JUNO REACTOR - Бен Уоткинс

21 Октомври 2008
news page
"Излъчваме уникално усещане на живо. Трябва да го видите с очите си - няма как да си го свалите от Интернет."

Седмица преди първото си гостуване в България, насрочено за 30 октомври 2008 г. в столичната зала "Универсиада", лидерът на Juno Reactor Бен Уоткинс разкри какво да очакваме от концерта, на който ще бъде представен новия албум на лондонските електро психопати, "Gods & Monsters"...

Васил Върбанов: Здравей, Бен! Как си?

Бен Уоткинс: Добре, благодаря.

В. В.: Къде се намираш?

Б. У.: В Брайтън, Англия.

Атанас Русков: На морето, а?

Б. У.: Хе-хе... Звучиш като англичанин.

A. Р.: Да, но за съжаление не съм.

В. В.: С какво се занимаваш в момента?

Б. У.: Събуждам се. Бях в студиото до 3 ч. през нощта, а на сутринта ми се наложи да стана рано...

A. Р.: Да не си от онези киселяци, които мразят да стават рано?

Б. У.: Зависи. Имам нужда от кафе.

В. В.: Разкажи ни нещо за актуалния албум на Juno Reactor, "Gods & Monsters".

Б. У.: Доста по-различен е от всичките ми предишни албуми. По-бърз и темпераментен е... Има повече песни... Имам и нов певец, Гето Прийст, когото отмъкнах от Asian Dub Foundation...

А. Р.: Обичаме ADF! Вече няколко пъти са идвали в България.

Б. У.: Следващия път си ги задръжте!

А. Р.: Ха-ха! Всичките или само Гето Прийст?

Б. У.: Гето Прийст вече не е с тях. Задръжте станалите.

В. В.: Доктър Дас също свири в албума ти.

Б. У.: Да, страхотен басист е. И също напусна ADF! Всички свестни хора се махната оттам, ха-ха!

В. В.: Какво да очакваме от предстоящото шоу на Juno Reactor в София?

Б. У.: Цялата концертна магия. Имаме множество 3D ефекти, както и десетина музиканти от целия свят - Япония, Африка, Америка, Англия... Ще станете свидетели на нещо напълно ново.

А. Р.: Какво слушаш напоследък?

Б. У.: Много дъб-степ.

А. Р.: А как предпочиташ да издаваш собствената си музика занапред - сам или чрез звукозаписни компании?

Б. У.: Все още си харесвам лейбълите, тъй като вършат голяма част от черната работа. Мисля, че трябва да подпишем с Universal... Вярно, напоследък наблягаме основно на представянето на музиката ни на живо, но именно записите са това, което разкрива историята на групата, така че не би било зле да подпиша с Universal, за да може музиката ми да стигне до всички хора по света. Не ми е необходима помощта им за концертите ни, тъй като се справяме прекрасно и без проблеми сами... Всъщност, имаме огромни проблеми, ха-ха - не само финансови, но най-вече с минаването през граница на всичките африканци от групата... Абсолютен логистичен кошмар! Усилията обаче си струват заради чувството, когато се качим на сцената. Тотално различни сме от всички други групи. И излъчваме уникално усещане на живо. Трябва да го видите с очите си - няма как да си го свалите от Интернет.

В. В.: Знаем, че в записите на "Gods & Monsters" са участвали Доктър Дас на бас и Стийв Стивънс от групата на Били Айдъл на китара. От друга страна е известно, че ти самият можеш да свириш на всичко...

Б. У.: Ха-ха-ха, така ли?

В. В.: Добре де, каква е истината?

Б. У.: Бих казал, че силата ми е в композирането. Когато съм готов с писането на песни, обожавам да работя с добри музиканти... като Майк Гарсън. Мисля, че на първия концерт, на който отидох, Майк Гарсън свиреше на пиано за Дейвид Боуи. Когато ми дотрябва пианист за записите, просто издирих профила му в MySpace, драснах му два реда и той веднага се съгласи. Изпратих му едно парче и само 4 часа по-късно той ми го върна готово! Дори не се наложи да го черпя с чай или нещо подобно, ха-ха!

В. В.: Десетина дни след твоето шоу тук, в София ще изнесат концерт и Stereo MCs. Познаваш ли ги?

Б. У.: Не. Бяха от Бристъл, нали?

A. Р.: Не, от Нотингам, а в момента живеят в Брикстън. Между другото, това ще е първото ти гостуване в България. Какво си чувал за страната ни?

Б. У.: Най-вече хоровото ви пеене. Обожавам го!

В. В.: Писал си музиката за множество филми, сред които и "Матрицата". Към кой от новите филми би искал да дадеш малко звук?

Б. У.: Към "Сиропиталището" - ужасно много харесах този филм и работата, която е свършил режисьорът му, Хуан Антонио Байона. Харесах и "Хелбой", хе-хе... Който и филм да гледам, винаги мисля, че бих могъл да свърша по-добра работа по саундтрака му, ха-ха!

В. В.: Интересуваш ли се от футбол?

Б. У.: Понякога. Не подкрепям конкретен отбор - по-скоро се интересувам от интересни случки и истории, свързани с футболистите. Не мога да кажа, че съм от Арсенал или че мразя Тотнъм или нещо от сорта - просто обичам да гледам добри мачове.

В. В.: Посланието ти към почитателите на Juno Reactor в България?

Б. У.: Нямам търпение да дойда и да свиря в София - най-малкото, никога не съм бил при вас и мястото е ново за мен.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: