KREATOR - Миле Петроца

09 Декември 2008
news page
"Когато композираме и свирим, просто следваме инстинките си."

Ето какво сподели Миле Петроца относно новия студиен албум на Kreator, "Hordes of Chaos", и задаващия се концерт на немските траш метъл ветерани в София на 8 февруари 2009 г...

Васил Върбанов: Здрасти, Миле! Къде се намираш в момента?

Миле Петроца: В Есен.

В. В.: Готови сте с новия си албум "Hordes of Chaos". Изминаха 4 години от появата на предишния, "Enemy of God", и осем от издаването на "Violent Revolution". Навремето изкарвахте нови албуми на всеки две години, а сега действате два пъти по-бавно... Защо?

M. П.: Правим много повече и по-големи турнета от преди. Непрекъснато свирим на живо и не ни остава време за писане на песни. За композирането на музика се изисква вдъхновение, а лично според мен това няма как да стане по време на турне. Някои го могат, други - не... Когато си на турне се налага да се занимаваш с какво ли не и няма кога да пишеш песни... Опитвал съм се, но просто не се получава. Не и при мен.

В. В.: Още отсега медиите превъзнасят "Hordes of Chaos", наричайки го най-органичния и завършен албум на Kreator...

M. П.: Да, надявам се да е така - именно това бе целта ни. Искахме да създадем един изключително директен албум, доближаващ се най-близо до звученето на Kreator на живо. Мисля, че песните имаха нужда именно от това звучене... за да могат да дишат, ако разбираш какво искам да кажа.

В. В.: Правихте ли нещо специално в студиото или просто продуцентът си е свършил добре работата?

M. П.: Записахме целия албум на живо - и четиримата влязохме в студиото едновременно и изсвирихме песните така, все едно сме на концерт. Именно това се чува и в крайния вариант. Като изключим вокалите и солата, в албума няма допълнително насложени партии. Именно затова всичко звучи толкова цялостно и завършено.

В. В.: Като заговорихме за свирене на живо - предстои ви поредното голямо европейско турне, като този път няма да пропуснете и България. Предишното ви гостуване тук бе доста отдавна...

M. П.: Май да...

В. В.: В началото на 90-те.

M. П.: О, боже... Спомням си само, че първият ни концерт в България бе невероятен - беше страхотна вечер, а публиката бе наистина всеотдайна. Честно казано, нямам търпение да дойдем отново.

В. В.: Вие ще се хедлайнъри, но водите със себе си още три групи, нали?

M. П.: Да, ще свирим заедно с Caliban, Eluveitie и Emergency Gate. Получава се убийствена комбинация от четири групи, свирещи в три различни жанра - Caliban са сред водещите европейски метълкор банди, Eluveitie са по-скоро пейгън метъл... Комбинацията е добра.

В. В.: Ти ли ги избра?

M. П.: Да, заедно с букинг агенцията ни. Харесва ми, когато на концертите ни има разнообразие.

В. В.: В новия ви албум "Hordes of Chaos" се пее за съвременния свят, прав ли съм?

M. П.: Да, напълно си прав.

В. В.: Повечето хора по света като че ли са доволни от избирането на Барак Обама.

M. П.: Да, аз също.

В. В.: Мислиш ли, че той ще успее да внесе положителна промяна в глобален аспект?

M. П.: Надявам се. Когото и да бяха избрали, със сигурност щеше да е по-добър от Джордж Буш. Барак ще трябва да се оправя с тежкото наследство, оставено му от Буш, така че му предстои ужасно трудна работа, но пък като че ли той е точният човек...

В. В.: Все още сте си траш метъл група, но вече се долавя един осезаем рокендрол подход - в структурата на китарните партии и...

M. П.: Рокендрол подход!? Ха-ха-ха...

В. В.: Да, в някои песни... И не, не говоря за класически рокендрол. Имам предвид, че разнообразието в новия ви албум е огромно. Умишлено ли го постигнахте?

M. П.: Когато композираме и свирим, просто следваме инстинктите си. Разбирам какво имаш предвид с онова за рокендрола и си прав - новият ни албум определено е по-музикантски и разнообразен. Това, че свирим екстремна музика, не означава, че трябва да запишем една и съща песен десет пъти в един албум. Силно сме повлияни както от хеви и пауър бандите, с които израснахме, например Iron Maiden и Judas Priest, така и от екстремни групи. Kreator съчетава всичко това. Kreator съчетава пънк рок отношението с екстремен метъл и мелодични партии.

В. В.: Много фенове не наричат албумите с действителните им имена, а ги знаят по годината на издаването им, например Metallica '91, AC/DC '79, Kreator '09... До каква степен подобна практика е грешна?

M. П.: Ами... За нас всеки албум е като снимка, направена в определен период и уловила дадено чувство... Според мен е важно всяка група да изкарва нещо ново през 2, 3 или 4 години... Ако хората започнат да говорят неща от сорта на: "Харесвам старите им албуми, но новите са пълна отврат!", това би бил краят на Kreator.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: