SENSER - Хейтъм Ал Сайед

11 Март 2009
news page
"Ще издадем новия ни албум през собствения ни лейбъл 'Imprint'. Не можем да обвиняваме други хора, ако нещо не се получи!"

Вероятно името предизвиква у мнозина възкликване: “Те още ли са живи?”, обаче SENSER не само са живи, но и в отлична форма.  4 дни преди да свирят за първи път в София (15.03.2009) и то със Soulfly, говорим по телефона с вокалиста на SENSER.

Едно интервю на Стефан Йорданов & Васил Върбанов.

НОМЕРЪТ, КОЙТО ТОКУ ЩО НАБРАХМЕ, Е ВЪВ ФРАНЦИЯ, НАЛИ?
Да. Вече живея във Франция - в Париж.

БАНДАТА СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ ОТ ДОСТА ГОДИНИ, НО В ИЗВЕСТЕН СМИСЪЛ ХОРАТА ВИ СВЪРЗВАТ САМО С ПЪРВИЯ ВИ АЛБУМ 'STACKED UP' (1994). ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ?
Ами да, живи сме! По принцип този първи албум отне доста време преди да излезе и когато приключихме с турнето за него, всички бяхме много изтощени. Не можехме да продължим. Бяхме изкарали пет години в турнета, преди и след като излезе албумът.

След това го зарязахме за доста време. Останалите направиха един албум без мен, защото искаха да продължат, а аз просто трябваше да спра. А следващият албум, който направихме излезе от One Little Indian - един доста известен инди лейбъл. Но те не направиха особено много усилия, за да разберат хората, че сме живи.

ТЕ ИЗДАВАХА АЛБУМИТЕ НА БЬОРК, НАЛИ ТАКА?
Да. Вложиха доста усилия, в това да покажат на хората, че Бьорк е жива, но не и за нас. Не мисля, че разбираха наистина какво искаме да правим. Това беше причината. Имахме и доста други задължения. Не бяхме нормална банда – имахме си семейства, работа, трябваше да се местим и да се връщаме, за да се занимаваме с това отново. Но музиката сега е същата енергия, същото нещо.

ВСЪЩНОСТ ВИЕ НЕ СПИРАХТЕ ДА ИЗДАВАТЕ АЛБУМИ И ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМЕ, ПОСЛЕДНЯТ  ‘SCHEMATIC’ ИЗКОЧИ ПРЕЗ 2004. ПЛАНИРАТЕ ЛИ ДА ИЗДАДЕТЕ НОВ АЛБУМ СЕГА?
Да. Имаме нов албум, който е записан и сега се мастерира. Много як албум направихме. Този път контролирахме всичко и ще го издадем през собствения си лейбъл. Не можем да обвиняваме други хора, ако нещо не се получи. Не можем да кажем, че е по вина на One Little Indian. Вината ще си е наша.

БИ ЛИ НИ КАЗАЛ ИМЕТО НА ВАШИЯ ЛЕЙБЪЛ?
Казва се Imprint.

A, АКО БЬОРК СЕ ОБАДИ ЕДИН ДЕН, ЩЕ Й ИЗДАДЕТЕ ЛИ НЕЩАТА?
Да, пич. Тя е велика. Истински артист. Сериозно!

КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ СЕТЪТ ВИ В СОФИЯ?
Честно казано, не знам. Нали е фестивал? Фестивалните сетове продължават между половин час и 45 минути обикновено. Нямаме много време.

А ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ХЕДЛАЙНЪРИ ЩЕ СА SOULFLY НА МАКС КАВАЛЕРА? КАКВО МИСЛИШ ЗА ТЯХ?
Знам, че ще свирим с тях. Доста се кефех на Sepultura. Но не знам много за Soulfly. Аз лично слушам доста странен хип-хоп, както и наистина тежък дуум. Свиря и в други банди.

КОИ СА ТЕ? КАЗА, ЧЕ СИ ВЪВ ФРАНЦИЯ. ЗА THE GUISE OF MEN AND FIEND ЛИ СТАВА ВЪПРОС?
Не, не тази банда. Те се разделиха с барабаниста си и аз им помагах за кратко. Имам една банда, която се казва Seed, във Франция. Имаме и албум. И това е нещото, което запълва времето ми. Обичам да свиря на китара и да пея. Това правя. Свирим доста тежка музика – слъдж и дуум.

КОГАТО ПЪРВОНАЧАЛНО ПРОБИХТЕ, ПО MTV КАЗВАХА, ЧЕ СИ ОТ ИРАНСКИ ПРОИЗХОД. А СЕГА ЧЕТЕМ, ЧЕ СИ АФГАНЕЦ...
Ами това не е вярно. Баща ми е от Саудитска Арабия, а майка ми е британка. Това само показва доколко хората си имат идея от география. Не могат да различат Саудитска Арабия и Афганистан – всичко е еднакво, мургави хора. Това е ужасно.

КАЗА, ЧЕ СЕТЪТ ВИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ 45 МИНУТИ. ЩЕ СВИРИТЕ ЛИ ИЗВЕСТНИТЕ ПАРЧЕТА ‘AGE OF PANIC’ И ‘STATES OF MIND’?
Това с продължителността беше само предположение. Но да – мисля, че ще направим приятен микс от нови и стари песни. Ще изсвирим парчетата, които хората знаят, както и няколко нови, които искаме да покажем. Но определено ще получите това, за което идвате.

ЩЕ НОСИТЕ ЛИ ДИСКОВЕ, КОИТО ДА ПРОДАВАТЕ НА ШОУТО? В ДНЕШНО ВРЕМЕ НЕ Е ТОЛКОВА ЛЕСНО ДА СЕ НАМЕРЯТ НЕЩАТА ВИ НА ФИЗИЧЕСКИ НОСИТЕЛ.
Да. Мисля, че ще донесем дискове и фланелки, които ще продаваме.

КАТО ЕДНА БАНДА С ПОЛИТИЧЕСКИ НАТОВАРЕНИ ПОСЛAНИЯ ЗАПОЗНАТИ ЛИ СТЕ С ГРУПИ, КАТО MC5 И WARRIOR SOUL?
Да, определено! Аз обожавам MC5. Те са тотални бойци. Обичам тази банда. Обожавам начина, по който звучи, идеите, които имат. Това е музика на свободата, на свободните духове.

КАЗА, ЧЕ СИ СЕ ПРЕМЕСТИЛ ВЪВ ФРАНЦИЯ, НО ТУК КАТО ГОВОРИМ ЗA ПОЛИТИЧЕСКИ НАТОВАРЕНИ БАНДИ, СЕ СЕЩАМЕ ЗА ЕДНИ ДРУГИ БРИТАНЦИ - ASIAN DUB FOUNDATION. ИМАТЕ ДОСТА ПОДОБНО ОТНОШЕНИЕ И МУЗИКАЛНИ ИДЕИ С ТЯХ, НЕ МИСЛИШ ЛИ?
Да. Някои от техните ремикси са невероятни. Те са една от онези банди, които са чиста енергия. Доста харесвам голяма част от нещата им, особено първите два албума. Малко им позагубих следите след онзи албум, 'Tank'. Мисля, че спрях да ги слушам малко след като излезe 'Fortress Europe'.

А ТИ ЗАЩО СЕ ПРЕМЕСТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ?
Заради любов. За какво друго би могъл да дойдеш в Париж?

ПО-ЕВТИНИ НАРКОТИЦИ, ПРЕДПОЛАГАМ?
Не, тук наркотиците не са добри.

права Тангра Мега Рок

Източник: