SELFISH CUNT - Мартин Томлинсън

19 Февруари 2009
news page
Най-скандалната и в същото време яка UK група - ексклузивно по Тангра Мега Рок.

Едно интервю на Насо Русков

ЗДРАСТИ МАРТИН, КЪДЕ СЕ НАМИРАШ СЕГА?
Ами къде, валям се в калта и мизерията...но с поглед отправен нагоре към звездите...към походящите звезди.

ТОВА МЕТАФОРА ЛИ Е, НАИСТИНА ЛИ СИ В КАЛТА И, ТАКА ДА СЕ КАЖЕ, МИЗЕРСТВАШ?
О, да, наистина съм в калта, затънал съм до шия в нея. Но това е то, Лондон...

SELFISH CUNT ТОКУ-ЩО СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ ЕВРОПЕЙСКО ТУРНЕ. КАК БЕШЕ В ЕВРОПА?
В Европа е супер. Колкото по на изток отиваш, колкото по-навътре в източна Европа навлизаш, става все по-интересно. Турнето се получи много добре. Според мен, колкото по-странно и необичайно, толкова по-добре. Колкото по на изток, например Унгария, Румъния, толкова по-вълнуващо. Франция и Англия са някак по-спокойни и "безопасни", а ние обичаме да е по-необичайно.

Мартин

В ПЪРВИЯ ВИ АЛБУМ БЯХТЕ САМО ТИ И ПАТРИК КОНСТАБЪЛ, ПЛЮС ЕДНА ДРЪМ-МАШИНА. ТОВА КОНЦЕПЦИЯ ЛИ БЕШЕ ИЛИ ПРОСТО НЕ МОЖЕХТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ФИНАНСОВО ДА АНГАЖИРАТЕ ОЩЕ МУЗИКАНТИ?
Ами да, взехме дръм-машината по принуда. Не му мислихме много, просто си казахме "взимаме тази машина и почваме". Патрик е велик китарист. Бяхме принудени да ползваме дръм-машината защото нямахме барабанист. Работихме с това, с което разполагахме, в движение, без да му мислим много много. Просто решихме да действаме, да правим концерти, жива и сурова енергия, а не да висим затворени някъде и да се размотаваме с музиката.

ТВОЕТО СЦЕНИЧНО ПОВЕДЕНИЕ Е ПОРАЗИТЕЛНО И ПРИВЛИЧА МНОГО ВНИМАНИЕ. В ДВИЖЕНИЯТА ТИ ИМА И МНОГО ТАНЦОВА И БАЛЕТНА ХОРЕОГРАФИЯ. ЗАНИМАВАЛ ЛИ СИ СЕ С ТАНЦИ ПРЕДИ ДА СТАНЕШ ПЕВЕЦ?
Да, най-вече с това. Преди всичко аз съм най-вече танцьор. Като такъв започнах, така че тези движения са неделима част от мен. Определено съм много драматичен на сцената. Все пак ти правиш шоу за хората, това е едно представление, една илюзия...поне донякъде.

Selfish Cunt

РАЗКАЖИ НИ ЗА ОНЗИ ПЪТ, КОГАТО ИЗПОТРОШИХТЕ АПАРАТУРАТА НА SNOW PATROL.
Е, ние не сме отишли с идеята да им изпочупим апаратурата, защото това са скъпи неща. Просто понякога, когато си артист и си творчески настроен, те обхваща някаква треска, сякаш си обладан от някаква сила. За жалост на Snow Patrol те просто ни се изпречиха на пътя. Така че...не ни се пречкайте....

ПРОЧУТ СИ И С ОНЗИ ИНЦИДЕНТ, КОГАТО СИ ЗАМЕРЯЛ ПИЙТ ДОХЪРТИ С КОНСКИ ФЪШКИИ...
Ами, Пийт Дохърти...той е човек, който...трудно ми е да говоря за това, защото ми навява само лоши спомени. Вече нямам никакво чувство за хумор що се отнася до определени хора. Така или иначе, конските фъшкии са топлички и свежи, така че...В общи линии той разби сърцето ми и след това го стъпка, така че аз съм един съкрушен човек. Много зло и подло нещо е някой да ти тъпче сърцето...

В КАКЪВ СМИСЪЛ ТИ РАЗБИ СЪРЦЕТО? КАТО МУЗИКАНТ ИЛИ В ЛИЧЕН ПЛАН?
Ами, в чисто човешки аспект. Пийт Дохърти също е човек, не е по-различен от другите. Понякога хората правят кофти неща. Случва се да ти разбият сърцето, но когато след това го изтръгнат от гърдите ти и го стъпчат, това вече е ужасно. Той е наркоман, срамна история, какво повече мога да кажа...

London Burrrrniinnn

КОИ ФРОНТМЕНИ СА ТИ СЛУЖИЛИ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ?
Мисля че има немалко, от които съм черпил вдъхновение, но все гледам да ги запазя в тайна, защото ми се струва, че ако кажа от кого се вдъхновявам, ще прозвучи глупаво...аз всъщност не съм много умен...Падам си повече по жени изпълнителки...

ООО, ТИ СИ ДОСТА УМЕН ДАЖЕ, НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА СЕ ИЗМЪКНЕШ!
Ами, израстнал съм с певици като Тина Търнър...няма нещо много дълбоко и интересно във влиянията ми...каквото е имало, това съм попил...

КАКВА МУЗИКА СЛУШАШ НАПОСЛЕДЪК?
Колкото и странно да звучи, слушам много гръцка музика - стара и по-модерна. Също така обожавам албума на Робърт Плант и Алисън Краус, според мен това е прекрасна музика.

ТИ ВИНАГИ КАЗВАШ ТОВА, КОЕТО МИСЛИШ И ТО ГРЪМОГЛАСНО - ИМАЛ ЛИ СИ МНОГО НЕПРИЯТНОСТИ ЗАРАДИ ТОВА?
Ами, ако винаги кимаш с глава и се съгласяваш, вратите пред теб винаги ще са отворени. Ако прозираш нещата, тогава ще си плащаш за това, но аз мисля, че е по-добре да се изправиш и да си кажеш мнението, а не да позволиш да те претопят. Какъв е смисълът постоянно да приемаш всичко - нали трябва да си господар на самия себе си и мислите си. Това не означава да бъдеш гадно копеле просто ей така, без причина. Трябва да изказваш мнението си, независимо дали времената са тежки или не, трябва да бъдеш мъж и да отстояваш позициите си, иначе няма смисъл...

В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ АЛБУМ ИМА МОНОЛОГ, В КОЙТО СЕ КАЗВА, ЧЕ "АНГЛИЧАНИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ БРИТАНЦИ, КОГАТО ПОИСКАТ" - БИ ЛИ ОБЯСНИЛ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА?
Тези думи не съм ги писал аз, а един мой познат поет, който е по-възрастен от мен, нарича се Джими Си. Той е от източен Лондон, роден е там и там е израстнал. Но не в по-модерната част, а в по-мрачните квартали. Той е видял как Англия се променя пред очите му през последните 40-50 години.

Той е патриот, връща ни към епохата на гангстери като братя Крей и 50-те години, когато Великобритания е била едно много особено и интересно място. Сега Лондон е модерен град, но все още носи и духа на отминалите времена. Джими говори за историята, която е неразривна част от Лондон. Сега Лондон е пълен с много млади и красиви хора, но има и такива, които не са млади и не са красиви - те са част от историята, която прави Лондон това, което е.

ОКЕЙ, СЕГА ЩЕ ПУСНЕМ ЦЕЛИЯ ВИ НОВ АЛБУМ!
Олеле! В такъв случай си сипете силно питие...даже си сипете едно голямо!

МЕЖДУ ДРУГОТО ТИ КАКВО ПИЕШ?
В момента имам нужда от тъмен ром с кола, защото като че ли се притесних...

права Тангра Мега Рок

Източник: