MOONSPELL - Фернандо Рибейро

23 Ноември 2009
news page
преди първия концерт в София

Португалските метъл лидери току що се завърнаха от турне в Латинска Америка, но макар и уморени от часовата разлика, те се включиха пряко в нашата програма. Това е вокалистът Фернандо Рибейро.

едно интервю на Васил Върбанов

ДОБРЕ ДОШЪЛ ОТНОВО В ПРЕДАВАНЕТО, ФЕРНАНДО.
Много ти благодаря.

СЪВСЕМ НАСКОРО НИЕ НАПРАВИХМЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА В ПОДКРЕПА НА НОВИЯ УЕБСАЙТ НА ДИЙ СНАЙДЪР - TAKEBACKTHEHORNS.COM ТОЙ Е ПОСВЕТЕН НА НЕПРАВОМЕРНАТА УПОТРЕБА НА МЕТЪЛСКИЯ ЗНАК ОТ ХОРА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ МУЗИКА. СРЕЩАТ ЛИ СЕ МНОГО ТАКИВА В ПОРТУГАЛИЯ?
Признавам че за пръв път чувам за тази инциатива.

УЕБСАЙТЪТ Е СЪВСЕМ НОВ, НАРИЧА СЕ TAKEBACKTHEHORNS.COM ГОРЕ-ДОЛУ СЕ ПОДИГРАВА НА ХОРА, КОИТО НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ МЕТЪЛ ОБЩНОСТТА, НО ВЪПРЕКИ ТОВА ПОКАЗВАТ ЗНАКА.
Да, разбирам за какво става въпрос. Мога да ви кажа, че не Дий Снайдър, а Рони Джеймс Дио вкара този знак в метъла.

ДА, ДИЙ РАЗКАЗВА ЗА ТОВА В САЙТА И ОТДАВАЧ ПОЧИТ НА ДИО. НО НЕКА СЕ СЪСРЕДОТОЧИМ ВЪРХУ ПОРТУГАЛИЯ - МОДЕРНО ЛИ Е СЕГА ДА СЕ ПОКАЗВА ТОЗИ ЗНАК ТАМ, ОТ ХОРА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НЕГО?
Да, модерно е, знакът е употребяван често. Ние сме го ползвали с години, според нашата метъл традиция. Смятам че метълът днес е по-популярен от всякога, така че това е нещо естествено с нарастването, произхождащо от нарастването на популярността. Някои хора използват знака погрешно, но може би някои от тях ще се запалят по метъла и след няколко години вече няма да се правят на модерни, а просто наистина ще слушат метъл. Така че ако питаш мен, да се организират такива "движения" е загуба на време. Смятам че към метъла трябва да се подхожда с уважение, но всичко зависи от начина, по който се държим, начина по който правим музика, по който представяме групите си на живо и албумите си. Изобщо не ми пука дали някой използва знака или не, защото познавам нашите фенове и хора, които наистина слушат хеви музика и водят този начин на живот - те знаят историята на знака и колко е сериозен. За мен и групата ми единствено това е от значение. Не мисля, че метълът има какво да си връща обратно, защото никога не е бил по-силен от сега и ако отвреме-навреме навлиза в мейнстрийма, това е както ние в португалия го наричаме "болезнения процес на израстване". За мен това е позната тема.

ТОКУ-ЩО СЕ ВЪРНАХТЕ ОТ МНОГО ВАЖНО ТУРНЕ В ЮЖНА АМЕРИКА. Е, КАК БЕШЕ?
Беше супер. Много интензивно турне, с много концерти. Започнахме от Маями в Щатите, прекосихме Щатите за един месец, минахме и през Канада и завършихме в Тексас. След това в разстояние на 10-12 дни направихме осем концерта в южна Америка и беше страхотно, имаше много хора на концертите, много които ни гледаха за пръв път и много, които ни гледаха отново, тъй като и преди сме свирили в Щатите и южна Америка. Мисля че турнето беше много положително и успешно, особено концертите в южна Америка. Разбира се, Moonspell на живо е много по-различно преживяване, по-специално дори от това да си пуснете наш албум у дома. При положение, че обичаме да свирим на живо и да правим турнета, концертите в южна Америка бяха великолепни и ние ги очаквахме с нетърпение. Вече две години правим турнета в подкрепа на Night Eternal и в близко бъдеще започваме работа върху нов албум. Засега концертите минават чудесно и реакцията на хората бе много вълнуваща.

ПО-УЮТНО ЛИ СЕ ЧУВСТВАТЕ, КОГАТО СВИРИТЕ В СТРАНИ КАТО БРАЗИЛИЯ НАПРИМЕР, ИМАЙКИ ПРЕДВИД, ЧЕ ГОВОРИТЕ ЕДИН И СЪЩИ ЕЗИК?
Колкото и да е странно, макар че последният ни концерт в Сао Пауло беше разпродаден, по принцип Бразилия е най-слабия пазар за Moonspell в южна Америка. Смятам че хората на този континент чувстват звука и естетиката ни близки, защото те също като нас обичат страстно любимата си музика и особено метъла, така че в сърцата им има място за нас. Най-много фенове имаме в страни като Мексико и Колумбия. Първият ни концерт в Еквадор също мина изненадващо добре. В Бразилия трябва да полагаме огромни усилия. Това е неща като например английските банди в Щатите - там са принудени да се трудят десеторно повече, за да получат признание. Предполагам че това е заради общата култура и история. С нас е същото в Бразилия. Сега за пръв път получихме топъл прием там. Свирили сме там и преди - в Рио де Жанейро и Бело Оризонте, като в Бело шоуто мина отлично, но този път по-добрият гиг беше в Сао Пауло. Въпреки сходствата в културата и общия език, не може да се сравни с приема, който получаваме в страни като Мексико, Колубмия и Чили, което е странно, но факт.

ОПИТАХТЕ ЛИ НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ НОВИ НАРКОТИЦИ ТАМ?
Не, все същите добре познати наркотици.

ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ СТЕ НА ТУРНЕ, ПОСЛЕДНИЯТ ВИ АЛБУМ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ 2008-МА. КОГА ДА ОЧАКВАМЕ НОВ?
Вече сме много съсредоточени върху новия албум. При Moonspell, в момента щом засвирим на живо, музиката вече не е наша, а принадлежи и на феновете ни и идва и от тях. Затова имаме нужда да сътворим и нещо друго, извън живото свирене, което въпреки всичко обожаваме. Ето защо в крайна сметка винаги се събираме и правим нов албум. Вече имам доста демо записи с идеи от Педро и Рикардо и съм начертал известна концепция за текстовете. Започваме предварителна продукция през януари, най-вероятно с Валдемар Сорихта, който продуцира Irreligious, Memorial и Wolfheart.Да видим как ще потръгне. Определено обаче смятам, че ще има нов албум на Moonspell през 2010-та, който да наследи Night Eternal. Още не сме в напреднала фаза, но вече имаме материал, от който да избираме и който да доразвием, така че най-вероятно ще издадем нещо ново през есента на 2010-та.

КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ПРОБЛЕМИТЕ ПРЕД ДОСЕГАШНАТА ВИ ЗВУКОЗАПИСНА КОМПАНИЯ SPV , ИМАТЕ ЛИ ТВЪРД ДОГОВОР С ТЯХ ИЛИ ДА ОЧАКВАМЕ НЕОЧАКВАНОТО?
По-скоро очаквайте неочакваното, тъй като SPV вече фалира, така че всички групи, имащи договори с тях вече търсят други варианти. Когато SPV обяви фалит, пред нас вече имаше няколко други възможности, понеже, за щастие, албумите Memorial и Night Eternal се харесаха на широката публика и постигнаха добри продажби. Така че лейбълите се интересуват от Moonspell. Освен това трябва да си дадем сметка, че нещата в днешно време стоят много по-различно. Сега не е непременно необходимо да работим с лейбъл, за да издадем албум. Вече има други начини, които ти позволяват да упражняваш по-голям контрол. Така е и по-справедливо за самите групи. Така че не се тревожим кой ще издаде албума, по-скоро ни вълнува той да е достатъчно добър, за да се хареса на взискателните ни фенове. След това ще продължим нататък, прекосявайки следващия мост - първо да стигнем до там, после ще направим така, че да намерим точния лейбъл и точните хора, най-вече точните хора, които да застанат зад албума. Но на първо място трябва да се съсредоточим върху качеството и как хората ще го приемат. В днешно време лейбълите не играят толкова важна роля. Преди те осигуряваха пари на групите, за да имат добре звучащи, добре продуцирани албуми с хубао оформление. В днешно време лейбълите нямат пари, поне в сравнение с 90-те години. Въпреки това много компании се интересуват от Moonspell и щом завършим първото ново демо, ще направим както правят прохождащите групи - ще го разпратим насам-натам, за да видим дали ще намерим лейбъл, който вярва в нас. SPV си вършеха работата отлично, особено що се отнася до Memorial. След това направиха каквото можаха за Night Eternal, но според мен можеше повече.

МОЖЕ БИ СА ПРЕДВКУСВАЛИ НАБЛИЖАВАЩИЯ ФАЛИТ...
Може би. Иначе никак не бях доволен от северноамериканския им клон - с тях щяхме да се разделим дори SPV да не бяха фалирали. Както и да е, важното е да се прави точната музика в точния момент и ние сме се съсредоточили именно върху това. По-нататък ще се занимаваме с лейбъли.

ПРЕДСТОИ ВИ ДА СВИРИТЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ. КАКВО ОЧАКВАШ ЛИЧНО ТИ, А И ГРУПАТА ОТ ТОВА ШОУ? И КАКВО ЗНАЕШ ЗА НАШАТА СТРАНА, ОСВЕН ЧЕ С ТЕБ СМЕ ПРОВЕЛИ НЯКОЛКО ИНТЕРВЮТА В МИНАЛОТО?
Бих искал да кажа, че лично аз, а и групата като цяло, сме изключително радостни от това, че този концерт ще го има. Няколко години ръчкаме агента ни да ни уреди шоу в България, защото срещахме много наши български фенове по летните фестивали в Германия, а също и в страни като Сърбия. Не става дума за един-двама души, а за цели групи, които винаги са ни казвали, че музиката ни е силно обичана в България. Така че на първо място съм много доволен, че ще има такъв концерт, защото когато има голям интерес от страна на публиката, това е супер. Ще докараме пълното сценично шоу, концепцията е подчертано визуална - има кратки видео истории към всяка песен. Сетлистът е специално подбран, включва всички класики плюс материал от Memorial и Night Eternal , за които знам, че се харесват на феновете в България, това го знам от имейлите, които получаваме. Дори имаме стрийтийм в България и то много активен. Очакваме шоуто с нетърпение, защото когато свириш за пръв път на някое място, преживяването винаги е уникално. Разбира се това няма да ни е последният път в България, но смятам че първите впечатления винаги са най-въздействащи и силни. Не ви баламосвам когато казвам, че това е един от концертите, който очаквам с най-голямо вълнение, така че нямам търпение да пристигнем в София.

права Тангра Мега Рок

Източник: