KULTUR SHOCK - Джино и Валери

02 Септември 2009
news page
"Западняците... харесват артистичността ни, но не самите нас."

Новият дългосвирещ удар на KULTUR SHOCK - 'Integration' излиза официално в Европа на 19 септември.

А на първи декември, лудата банда от Сиатъл ще свири в София, в един съвместен концерт с БГ легендите КОНТРОЛ.

едно интервю на Насо Русков

ХЕЙ ДЖИНО, КАКВИ ГИ ВЪРШИШ?
Дж:   Преди малко станах.

ТАКА ЛИ? КОЛКО Е ЧАСЪТ ПРИ ВАС?
Дж:  Осем часа е. Аз станах в седем, което е необичайно за мен.

В СЕДЕМ СУТРИНТА?
Дж:  Да, Ако беше седем вечерта още щях да спя.

РАЗКАЖИ НИ ЗА НОВИЯ АЛБУМ 'INTEGRATION' – В НЕГО ИМА ДОСТА ТЕМИ, БЛИЗКИ ДО ДУШАТА НА ВСЕКИ ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЕЦ,  ЖИВЯЛ В ЧУЖБИНА.
Дж:  Албумът е шега със самите нас. Ние се интегрирахме. Сдадохме багажа и се предадохме хаха. Шегувам се. Говорим за интеграция, за нужните и ненужните й аспекти, с които се сблъскваме. Ние сме хора от третия свят, които искат да се интегрират в така-наречения “развит” свят. Разглеждаме добрите и лошите страни на това заедно. Интеграция – със злото, с доброто, със западна Европа, без нея и така-нататък.

ЗДРАСТИ ВАЛ, И ТИ ЛИ СЕ БУДИШ СЕГА? 
В:  Хаха, преди около два часа, защото нали връзката с Европа трябва да се установява рано сутринта, тъй като можеш да намериш всички по това време понеже на Стария Континент още не са започнали купоните.

ВИЕ СТЕ БАНДА ОТ СИАТЪЛ. ГРЪНДЖ МУЗИКАТА, СЪЗДАДЕНА В ТОЗИ ГРАД В КРАЯ НА 80-ТЕ И ПРЕЗ 90-ТЕ ВСЕ ОЩЕ СЕ РАДВА НА ОГРОМНА ПОПУЛЯРНОСТ ТУК В БЪЛГАРИЯ. САМИТЕ ВИЕ ХАРЕСВАТЕ ЛИ ТАЗИ МУЗИКА?
В:   Разбира се. Това е една от причините, поради които работихме по новия албум с Джак Ендино. С него работихме и по 'Kultura-Diktatura', освен това той смеси концертния ни албум от София. Той е, както се казва, “the grandfather of grunge”. Така че връзката между нас и гръндж течението е много тясна, независимо че то е отшумяло. Приятели сме с много от юнаците, които свириха по онова време – Крист Новоселич, Ким Тайл от Soundgarden….Имаме много тесни връзки с тях.

КАТО КАЗА ТОВА, ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА ДАЛИ SOUNDGARDEN ИМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ СЪБЕРАТ ОТНОВО? 
В:  Нямам представа. Мисля че няма да стане, като се има предвид взаимоотношенията им с Крис Корнел.

С ДОСТА ТРЕПЕТ СЕ ОЧАКВА НОВИЯ ALICE IN CHAINS.
Н:   Е, ама там е друго. Те се разпаднаха заради смъртта на Лейн Стейли, друго е. Те имаха концерт миналия уикенд като част от проекта “Experience Music”, направиха кратко акустично шоу.

KULTUR SHOCK 2009


ВИЖДАМ ЧЕ ИЗДАВАТЕ ТОЗИ АЛБУМ ОТНОВО ЧРЕЗ ВАШИЯ ЛЕЙБЪЛ KULTUR SHOCK RECORDS…
В:   Да. Опитваме се по някакъв начин да осмислим новите реалности в музиката и музикалната дистрибуция. Старият начин за връзка между музикантите и публиката вече не работи. По някакъв начин се опитваме да съкратим дистанцията  между нас и хората, които харесват нас и музиката, която правим, и следват групата.

ЩЕ ИМА ЛИ МЪРЧЪНДАЙЗ НА КОНЦЕРТА ВИ В СОФИЯ НА 1-ВИ ДЕКЕМВРИ?
В:   О, абсолютно. Новият албум излиза в Европа на 15-ти септември. Всъщност цялото турне – около 40 дати – е посветено на промотирането му.

ПРАВИТЕ ГОЛЕМИ И ИЗТОЩИТЕЛНИ ТУРНЕТА – ТОВА ДОРИ ПРИЧИНИ НАПУСКАНЕТО НА НЯКОИ ЧЛЕНОВЕ НА ГРУПАТА. КАК Е СЕГА, С НОВИТЕ ХОРА – НАДМИНАХА ЛИ ОЧАКВАНИЯТА?
В:    Откровено казано надмина очакванията ни. Всъщност не е точно така, защото ние с Джино трябваше да осмислим какво ще се случва в бъдеще с групата и затова поканихме музиканти, които познаваме много добре като приятели и като музиканти – хора с които мислим еднакво и сме на едно и също ниво на зрялост.

Например Гай Дейвис, новият ни басист, е невероятен музикант, свирил е с какви ли не групи – от авангард-гръндж течението през 90-те години и неговите бивши групи BenJovi и Guardian Alien са групи с които сме свирили преди, откривали са за нас тук в Сиатъл. Парис Хърли беше с нас миналата година, на лятното ни турне, защото другият ни цигулар Мати е татко и не може да пътува. Парис е невероятна музикантка, също идва от авангард течението, от новото поколение авангардни музиканти.

С нас отново е и Ейми Денайо, с която работихме по 'Fucc the INS' и 'Kultura-Diktatura'.

KULTUR SHOCK 2009

В АЛБУМА ИМА ПАРЧЕ, В КОЕТО СЕ ПЕЕ 'ДИЛЯНО МОМЕ' – МОЕТО ГАДЖЕ СЕ КАЗВА ДИЛЯНА. ТВОЯ ИДЕЯ ЛИ БЕШЕ ТОВА ПАРЧЕ?
В:  Ами, те. Парчето се казва 'Balkanalia' и оригиналната вокална мелодия беше идея на Джин, след което я опропастихме по нормалния начин.

ДЖИНО, ВИЕ СТЕ ОСОБЕНО ПОПУЛЯРНИ В БЪЛГАРИЯ. ЧУВСТВАШ ЛИ СЕ ПО-У ДОМА, КОГАТО СВИРИТЕ, ОТКОЛКОТО КОГАТО СТЕ В БЕЛГИЯ ИЛИ ШВЕЙЦАРИЯ НАПРИМЕР?
Дж:   Трябва да ти кажа, че още от малък винаги ми е било притеснено преди концерти. В различна степен според мястото, но винаги ми е напрегнато. Щом стъпя на сцената всичко е супер, така че не е точно сценична треска. Дори майка ми ме избягва преди концерт, защото съм ужасна кучка.

Когато свирим на Балканите, се чувствам еднакво у дома си в София, Белград и Скопие. Може би се чувствам по-“у дома” единствено в Сараево. Но София също е мой дом, както и цяла бивша Югославия и Балканите. Ето защо стомахът ми се свива много повече преди лайв в София, отколкото в западна Европа например.

В Западна Европа им си вшждаме като някакви редки екземпляри. Ние сме там, за да се интегрираме. Култур Шок, обаче, е една от онези редки банди, които не желаят да се интегрират и представляват нашите народи, щаго се стараем и да запазим нашата култура. Затова у дома винаги ми е много по-притеснено – хората разбират всяка една дума, която казваш, затова отговорността е по-толяма.

ВЕЧЕ ПОВРЪЩА ЛИ ТИ СЕ ОТ СРАВНЕНИЯ С GOGOL BORDELLO?
Дж:   Не толкова, колкото на Вал например. На него му призлява хахаха! Виж сега, те са ми приятели, така че няма проблеми. Хората трябва да разберат, обаче, че това са два различни вида музика. Те са американци, които свирят нашата музика за западняците, по начин, по който те биха искали да я чуват. Харесват артистичността ни, но не самите нас.

Техният комерсиален успех...тук трябва да внимавам как точно ще се изразя...Техният комерсиален успех е доказателство, че те са от тук и свирят за тукашните хора. Американците и западняците изобщо гледат на нас като на някакви екзотични хора, които през деня мием кенефи, а вечерно време се обличаме в бяло и ги веселим през уикенда. За тях ние сме инструмент за развлечение.

Биха искали да вземат изкуството ни, но не и самите нас, тъй като им миришем лошо. Задачата на Култур Шок е да им напомняме, че не сме толкова мили, колкото те си мислят и че имаме собствено мислене, пъс било то по-“нечистоплътно”. Щом искат да вземат музиката ни, ще трябва да вземат и манталитета ни.

СВИРИЛИ СТЕ С МНОГО ГРУПИ. КОИ БЯХА НАЙ-ГОЛЕМИ ПИЧОВЕ?
Дж:  С всички ни е било приятно да свирим. С Иги Поп сме свирили два пъти, с Gogol Bordello повече от два пъти. Не мога да кажа кои бяха най-симпатични. Знаеш ли британската група Fun-Da-Mental? Те са много яки агенти, с тях си прекарахме чудесно.

ДА, ЗНАМ ГИ. КАК СЕ КАЗВАШЕ ОНЗИ...АКИ?
Дж:  Да, Аки. Аз общувах най-вече с Мус, вокалистът им, който е напълно откачен. Те са много готини хора. Свирихме с тях в Казан, столицата на Татарстан. После те отидоха в Сибир и ни чакаха там три дни. Пращаша ни смс-и да побързаме, че нямали с кого да си говорят, прекараха цели три дни в Сибир без да имат приягели там. Така че когато се видяхме там, станахме още по-големи приятели. Те наистина са яки агенти. Ману Чао също. Всички нормални хора са готини.

IN SOFIA 2008 

ТОВА ЩЕ Е ТРЕТИЯТ ВИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ. ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ НЕЩО ПО-СПЕЦИАЛНО?
Дж:  Разбира се. Имаме нов албум. Имаме и нов...е, чак нов звук нямаме, макар че повечето критици казват, че сме станали по-сериозни. Култур Шок е по-различва банда... Най-голямата разлика между нас и останалия свят е, че ние никога не сме целяли да ростигнем големия успех, след което да се разпаднем. Още от самото начало искахме да свирим докато станем на по 95.

Когато стана на 95 ще продрусам хероин и ще обера някоя банка. Шегувам се. Наистина искаме да свирим до 95, обаче, и единствения начин да го постигнем е да ставаме все по-добри с всеки следващ албум, като се съсредоточим в качеството на музиката. Мога да кажа, че двата ни концерта в България бяха супер – все пак единия от тях го включихме в лайф албума ни и е един от най-добрите ни концерти изобщо. Иначе не знам дали първият или вторият е бил по-добър...

ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ НАЙ-ДОБЪР ЩЕ БЪДЕ ТРЕТИЯТ.
Дж:  Този трябва да е по-различен. Не искаме да се повтаряме. Ние сме едно голямо семейство и някои хора се върнаха в групата, като например Ейми. Така че ще звучим малко по-различно и ще изнесем по-богато шоу. Това е защото искаме всеки ден да ставаме все по-добри. Единствената цел на нашето съществуване е музиката и да успяваме да се изразяваме като творци.

ЧАКАМЕ ВИ ДА НИ СРИТАТЕ ЗАДНИЦИТЕ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ.
Дж:   Нямам търпение. Преди шоуто ще бъда кучка, но след това ще бъда прекрасен.

права Тангра Мега Рок

Източник: