DEVILDRIVER - Дез Фафара

22 Юни 2009
news page
"С DevilDriver правим нещо различно от всички групи наоколо."

Групата, ръководена от бившия певец на Coal Chamber - Дез Фафара се спря на грабващото 'Pray For Villains' за заглавие на своя 4-ти албум, който излиза от Roadrunner.

За всичко това, както и за много други неща - питаме самия Дез Фафара.

едно интервю на Васил Върбанов

ТОВА МАЙ Е ПЪРВИЯТ ПЪТ, В КОЙТО ГОВОРИШ ПРЕД БЪЛГАРСКА МЕДИА. ПРАВ ЛИ СЪМ?
Да, така е. Благодаря ви, че ни обръщате внимание.

ИМАХМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГЛЕДАМЕ БАНДАТА ТИ НА ЖИВО ПО ИНТЕРНЕТ ПРЕДИ СЕДМИЦИ НА ФЕСТИВАЛА DOWNLOAD. КАКВО ПРАВИТЕ ОТТОГАВА НАСАМ?
Само пътуваме, пътуваме и свирим на концерти. Не сме имали никакво време за почивка и просто си вървим напред, знаете как е.

ИМАШ ЛИ ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЗАПОМНИШ ВСЯКО МЯСТО, КЪДЕТО ХОДИТЕ, ИЛИ ВСИЧКО Е ПРОСТО ЕДИН ГОЛЯМ РОК ЕНД РОЛ ЦИРК, КОЙТО ТИ МИНАВА ПРЕЗ ГЛАВАТА?
Опитвам се да не е рок енд рол цирк. Старая се да разгледам някои от местата, да се срещна с хора и да опозная културата, но понякога всичко се замазва, защото е ден след ден. Но трябва да си 110% отдаден на това, което правиш.

КЪДЕ ХОДИХТЕ СЛЕД ГОРЕСПОМЕНАТОТО УЧАСТИЕ НА DOWNLOAD?
Свирихме в Испания, бяхме и във Франция, където беше супер, и просто продължаваме да мачкаме напред.

ГОВОРИМ С ТЕБ СЕГА,  ЗАРАДИ НОВИЯ ВИ АЛБУМ. ГЛАВНО НЕГО ЛИ СВИРИТЕ НА КОНЦЕРТИТЕ?
В момента – не, защото е нов албум и свирим само една песен от него. След като излезе ще свирим още песни от него. Засега отзивите са супер и на нас ни е доста приятно да я свирим тази една песен на живо. Свирим ‘Pray for Villains’ от новия албум.

ОТВАРЯЩАТА И ЗАГЛАВНА ПЕСЕН!
Да. Когато излезе албумът, ще свирим много песни от него. Да свирим нов материал винаги е супер вълнуващо за нас.

ВСЪЩНОСТ ДЕНЯТ, КОГАТО ИЗЛИЗА В ЕВРОПА Е НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА ФРАНЦИЯ – 14 ЮЛИ.
О, да. И в САЩ излиза на тази дата.

ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЩЕ КАЖЕШ, ЧЕ СИ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ АЛБУМА И ЧЕ ГО СМЯТАШ ЗА НАЙ-ДОБРОТО ВИ ТВОРЕНИЕ ДОСЕГА С КОЯТО И ДА Е БАНДА...
Да, разбира се, че всеки музикант ще каже, че последният му албум е най-доброто, което е правил. За мен, това да съм доволен е добро нещо, но да съм прекалено доволен е друго. Ако си така, следващият албум става зле. Но аз съм доволен от новия албум и от тук нататък продължаваме да се развиваме и да създаваме саунд, различен от този на всички останали банди в момента.

Devildriver

ДА, ЗВУЧИТЕ РАЗЛИЧНО ОТ БАНДИТЕ В МОМЕНТА. А ТИ СИ В МУЗИКАТА ОТ ДОСТА ВРЕМЕ - ПРЕДИ С COAL CHAMBER И СЕГА С DEVILDRIVER – АКО ГИ СРАВНИШ, КАТО АТМОСФЕРА В БАНДАТА – КЪДЕ Е ГЛАВНАТА РАЗЛИКА?
Аз всъщност виждам повече прилики. Когато пробихме с Coal Chamber правехме нещо твърде различно от всички други банди наоколо, но постепенно ни преместиха в категория с доста други групи. И мисля, че сега се случва същото с DevilDriver – правим нещо различно от всички групи наоколо. Това са приликите.

Разликата е, че DevilDriver сме доста по-сериозни хора и знаем какво се прави в тази сцена. Никой от нас не използва твърди наркотици всеки ден и така - нищо не пречи на работата на бандата. Забавляваме се, но и всички знаем, че ще сме в бандата и занапред и че ще сме на турнета поне до края на 2011, което е след доста време. Така че всеки е надъхан и гледа да се е стегнал. Това е главната разлика.

КАЗА, ЧЕ DEVILDRIVER Е ДОСТА ПО-РАЗЛИЧНА БАНДА ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАОКОЛО В МОМЕНТА. РАЗЛИЧНА, НО В КАКВО?
Имаме различен стил като музика. Аз използвам различен вокален стил. Имаме доста груув елементи, а доста банди в момента въобще не разчитат на това. И мисля, че това е доста различно от това, което повечето групи свирят сега. Доста от тях се опитват да свирят по-тежко и по-бързо, докато ние се концентрираме върху композирането на песните, което върнахме обратно и сега е от първостепенна важност. Както казах вече, има доста банди на сцената.

ДО КАКВА СТЕПЕН ВИ ПОМОГНА ТОВА, ЧЕ ИМАТЕ ЗА ПРОДУЦЕНТ ОПИТЕН КИТАРИСТ КАТО ЛОГАН МЕЙДЪР, ЗА ДА РАЗВИЕТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ НОВ ЗВУК, КОЙТО ОБАЧЕ СЕ УСЕЩАШЕ И В ПРЕДИШНИТЕ ВИ ИЗДАНИЯ?
Мисля, че той е доста фокусиран. Има едно такова дзен фокусирано настроение, с което идва да работи в студиото. И не е от онези продуценти, които налагат своя звук върху бандите, а ги оставя сами да си решат как да звучат. Затова може и да продуцира 2-3 албума и никога няма да знаеш, че е негова продукция, въпреки че пак ще чуете нещо велико и откровено от него. Помогна ни неговото дзен отношение, както и това, че ни остави да бъдем себе си.

АХА, ТОЕСТ ТОЙ СЕГА ВЕРОЯТНО ПРОДУЦИРА НОВИЯ АЛБУМ НА БРИТНИ СПИЪРС?
Мили, Боже! Кой би отказал това? Сигурно става въпрос за много шибани пари.

СТРАХОТЕН НОВ АЛБУМ, МЕЖДУ ДРУГОТО. ИМАМ ПРЕДВИД ВАШИЯ! СПОРЕД МЕН ИМЕННО ГРУУВ-ЪТ, МЕЛОДИЯТА И РАЗЛИЧНИТЕ ВОКАЛИ СА ОСНОВНИТЕ АРГУМЕНТИ НА ДИСКА И... ПОЗДРАВЛЕНИЯ...
Благодаря много. Ние просто създаваме изкуството и когато го пуснем на хората, се надяваме, че ще им хареса и че ще дойдат при нас. Вече имаме четири албума и минаха много, много години по турнета и хората започнаха да се събуждат за това и виждаме, че здравата работа се отплаща.

МНОГО ЛИ Е СКЪПО В ДНЕШНО ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ ДОБРЕ ЗВУЧАЩ АЛБУМ?
Мисля, че е. Трябва да се похарчи някакво количество пари, за да стане добре. Но пък има и много хора, които записват всичко вкъщи, в стаите си, и накрая звучи абсолютно невероятно. Така че технологиите напредват и стигат до това, което ни трябваше като пари, за да идем в студиото. Рано или късно ще може всичко да се прави вкъщи.

ГОВОРЕШЕ СЕ, ЧЕ ЩЕ НАПРАВИТЕ ТУРНЕ С ANTHRAX. СЕГА С ТЯХ ЛИ СТЕ?
Правим отделни концерти с Slipknot и Anthrax и други банди между фестивалите, така че се забавляваме доста. Свирихме с тях преди 2 вечери и беше супер да видя на живо легендите, които са ни и приятели. Приятели сме със Скот Иън от много, много години. Всички сме на линия и си помагаме един на друг, което е супер.

права Тангра Мега Рок

Източник: