EVERGREY - Том Енглунд

06 Октомври 2008
news page
"Имахме по-големи очаквания и все още ги имаме... и не спираме да работим по въпроса."

Фронтменът на Evergrey, Том Енглунд, разкрива всички подробности около седмия албум на шведския метъл квинтет, "Torn", издаден в разгара на есента на 2008 г. чрез SPV...

Васил Върбанов: Том, за последен път си говорихме преди първия ви концерт в България, а ето, че днес имате нов албум - "Torn"...

Том Енглунд: Да, най-сетне! От дълго време очаквахме излизането на този албум. Междувременно преговаряхме със звукозаписни компании и какво ли още не и сме изключително щастливи, че най-накрая можем да разберем какво мислят и феновете ни за "Torn".

В. В.: Да, подписахте договор с SPV, при това не само за новия албум, но и за всичките ви предишни издания. Какво по-точно означава това?

T. E.: Нищо специално. Означава, че вече имаме по-голям контрол. Ако решим да преиздадем някой от албумите ни, ще можем да го направим чрез същия лейбъл, това се. Разбира се, не очаквайте да добавим една песен и да кажем, че изкарваме нещо ново. Ще трябва да добавим доста нови неща, за да направим съответния диск интересен за феновете.

В. В.: Ти си единственият "оцелял" оригинален член в състава на Evergrey. Как започнахте? Имам предвид, някогашните ти очаквания за развитието на групата припокриват ли се със съвременната реалност?

T. E.: Не. Имахме по-големи очаквания и все още ги имаме... и не спираме да работим по въпроса. Лека-полека се доближаваме все повече до мечтите си.

В. В.: Имате нов басист - Яри Кайнулаинен (екс-Stratovarius). Вие сте шведи, той е финландец... Шегувате ли се помежду си по този повод?

T. E.: Аз самият съм наполовина финландец, така че не цепя басма и на шведите... Мисля, че на Яри му бе сравнително лесно да се адаптира в групата - не само защото аз имам финландска кръв, но и защото той самият e финландец, който живее в Норвегия, а свири в шведска група... Искам да кажа, че е мега-скандинавец, ха-ха!

В. В.: Първият сингъл от новия ви албум е "Fail", но пилотният видеоклип към "Torn" е към друга песен - "Broken Wings". Защо не заснехте клип към "Fail"?

T. E.: "Fail" бе просто песен, която пуснахме в Интернет преди излизането на албума, тъй като представяше идеално Evergrey към настоящия момент - нито много тежка, нито много комерсиална... Просто едно приятно мрачно парче, типично за новия ни албум.

В. В.: Ами "Broken Wings"? За какво става дума в тази песен? Да не е кавър версия на едноименния хит на Mr. Mister?

T. E.: Не, дори не ги бях чувал... "Broken Wings" е типично парче на Evergrey. Погледнете обложката на новия ни албум и ще разберете за какво се пее в тази песен - една млада жена, която е преживяла толкова гадости, че вече не издържа. Повече не може да търпи напрежението, болката и мрака, който е изпълвал целия й живот...

В. В.: Женските вокали в песента са изпълнени от дама на име Карина Енглунд.

T. E.: Да, съпругата ми.

В. В.: Значи те контролира и извън семейството, а?

T. E.: Да, хе-хе...

В. В.: Добре, какво следва за Evergey?

T. E.: За начало ще изнесем единични концерти в Полша, Русия, Румъния и Гърция до края на годината, след което започва същинското ни турне - Америка, Европа... навсякъде. Преди това ще имаме и два концерта тук, в Швеция, като съпорт на Whitesnake.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: