ARCH ENEMY - Анджела Госоу

06 Октомври 2008
news page
"Повечето млади групи отчаяно се борят да открият свое собствено звучене, но всичко вече е измислено, и то отдавна."

Гласовитата предводителка на Arch Enemy, Анджела Госоу, представя новия концертен DVD на шведската група, "Tyrants of the Rising Sun", насрочен за издаване в Европа на 24 ноември 2008 г. чрез Century Media...

Васил Върбанов: Здрасти, Анджела? Къде се намираш в момента?

Анджела Госоу: В Швеция.

В. В.: Преди две години си говорихме с Майк Амот за концертния DVD на Arch Enemy "Live Apocalypse". Сега издавате друг концертен DVD - "Tyrants of the Rising Sun". Какво ново има в него?

A. Г.: Напълно различен е. "Live Apocalypse" показваше групата на концерт в Лондон и бе допълнен с множество кадри зад сцената и интервюта, разкриващи ни повече като хора. "Tyrants of the Rising Sun", от своя страна, е фокусиран над японския пазар. Изданието разкрива тайните за успеха на Arch Enemy в Япония, какво представлява тази страна за нас, какви са хората там... Япония заема важна част в историята на Arch Enemy и много хора се чудят защо е така. Именно това се опитахме да покажем в този DVD.

В. В.: Защо според теб японските фенове са толкова различни от останалите, толкова запалени и страстно отдадени на любимите си групи?

A. Г.: Мисля, че японците приемат музиката много лично. При тях не става дума за парадиране с даден стил или имидж, а за напълно личен избор. Слушат музика на онези малки ай-под слушалки и го правят сами за себе си, без да показват на останалите какво слушат и какво харесват. Музиката е нещо лично за тях, вероятно затова държат толкова много на групите, които харесват. Освен това, Япония е пренаселена. Хората там не разполагат с достатъчно физическо пространство, затова превръщат музиката в свой свят, където да се скрият.

В. В.: Как се чувстваш в тази далечна и странна за нас държава - като у дома си или не на място?

A. Г.: Вече се чувствам като у дома си, но в началото бях тотално объркана в този техен странен, футуристичен свят... Просто бях засипана от прекалено много напълно нови за мен впечатления, звуци... Вече съм била там над десет пъти, така че мисля, че съм успяла да открия мястото си в Япония - познати са ми и магазините, и баровете, имам приятели... Нещата се промениха доста за мен и мисля, че вече познавам Япония.

В. В.: Имайки предвид колко технически развита нация са японците, предполагам, че и в новия ви DVD ще видим чудеса от технологична гледна точка...

A. Г.: Японците действително са модерна нация, но същевременно се придържат към традициите. В Токио можете да видите модерни небостъргачи наред с древни храмове - нещо, което сме показали и в новия DVD. Що се отнася до самия концерт, заснехме го с 12 камери и кран по добрия стар начин. Работихме и със същие хора като за "Live Apocalypse" - Пол Смит и Анди Снийп. Те си падат именно по такива неща - традиционен концерт с добър звук и картина.

В. В.: Задавала ли си си въпроса защо сте толкова популярни в Япония? Може би заради Майк Амот, който е един от най-добрите съвременни китаристи, а японците по принцип си падат по китарни виртуози?

A. Г.: Както вече казах, и по отношение на музиката, и в някои аспекти на живота си японците са много традиционни хора. Обожават Scorpions, Dio, Van Halen, Yngwie Malmsteen и всякаква друга китарно-ориентирана музика. Харесват и комбинацията от мелодия и скорост, например Пол Гилбърт и Racer X. Влюбени са в мелодичния метъл, но същевременно искат и нещо екстремно. Мисля, че в Arch Enemy са открили този баланс.

В. В.: А ти самата успя ли да харесаш някоя японска група?

A. Г.: Харесвам Shadow - и те са с певица, при това убийствена. Харесвам и Cocobat - една експериментална грайндкор банда. Разбира се, харесвам и Loudness. В Япония има доста добри групи, но повечето се мъчат да звучат като американски...

В. В.: Като спомена певици - познаваш ли Сабина Класен от Holy Moses?

A. Г.: Разбира се. И двете сме германки, засичали сме се по доста фестивали... Макар че тя пее от доста по-отдавна от мен, хе-хе.

В. В.: Настоящата ни Група на седмицата е Trivium. Харесваш ли тази нова вълна в екстремния метъл?

A. Г.: Не. Мисля, че Мат Хийфи е страхотен като човек и музикант, но тази музика просто няма душа и собствена идентичност. Повечето млади групи отчаяно се борят да открият свое собствено звучене, но всичко вече е измислено, и то отдавна. Опасявам се, че нито една нова група не е успяла да ме грабне.

В. В.: Какво предстои за Arch Enemy?

A. Г.: Ще си почиваме до декември, тъй като се налага да изчакаме Carcass да приключат своя грайндкор поход по света - знаете, че Михаел свири и там и няма как да се занимава едновременно и с Arch Enemy. След това ще направим малко декемврийско турне, а в началото на 2009 г. заминаваме за Южна Америка.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: