THERAPY? - Andy Cairns

12 Март 2009
news page
"Не сме открили някаква формула, която да въртим и повтаряме нонстоп."

THERAPY? не съществуват за нашето забавление и "добро настроение", а за да неутрализират част от пластмасовата козметика, която сковава отрудените ни мутри всеки ден...

Десетият студиен албум на северноирландците 'Crooked Timber' е страшен шамар за всички онези, които вече ги бяха отписали.
Старите кучета още хапят и то лошо

едно интервю на Насо Русков

ЗДРАВЕЙ АНДИ, КЪДЕ СИ В МОМЕНТА И КАКВО Е ВРЕМЕТО?
В момента съм си у дома, живея в Кембридж, Англия. Времето е много хубаво, много приятен ден беше днес. Поизлязох насам-натам, беше слънчево.

НА ВАШИЯ УЕБСАЙТ ПИШЕ, ЧЕ Е БИЛО ОСОБЕНО ИНТЕРЕСНО ДОКАТО СТЕ СНИМАЛИ ВИДЕОТО ЗА НОВИЯ ВИ СИНГЪЛ 'CROOKED TIMBER'...

Да, така беше. Снимахме клипа в Манчестър. Прекарахме 2-3 часа правейки се, че свирим песента. Във видеото ще има много специални ефекти, чакаме да видим готовата версия. Доколкото знам, ще има разни летящи хора и така нататък, така че очаквам с нетърпение да го гледам.

ЗАГЛАВИЕТО НА АЛБУМА ИМА ЛИ НЕЩО ОБЩО С ПОЛИТИЧЕСКИЯ БЛОГ, КОЙТО НОСИ СЪЩОТО ИМЕ?
Не, няма. Иначе съм добре запознат с този блог. Предполагам, че и те са си взели името от същия източник, от който го взех и аз. Става въпрос за германския философ Емануел Кант и неговата сентенция, че "извитият дървен материал на човечеството не може да бъде изправен".

Това е една от прочутите му сентенции. Винаги когато пусна тези думи в google, ми излиза и политическия блог.

В ЕДНО ДРУГО ИНТЕРВЮ, ТИ  КАЗВАШ, ЧЕ ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, ХОРАТА, Е УНИКАЛЕН ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО...
По-скоро това е нещо, за което се хванаха от звукозаписната ни компания и го лепнаха в биографията на групата. Повечето от текстовете ни разглеждат различни човешки състояния, но не по начин, който е потискащ. По-скоро самите ние си задаваме въпроси за човешкото съзнание и за това, какво точно означава да си човек.

Самият аз си задавам такива въпроси, просто пиша за това как се чувствам като човек и се надявам, че хората ще го разберат.

ПРАВИХТЕ АЛБУМА С ПРОДУЦЕНТА АНДИ ГИЛ, КОЙТО ИМА ДОСТА ВПЕЧАТЛЯВАЩА БИОГРАФИЯ. КАК СЕ РАБОТИ С НЕГО?
На мен, както и на останалите от групата, ни беше много приятно да работим с него. Той определено повлия върху звученето на албума. Постара се да направи така че, при положение, че сме трио, барабаните и басът са изнесени напред в микса.

Тоест, да не звучи като традиционен рок албум. Освен това той е адски добър в създаването на пространствен звук, за да не бъде целият албум едно постоянно дране от китари. Да не говорим, че човекът е свирил в Gang Of Four, на които ние сме големи фенове, така че бе истинско удоволствие да бачкаме с него.

ВИЕ СВИРИТЕ ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ И ИМАТЕ МНОГО ВЕРНИ И ПРЕДАНИ ФЕНОВЕ. КАК СИ ОБЯСНЯВАШ ТАЗИ ДЪЛГОТРАЙНОСТ НА БАНДАТА?
Мисля че причината още да ни има е, първо защото все още обичаме това, което правим и второ - защото постоянно слушаме нова и вълнуваща музика, което ни дава вдъхновение и поддържа любовта ни към музиката. Не сме открили някаква формула, която да въртим и повтаряме нонстоп. Мисля, че това са причините.

Дължи се на факта, че се считаме за музиканти, имаме шанса да свирим и да правим турнета, за нас това винаги е било удоволствие и съответно не сме изпитвали никакво напрежение от това, че го правим.

В ОЧИТЕ НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, БЕЛФАСТ ВИНАГИ Е БИЛ ОПАСЕН ГРАД, ИЗПЪЛНЕН С АГРЕСИЯ И ПРОБЛЕМИ. КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ДНЕШНО ВРЕМЕ?
Само допреди седмица всичко беше прекрасно. Мирният процес вървеше много добре и в града цареше оптимизъм. Преди няколко дни обаче, имаше три престрелки. Хубавото е, че хората веднага излязоха на улиците в знак на протест срещу това насилие. Надявам се, че това не е начарото на нов мрачен период, защото през последните 10 години в Белфаст определено беше станало много хубаво.

ИМА ЛИ НЯКОИ НОВИ ГРУПИ, КОИТО СЛУШАТЕ НАПОСЛЕДЪК?
О, да, и то немалко. Слушаме една група от Рим на име Zu - издава ги Ipecac Records, лейбълът на Майк Патън.

КАТО СТАНА ДУМА ЗА МАЙК ПАТЪН, ВИЕ КАКВО МИСЛИТЕ ЗА СЪБИРАНЕТО НА FAITH NO MORE?
Аз лично се вълнувам ужасно много!Ако самите ние не сме на турне по времето, когато те свирят на фестивала Даунлоуд, със сигурност ще отидем да ги гледаме.

права Тангра Мега Рок

Източник: