MADBALL - Фреди Кричън

11 Ноември 2008
news page
"Madball е моят живот. Madball е моят бизнес."

Пет години след паметния първи концерт на Madball в България и броени дни преди втората изява на нюйоркската хардкор банда в столицата ни (насрочена за 23 ноември в клуб "Blue Box"), успяхме да се свържем с вокалиста Фреди Кричън и се помъчихме да разберем какво се е променило през последната петилетка и какво ни очаква в София...

Александър Бояджиев: Здрасти, Фреди! Къде се намираш в момента?

Фреди Кричън: Във Виена, Австрия. Подготвяме се за саундчек.

A. Б.: Съвсем скоро ще свирите за втори път в България. Как се промениха и развиха Madball през тези пет години?

Ф. К.: Групата определено израсна. Ние самите се развихме и израснахме като хора, което неминуемо доведе и до еволюция за самата група. Що се отнася до концертите и музиката ни обаче, създаваме и свирим все така чист и идващ от сърцата ни хардкор.

A. Б.: Спомняш ли си първия ви концерт в София?

Ф. К.: О, да, беше страхотно. Няма как да го забравя - с всички онези проблеми на българо-гръцката граница...

A. Б.: Да, тогава гръцките митничари ви създадоха проблеми и ви се наложи да преминете границата пеша, натоварени с цялата си апаратура... Кажи честно, какво си мислеше тогава?

Ф. К.: В живота си съм изпадал в какви ли не ситуации, но тази определено бе уникална. Никога друг път не ми се е налагало да прекосявам граница, носейки на ръце инструментите и апаратурата ни... Преживяването бе неповторимо. Важното е, че успяхме да стигнем навреме за концерта, излязохме на сцената и направихме страхотно шоу.

A. Б.: Наскоро заменихте дългогодишния си барабанист Риг Рос с Маки Джейсън (свирил с Bad Brains, Fun Lovin' Criminals, Cro-Mags). Защо Риг напусна Madball?

Ф. К.: Риг действително е един от най-талантливите хардкор барабанисти и бе с нас дълго време, а истината е, че ни напусна по лични причини - просто искаше да преследва други цели в живота си. Вече нямаше желание да се занимава с музика и ние уважихме решението му. Разделихме се като добри приятели и взехме Маки на негово място - той просто се оказа на правилното място в точния момент. Приятели сме отдавна, а е и страхотен хардкор барабанист.

A. Б.: Значи Маки бе естественият ви избор? Или имахте и други варианти?

Ф. К.: Разбира се, че обсъждахме и други варианти, но лично за мен Маки бе идеалният кандидат - просто в началото нямаше как да бъда сигурен дали нещата ще потръгнат както за него, така и за нас. Когато му предложих да се пробва за мястото на барабанист в Madball, той бе страшно ентусиазиран и нещата просто се получиха.

A. Б.: Как се чувствахте, когато свирихте за първи път с Маки?

Ф. К.: Усещането бе странно. Познавам Маки отдавна и дори съм свирил с него в проекти като Hazen Street, така че маниерът му на свирене не ми бе непознат, но все пак никога бе бях свирил с него в Madball... В началото ни трябваше малко време, за да се приспособим един към друг, но сега всичко е окей и Маки е твърда част от групата.

A. Б.: В тази връзка, какво става с Hazen Street?

Ф. К.: Hazen Street е проект, с който се гордея изключително много, но приоритетът в живота ми е и винаги е бил Madball. Hazen Street е просто страничен проект, но не бих могъл да кажа, че никога няма да свирим отново или да запишем втори албум - винаги може да изникне възможност за нещо подобно.

A. Б.: Относно Madball - с кои групи ви е най-приятно да свирите заедно?

Ф. К.: Ние сме от Ню Йорк и сме приятели с повечето местни групи. Излишно е да споменавам Agnostic Front, тъй като връзката ни с тях е ясна - все пак Роджър ми е брат... Като изключим тях, винаги ми е приятно да свирим със Sick of It All, Death Before Dishonor от Бостън, Terror... Все хора, с които имаме много общи спомени. Това естествено не означава, че имам нещо против да се запознавам с нови хора.

A. Б.: А кои са любимите ви места за свирене на живо?

Ф. К.: Навсякъде. Трудно ми е да назова конкретно място, тъй като редовно се случва да си кажа: "Леле, този концерт бе невероятен!", след което следващият се оказва също толкова добър, ако не и по-добър... Разбира се, едно от любимите ни места е Ню Йорк, но това все пак е родният ни град, където са приятелите и семействата ни. Иначе ми е приятно да свиря къде ли не - и в Южна Америка, и в Източна Европа... Навсякъде.

A. Б.: Ами най-гадното място, на което сте свирили?

Ф. К.: Вероятно централните щати на Америка. На останалите места винаги се получава добре - и на източното, и на западното крайбрежие, и в Тексас, и в Канада... но централните щати са зле. Спомням си един концерт в Оклахома. Тогава бяхме на едно от онези големи турнета, но този концерт просто бе ужасен. Бяхме ние и Earth Crisis, подгряваха ни Hatebreed и Scarhead и... А бе просто се получи гаден концерт.

A. Б.: Как се чувствате, знаейки, че сте оказали огромно влияние върху групи като Hatebreed?

Ф. К.: Поласкани сме. Всички групи са повлияни от други групи или от начина им на живот, от детството им или нещо друго... Искам да кажа, че е нормално да се почувстваш поласкан, когато твоята групата е повлияла някого. Навремето не съм и помислял, че някога ще се окажем в подобно положение, но пък усещането е приятно.

A. Б.: Разкажи ни нещо повече за работата ти като продуцент. Роджър Майрът спомена, че именно ти си продуцирал актуалния албум на Agnostic Front...

Ф. К.: Готов съм да продуцирам всякаква музика, стига да ми е присърце - не става дума само за хардкор, но трябва да е нещо, към което да знам, че мога да допринеса. За мен бе чест, когато Agnostic Front ме помолиха да продуцирам албума им, тъй като именно те ме въведоха в цялата тази сцена навремето, така че сега приех това като огромно свое лично постижение. Радвам се, че и самите Agnostic Front останаха доволни. Надявам се и занапред да ми се отварят такива възможности.

A. Б.: А как възприемаш актуалния албум на Madball, "Infiltrate the System", от днешна гледна точка - цяла година след издаването му?

Ф. К.: Реакциите на хората бяха положителни, парчетата от диска се получават добре на живо... Не че свирим всички песни от албума на концерти, тъй като имаме и доста друг материал, но тези, които изпълняваме, винаги се получават добре. За мен това означава, че хората приемат посоката, в която сме поели като група, а това е изключително важно за нас. Скоро ще се съсредоточим над писането на материал за следващия ни албум, който може да ни отведе в още по-различна посока... Но винаги ще си останем Madball.

A. Б.: Какво друго предстои за Madball?

Ф. К.: След края на европейското ни турне ще се върнем у дома и ще свирим из Щатите заедно със Suicidal Tendencies. След това ще си вземем кратка почивка и започваме да пишем нов материал.

A. Б.: С какво друго се занимавате извън Madball и музиката?

Ф. К.: Madball отнема цялото ми време - записвам, свиря на живо, изпълнявам ролята на мениджър на групата... Това е животът ми. Madball е моят бизнес. Отделно от това се занимавам и с моята компания "Black & Blue Productions", с която организирам концерти и ежегодния нюйоркски хардкор фестивал Superbowl of Hardcore. Работя и като мениджър на няколко други групи... Имам и няколко странични проекта, един от които е хип-хоп.

A. Б.: Точно за него исках да те питам - какво става с този проект (Freddy Madball & DJ Stress)? Имаш ли планове да идваш в Европа с него?

Ф. К.: Разполагаме с доста материал - просто трябва да намеря време между заниманията ми с Madball и всичко останало, за да го завършим и издадем. Хип-хопът е моя страст още от детските ми години.

A. Б.: Да, това се усеща и в музиката на Madball...

Ф. К.: Никога не съм се опитвал да правя хип-хоп-хардкор, но явно влиянието е прекалено силно.

A. Б.: По време на актуалното ви турне ви предстои да свирите в Русия, а накрая ще дойдете и тук, на Балканите. Какви са очакванията ви?

Ф. К.: Някои от тези места сме посещавали и преди, други - не, но очаквам с еднакво нетърпение всеки един от концертите. Особено се вълнувам от предстоящата ни визита в България, тъй като измина доста време от предишния ни концерт, който, както вече казах, бе много добър. Любопитно ми е да видя дали хората ще ни приемат отново толкова ентусиазирано.

A. Б.: О, хората тук се вълнуват изключително много - какво ще свирите, ще носите ли мърчандайз...

Ф. К.: Е, подбрали сме разнообразен сетлист, така че ще има за всекиго по нещо. Носим и много мърчандайз, разбира се.

A. Б.: Посланието ти към феновете на Madball в България?

Ф. К.: Ако сте пропуснали предишния ни концерт в София или ако все още не сте навътре в хардкор сцената, сега е шансът ви да дойдете и да ни видите. Просто елате на шоуто, за да разберете за какво става въпрос.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: