DREAM THEATER - Джордан Рудес

12 Май 2009
news page
"Ние сме си доста уравновесени хора, които работят много сериозно върху своята музика."

Възпитаниците на прочутия Колеж по музика 'Бъркли' са най-успешната (поне в комерсиално отношение) прогресив метъл група на всички времена. С официални продажби на аудио и видео изданията си, надвишаващи внушителните 8 милиона екземпляра, DREAM THEATER разнесоха славата за инструменталното си майсторство и виртуозност до всяко кътче на земното кълбо.

Новият албум - 'Black Clouds & Silver Linings' и се очертава, като 10-тата студийна победа на бандата.

Продуценти са барабанистът Майк Портной и китаристът Джон Петручи. Ние обаче говорим с клавириста Джордан Рудес.

едно интервю на Васил Върбанов

НЕКА ЗАПОЧНЕМ НАПРАВО С НОВИЯ ВИ АЛБУМ ‘BLACK CLOUDS & SILVER LININGS’. САМИЯТ ТИ КАК МИСЛИШ...ДОБЪР ЛИ Е?
Ами да, мисля, че става, ха ха ха. Всъщност мисля, че това е един от най-добрите ни албуми и много се гордея с него. Слушах го доста напоследък, тъй като трябва да науча всичко, което съм изсвирил в него, за да мога да го свиря на турнето. И при всичките тези слушания, осъзнавам, че той е много добър и това ме кара да се чувствам много добре.

НЕКА ПРОДЪЛЖИМ С ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ВЪПРОС. ЗА СТРАШНО МНОГО ХОРА ПРОГРЕСИВ МУЗИКАТА ВИНАГИ Е БИЛА СИНОНИМ НА НЕЩО ТЯГОСТНО И СКУЧНО. ВИЕ ОБАЧЕ, DREAM THEATER УСПЯХТЕ ДА СЪЗДАДЕТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ МУЗИКА, КОЯТО Е НЯКАК СИ МНОГО ПО-ДОСТЪПНА И СЛУШАЕМА. И ТАКА ДОСТА ОТ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ХОРА ВИ ПРИЕХА. СЕГА, КАКВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ОСТАВАТ ПРЕД БАНДАТА?
Уау! Нямам идея. Преполагам, че предизвикателството е да продължим да създаваме хубава музика, която да е вярна не само на идеята на Dream Theater, нашия дух, но и музика, която хората да харесват.

Като казвам 'предизвикателство' - това не означава непременно, че на нас ни е трудно - защото това е нашата професия - нещото, с което се занимаваме. Но пък живеем в е един шантав свят и има толкова много музика, така че всичко е възможно. Целта ни е да продължим да правим хубава музика, която да е също и успешна, но пък и да останем верни на себе си.

Jordan Rudess

НОВИЯТ АЛБУМ ОТНОВО Е ПРОДУЦИРАН ОТ БАРАБАНИСТА МАЙК ПОРТНОЙ И КИТАРИСТА ДЖОН ПЕТРУЧИ. А ТИ ИСКАЛ ЛИ СИ НЯКОГА ДА УЧАСТВАШ И  В ПРОДУЦИРАНЕТО?
Начинът, по който работи Dream Theater сега е следният – има трима основни композитори – аз, Джон Петручи и Майк Портной. Аз се чувствам добре в ролята на композитор и кийбордист в групата. Относно продукцията се чувствам много добре, като оставям Майк и Джон да се занимават с нея. И двамата са много добри в това да направляват кораба на Dream Theater.

Имам предвид, че те имат много добра представа как може и как трябва да звучи един албум на Dream Theater. Имам им пълно доверие по отношение на тези решения. Те са в групата от самото начало и много добре знаят, какво направи Dream Theater успешни. Имат и много силна визия как да продължат да я правят успешна и за в бъдеще в реалния свят.

В РОК ГРУПИТЕ, ОБИКНОВЕНО, КИТАРИСТИТЕ И ВОКАЛИСТИЕ ИЗСМУКВАТ ЦЯЛОТО ВНИМАНИЕ. ИМАЛО ЛИ Е МОМЕНТИ, КОГАТО СИ ИЗГАРЯЛ ОТ ЖЕЛАНИЕ ДА ХВЪРЛИШ ПИАНОТО И ДА ГРАБНЕШ КИТАРАТА?
О, да. Имах такъв момент и то неотдавна. Свирехме с Liquid Tension, страничния проект на Dream Theater. Клавирът ми се счупи по време на един от концертите и аз отидох до Джон Петручи и му взех китарата, за да изсвиря няколко сола. Изпитах желанието и преминах към незабавно действие.

ЯСНО Е, ЧЕ НАЙ-СИЛНИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ Е КИЙБОРДЪТ, НО РАЗБИРАМЕ, ЧЕ СИ ДОБЪР И НА КИТАРА. ВСИЧКИ В DREAM THEATER СТЕ СИМВОЛ НА СВРЪХ-МУЗИКАНТИ, КОИТО СА СЪЩО И ДОСТА ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ АКАДЕМИЧНО. КАЖИ НИ, НА КАКВИ ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ СВИРИШ?
Свиря и на един инструмент, наречен континиум – трябва да сте ме виждали с него на по-скорошните турнета на Dream Theater – то е нещо като фретлес кийборд. Упражнявам се да свиря на него от доста време. Другият инструмент, с който се занимавам усилено в момента е iPhone – страхотни музикални неща могат да се правят с него.

И ВСЕ ПАК, ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ТВЪРДЕ, ЧЕ НАЙ-СЪВЪРШЕНИЯТ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ Е ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС. ТИ ДОКОЛКО СЕ ЧУВСТВАШ УВЕРЕН В ПЕЕНЕТО?
В моя първи солов рок албум, който се казваше ‘Listen’, изпях доста неща. И ако се разровите назад в каталога ми, ще ме чуете да пея на много места. Да, не съм Джеймс Лабри, не съм това, което наричате ‘певец’, но мога да пея вярно. Разбира се, това е нещо, което никога не съм правил с Dream Theater и една от причините за това е, че дойдох в бандата в момент, когато те вече се бяха утвърдили и като банда и като бизнес и имаха доста ясна представа за техните си начини и методи, така че това никога не се е повдигало като въпрос в групата. Но аз наистина обичам да пея и ще продължавам да пея за в бъдеще в собствените си албуми и на други места.

Jordann Rudess

МОЛЯ ТЕ, КАЖИ НИ КОЙ ТИ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЧЕТИРИМА В БАНДАТА. САМО НЕ КАЗВАЙ : ‘О, НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ПРИЯТЕЛИ, КАТО ЕДНО ИСТИНСКО СЕМЕЙСТВО СМЕ’ И ТАКА НАТАТЪК...
Искате да знаете, но не ми давате да кажа.

Е, ТОВА НЕ Е КАТО ДА ИЗБИРАШ МЕЖДУ ДЕЦАТА СИ. МОЖЕШ ДА КАЖЕШ С КОЙ СИ ПО-БЛИЗЪК ОТ ДРУГИТЕ.
Нека поставим нещата по този начин – когато сме на турне, а ние често сме, прекарвам най-много време с Джеймс. Добре се разбираме и се мотаем заедно, вечеряме. Имаме сходни разбирания за социално поведение докато сме на път. Това е едно от най-добрите неща в Dream Theater, не го казвам просто така – че всички се разбираме. Това е едно от нещата, които ни държат заедно и ни позволяват да продължим напред.

Това е малко нетипично за рок банда, защото не сме хора, които се занимават с някакви диви купони, с въвлечени наркотици и така нататък. Съжалявам, ако ще разочаровам някои от феновете ни и ще разбия илюзиите на тези, които си представят, че въртим някакви страшни купони след концертите в нашия турбус, но ние сме си доста уравновесени хора, които работят много сериозно върху своята музика.

ОК, РАЗБИРАМЕ, ЧЕ НЕ СТЕ M

Източник: