-здравословно е и помага за създаването на по-добра музика.

A. Р.: Има ли нещо, което наистина ти е писнало да те питат в интервюта?

Н. Х.: Ха-ха, не! Вярно, по едно време всички ни питаха защо са ни трябвали цели девет години да направим нов албум след "Connected", което беше леко досадно, тъй като работата по "Deep Down and Dirty" ни отне едва три месеца... Но човек просто свиква с тези неща и ги приема. Отговарям на всякакви въпроси, ха-ха!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: