CHIMAIRA - Мат Деврийс

24 Февруари 2009
news page
"Ние си направихме тениски с NWOAHM. Пресата го поде и направи от това цяла една кампания...сложиха ни в една категория с групи като KSE, God Forbid

Преди няколко години ги считаха за първокласна метълкор група. По времето на 'Impossibility Of Reason' бяха разглеждани и титулувани не само като иновативни музиканти, но и като лидери на т.нар. Нова Вълна На Американския Хеви Метъл. Chimaira имаха всички шансове да засенчат своите връстници. За нещастие в състава имаше твърде много търкания, прекалено много смени на барабанисти и звукозаписни компании. Днес много хора избягват Chimaira, защото смятат, че са обикновен метълкор, който няма с какво да ги развълнува или впечатли.

Новият албум се казва 'The Infection'. Очевидно се налага да говорим с някой от групата. Попадаме на  китариста Мат Деврийс.

едно интервю на Стефан Йорданов - Стифф

КОГАТО ЧУХ НОВИЯ ВИ АЛБУМ, ОСТАНАХ С ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ В НЕГО ИМА НЯКАКВА КОНЦЕПТУАЛНА НИШКА. ТАКА ЛИ Е?

Има нагнетяване на атмосферата. Мисля, че музиката от последните ни два албума се появи подсъзнателно. По-рано отивахме в студиото и си мислехме, че трябва да направим това или онова, а сега, в последните два диска, просто отивахме там и записвахме онова, което смятахме за добре. Каквото излезе.

Това е добре, защото не се чувстваме притиснати от никой - нито от звукозаписната компания, нито от феновете, нито от някой друг. Мисля, че феновете ще са доволни от новия албум. Много хора казват, че е по-бавен и по-грууви, но това всъщност се получи естествено. Не беше предварително планирано.

МИСЛИЛИ ЛИ СИ НЯКОГА ДА ЗАПИШЕТЕ ИСТИНСКИ КОНЦЕПТУАЛЕН АЛБУМ?

Лично аз не, но никой не знае какво ще се случи занапред.

...ЗАЩОТО ТОЗИ ДИСК НОСИ МНОГО ОТ ПРИЗНАЦИТЕ НА ЕДИН КОНЦЕПТУАЛЕН АЛБУМ- ИНФЕКЦИЯТА И Т.Н. …

Да, определено. В текстовете има концептуалност със сигурност, ако това питаш. Но първо беше музиката. Преди да бъде написана музиката, не съществуваше идея за концептуалност. Историята дойде от текстовете на Марк - целият товар, който той премахна от гърдите си, товарът на миналото. Знаеш по колко начини поже да се интерпретират текстовете... Мисля си, че и музиката ни стана една такава, инфекциозна, сакаш  ще се опита да се разпространи по света като зараза.

НА ИНТЕРНЕТ САЙТА СИ ВИЕ ЗАПОЧНАХТЕ ЕДНА МНОГО ИНТЕРЕСНА КАМПАНИЯ. ПУБЛИКУВАТЕ ФЛАЕРИ И ШАБЛОНИ, А СРЕЩУ СНИМКИ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СВЕТА, КЪДЕТО ФЕНОВЕТЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ, ДАВАТЕ КОДОВЕ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНО СЛУШАНЕ НА АЛБУМА. ПОЛУЧИХТЕ ЛИ МНОГО ИНТЕРЕСНИ СНИМКИ?

Много! Има даже от такива места по света, до които не предполагахме, че нашата музика е успяла да достигне. Има някои много яки, много шантави снимки... Ние винаги сме били от онзи тип групи, които комуникират с феновете си възможно най-често. Правим определени неща за новия фен клуб - феновете го оценяват, а и на нас ни доставя удоволствие.

ПЛАНИРАТЕ ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ ПО-ДИРЕКТНИЯ НАЧИН НА ПИСАНЕ НА ПЕСНИ, ЗАЩОТО НЯКОЙ ОТ ВАС ПРЕДИ ГОДИНИ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НАПИШЕТЕ ПАРЧЕТА КАТО ‘DOWN AGAIN’ И ‘POWERTRIP’?

Това вероятно... Всъщност, не знам за ‘Powertrip’… Това го е казал някой друг. Но за ‘Down Again”съм бил или аз, или Роб. Не ме разбирайте погрешно, ние и двамата обичаме това парче, но то беше написано под напрежение. Хората от лейбъла искаха нещо по-леко като звук. За щастие то не стана кой знае колко леко, но знам, че ако не ни го бяха поискали, то едва ли щеше да се случи. 

Що се отнася до директния начин на писане, аз мисля, че ние точно това правим в последните два албума - пишем това, което искаме, без особено да премисляме, но все пак при всеки албум процесът на писане на музика е различен.

ОПИТАЙ СЕ ДА ОЧЕРТАЕШ РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ НОВИЯ ДИСК ‘THE INFECTION’ И ПРЕДИШНИЯ ‘RESURRECTION’.

Като музика или…?

ДА, МУЗИКАЛНО.

В музикален аспект мисля, че новият е по-бавен като темпо, в него има повече груув. Освен това в него са може би най-тежките рифове, които някога сме композирали. Много харесвам ‘Resurrection’ и мисля, че може да прозвучи като клише, но новият албум определено го превъзхожда. Това се опитваме да направим с всеки нов запис. Вложихме много емоция, можете да я чуете в гласа на Марк, можете да я чуете и в музиката. Станахме по-добри музиканти. Опитваме се да ставаме по-добри всеки път. Като цяло не мисля, че е по-тежък, но е по-мрачен.

АЗ ГО УСЕТИХ ПО-МРАЧЕН И ПО-БАВЕН. ‘THE HEART OF IT ALL’ СИГУРНО Е ДОСТА ТРУДНА ЗА СВИРЕНЕ?

Беше отначало. Това е доста забавно. Вчера си говорихме по този въпрос. Иска ми се да можехме да направим турне и да пресвирим всички тези песни и чак след това да влезем да ги запишем. Така щеше да е много по-лесно. Написваш музиката, свириш я на едно цяло турне и после влизаш в студио да я запишеш. Не че някога ще го направим, просто съм си мислил, че така е доста по-лесно.

ПЛАНИРАТЕ ЛИ ЕВРОПЕЙСКО ТУРНЕ И УЧАСТИЯ ПО ЛЕТНИТЕ ФЕСТИВАЛИ КАТО GRASPOP ИЛИ GODS OF METAL В ИТАЛИЯ?

Надявам се. В момента агентът ни се занимава точно с това. Мога само да кажа, че със сигурност ще бъдем в Европа веднага след турнето с Disturbed, което свършва някъде през май, така че през май или юни определено ще сме в Европа. Само не знам какви концерти ще правим и къде. Надявам се да има и фестивали, защото по това време винаги има.

ГЛЕДАХ ЕДНО DVD, КОЕТО ИЛЕЗЕ ЗАЕДНО ‘RESURRECTION’ И ТАМ ИМАШЕ ЕПИЗОД, В КОЙТО МАРК СТРОШИ МОБИЛНИЯ СИ ТЕЛЕФОН В ЕДНА СТЕНА. ТОЙ ТОЛКОВА ЛИ Е АГРЕСИВЕН ВСЪЩНОСТ?

Не, просто си направи шега. В оригиналното DVD ‘The Dehumanizing Process’ имаше едизод, в който тогавашният ни барабанист се беше ядосал и счупи телефона си, така че Марк просто си направи шега за негова сметка.


МАТ, КАКВО СТАНА С НОВАТА ВЪЛНА НА АМЕРИКАНСКИЯ ХЕВИ МЕТЪЛ?

Не знам. Това беше хубава кампания. Не знам дали хората знаят, но това започна от съкращението NWOBHM, Новата Вълна На Британския Хеви Метъл, а ние си направихме тениски с NWOAHM. Пресата го поде и направи от това цяла една кампания, която доста добре съвпадна с идването ни в Европа. Сложиха ни в една категория с групи като  KSE, God Forbid и Shadows Fall. Не знам какво стана, може би вече поизбледня това определение, но ние сме все така силни. Като цяло, това си беше измислица на пресата. 


ЧУ ЛИ НОВИЯ АЛБУМ НА LAMB OF GOD?

Само три песни. Той излезе в Щатите едва вчера, така че ще си го купя тези дни, предполагам. Това, което чух, ми хареса. Аз съм им голям фен, те са ни приятели.

А МЕЖДУ ВАС ИМА ЛИ НЯКАКВА КОНКУРЕНЦИЯ?

А не, изобщо. Когато започвахме, всички бяхме на едно ниво, но сега те са наистина големи тук в Щатите, а и в Европа също. Хубавото е, че те не забравиха откъде са тръгнали. Те са като нас. Доста ни помогнаха. Даже и сега ни помагат, когато вече са много по-големи. Така че няма никаква конкуренция. Ако започне нещо такова, метълът просто ще умре. Мисля, че състезание съществува сред по-младите групи, които все още не са се ориентирали добре в ситуацията. Надяваме са повечето от тях да са като LOG и KSE и да си помагат, да бъдат приятели.

КАКВО МИСЛИШ ЗА TRIVIUM ТОГАВА?

Това не е любимата ми музика, но сме ги срещали, когато бяха по-млада група. После загубихме връзка. Все още сме приятели, но не ми допада музиката им. Просто не е мой тип.

ДОБРЕ, СЕГА ИДВА РЕД НА ПОСЛЕДНИЯ ВЪПРОС. КОЙ Е АЛБУМЪТ, КОЙТО ПРОМЕНИ ЖИВОТА ТИ?

Това е най-трудният въпрос, който можеше да ме попиташ. Мога да кажа, че Slayer с ‘Reign In Blood’ са в моя Топ 5, но това е твърде клиширано. Бих казал ‘Appetite for Destruction’ на Guns’n’Roses, защото от хилядите албуми, които притежавам, това е този, който мога да слушам всеки ден и всеки път ми звучи супер. В този диск има впечатляващи директни рок рифове. Китарите са хващащи. Мисля, че това ме промени и ме направи техен фен доживот, с изключение на последните неща, разбира се, но за мен това не е G’n’R…

ТОГАВА КАКВО МИСЛИШ ЗА ‘CHINESE DEMOCRACY’?

Мисля, че е отвратителен. Опитва се да пренапише ‘November Rain’ 10 или 11 пъти, колкото там песни има албума. Трябва да се концентрира върху рок музиката, но очевидно не може да го направи... Без Слаш това не е G’n’R.

А ЧУ ЛИ, ЧЕ FAITH NO MORE СЕ СЪБРАХА ПАК?

Току що прочетох. Това е страхотно. Бях много голям фен преди години, когато бях по-млад и ме интересува какво смятат да направят- първо албум или турне? Ти знаеш ли?

ЩЕ ИМА ТУРНЕ, НО ЩЕ Е САМО В ЕВРОПА, ТАКА КАЗАХА...

Надявам се да направят и едно тук, иначе сме прецакани, ха-ха...

МОЖЕ БИ ЩЕ БЪДЕТЕ В ЕВРОПА ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, ТАКА ЧЕ...

Да се надяваме. Стискам палци. Нашият кийбордист Крис е голям фен, те са му любимата група.

ДОБРЕ, МАТ, БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО. ПОЗДРАВИ НА ДРУГИТЕ И ДАНО СИ ИЗКАРАТЕ ЧУДЕСНО НА ТУРНЕТО.

Със сигурност ще предам поздравите. Благодаря ти. Оценявам пожеланието и съм сигурен, че бъде яко.

права Тангра Мега Рок

Източник: