KYPCK - Ерки Сепенен

03 Юли 2008
news page
"Добър вечер, аз съм пиян като куче!"

Вокалистът Ерки Сепенен представя Kypck - новата “рускоезична дуум метъл група от Финландия", в чиито редици се подвизават и китаристът Сами Лопака (Sentenced), продуцентът Хийли Хийлесмаа (в ролята на барабанист) и басистът Яако Иле-Раутио. През март 2008 дневната светлина дебютният им албум "Cherno"...

Васил Върбанов: Ерки, има ли и други финландски групи, пеещи на руски?

Ерки Сепенен: Доколкото знам - не. Засега ние сме единствените.

В. В.: А защо пеете на руски, по дяволите?

E. С.: А защо не? Като че ли всичко друго вече е изпробвано във Финландия, така че изборът да пеем на руски не бе труден. Уча руски език от десет години, живял съм в Русия две години и половина, обожавам руската литература, харесвам руската история... Просто реших, че би било добра идея.

В. В.: Да не искате да завладеете огромния руски пазар?

E. С.: Как да ти кажа... Пеем на руски, така че очевидно имаме желание да свирим на живо в Русия... и ще го направим през септември или октомври. Не знам дали музиката ни ще се хареса на широката аудитория, тъй като метълът все още си е в ъндърграунда в Русия, но поне ще се опитаме да достигнем до местните метъл фенове.

В. В.: Срещал ли си хора, които четат името на групата ти не Курск, а Кипк?

E. С.: Само няколко, и то го правеха нарочно, за да ни ядосат. Мисля, че не всички е ясно, че името на групата трябва да се произнася Курск.

В. В.: В Интернет пише, че по време на престоя си в Русия си работил в посолство...?

E. С.: Да, за около шест месеца работих във визовия отдел на финландското посолство в Москва. Работата не ми харесваше особено, но пък ми даде възможност да посетя Русия.

В. В.: Шпионираше ли за Финландия?

E. С.: О, не мога да издавам такава информация.

В. В.: Все пак, кой уби Литвиненко?

E. С.: Аз самият се опитвам да разбера, но засега нямам нова информация по случая.

В. В.: Сигурен съм, че това ще е един от първите въпроси, които ще ти зададат британските журналисти, ако отидете на турне в Англия.

E. С.: Да, така е, но съм учил три години в Оксфорд, така че имам връзки и в Англия.

В. В.: Сериозно?

E. С.: Да, дипломирах се в Оксфорд.

В. В.: Какво си завършил?

E. С.: Общо езикознание. Всъщност, учих и малко български.

В. В.: Ще проверим след малко. Сега ни кажи нещо повече и за останалите музиканти в групата. Не е крайно обичайно висшисти да сформират метъл групи...

E. С.: Е, в нашия случай сме двама - аз и Сами. Във Финландия е нещо обичайно да завършиш университет, така че няма нищо странно. Вярно, не са много тези, които отиват в Оксфорд да учат езикознание, но какво пък... Освен мен и Сами, в групата са и Хийли и Яако. В тази връзка искам да уточня, че сме истинска група, не проект, и още през зимата ще влезем в студио, за да запишем следващия си албум. Реално погледнато, идеята за сформирането на Kypck дойде от Хийли и Сами - аз и Яако се присъединихме по-късно.

В. В.: Добре, кажи сега какво знаеш за българския език и за страната ни?

E. С.: Знам доста... или поне навремето знаех, тъй като изкарах курс по български, докато учех руски. Мога да чета и да превеждам от български, пък и съм живял в София около 4 седмици преди 4 години. Уви, оттогава не съм ходил в България и съм забравил доста... но все още мога да кажа: "Добър вечер, аз съм пиян като куче!"

В. В.: А какво предпочиташ - руска водка или водка "Финландия"?

E. С.: Руска - по-мека е. Единствената свястна финландска водка е "Kostinkorva".

В. В.: Има ли друго бъдеще пред Kypck освен да пеете на руски?

E. С.: Не. Езикът на Kypck винаги ще бъде руският. Ще се развиваме, ще се ровим още по-дълбоко в историята, но руският език винаги ще присъства в музиката на Kypck. Не мисля, че това ни ограничава по някакъв начин. Мога да пея за каквото си поискам - просто го правя на руски.

В. В.: За кой отбор викаше на европейското първенство по футбол?

E. С.: За Испания. Извадих късмет, че спечелиха, ха-ха!

В. В.: И то срещу Русия!

E. С.: Да, но руснаците станаха световни шампиони по хокей и спечелиха Евровизия. Щеше да е прекалено, ако бяха триумфирали и във футбола.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: