SERJ TANKIAN - Серж Танкиян

15 Август 2010
news page
Очи в очи с певеца на SYSTEM OF A DOWN - СОЛО!

Емблематичният вокалист на System of A Down се срещна с Тангра Мега Рок в неделя следобед - деня, в който се представи пред феновете си на фестивала SPIRIT OF BURGAS 2010.

СЕРЖ се прибра на прохлада в хотела веднага след звуковите проби на Главната сцена и след бърза неформална среща с кмета на града, сподели следното специално за любимото ви рок радио.

Едно интервю на Васил Върбанов

КАЖИ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ТИ СОЛОВ АЛБУМ, ТОЗИ ВТОРИЯ ….
Какво искаш да знаеш?

ЧУХМЕ, ЧЕ Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ПРЕДИШНИЯ? ПО-РОК, ИЛИ ТОЧНО ОБРАТНОТО?
Изобщо не съм сигурен, че е по-рок. Предишният, ‘Elect The Dead’ беше по-директен рок албум, с много прогресив и мелодични елементе, много повече, отколкото в System of a Down, например.

А този новият, ‘Imperfect Harmonies’, според мен, пак е в известен смисъл рок албум, но има и много повече влияния. От една страна има оркестър, а от друга – електронни инструменти, от трета – определено има и живи рок инструменти, както и джаз настроения.

Това е един доста уникален албум от гледна точка на саунда – звучи класически и тотално модерно в същото време.

КУПИЛ СИ КЪЩА В НОВА ЗЕЛАНДИЯ, ВЯРНО ЛИ Е?
О, да. Купих си я преди 5 години, а освен това имам и гражданство. Аз съм гражданин на Нова Зеландия.

ЗНАЕШ ЛИ ХАКАТА?
Да! Не правя хаката, но знам какво е…

МОЖЕШ ЛИ ДА Я ПРАВИШ?
Не! Ако я изтанцувам, ще избягате!

Е, САМИЯТ АЗ Я УМЕЯ!
Супер!

КАЖИ НИ, ЗАЩО ТОЛКОВА ХОРА ОТ БРИТАНСКИЯ И АНГЛИЙСКИЯ РОК СЕ МЕСТЯТ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ – ЗНАЕМ ЗА ДЖАЗ КОУЛМАН ОТ KILLING JOKE, КАКТО И ЗА АНТЪНИ КИЙДИС ОТ RHCP, КОЙТО СИ КУПИ КЪЩА ТАМ...
Имаше къща, но я продаде…

ХОДИТЕ ТАМ, ЗАЩОТО Е ОТДАЛЕЧЕНО ЛИ?
Защото е една от най-красивите страни на Планетата. Да си призная, мястото е уникално, по много причини. Няма ядрени централи, няма генномодифицирани храни! Има добро равновесие между традициите на коренно население и модерното. Неразвита страна, която все още е основно природа, с малко население.

По-голямата част от енергията им идва от алтернативни източници, както разбрах едва напоследък. Наистина, доста уникално място.

А И НЯМА ЗМИИ…
Да, нямат змии!

SERJ BURGAS

ИМАМ ДОСТА ПРИЯТЕЛИ СРЕД АРМЕНСКАТА ОБЩОСТ ТУК В БЪЛГАРИЯ...
Супер...

ИЗГЛЕЖДАТ ДОСТА СПЛОТЕНИ, МНОГО СИ ПОМАГАТ. А, АКО СЕ ВГЛЕДАМЕ В АМЕРИКАНСКАТА РОК ИСТОРИЯ, ИМА НЯКОИ ДОСТА ВЛИЯТЕЛНИ АРМЕНЦИ КАТО ШЕР, ДЕРЕК ШЕРИНЯН, КОЙТО БЕШЕ В DREAM THEATER.

Да, клавиристът ….

ИМА ЛИ СЪЩОТО УСЕЩАНЕ ЗА СПЛОТЕНОСТ СРЕД АРМЕНЦИТЕ В АМЕРИКА ИЛИ ОБЩНОСТТА Е ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА, ЗА ДА СЕ КАЖЕ …
По-голяма е! И е малко по-различно! Там има и известно разделения – има арменци от Западния бряг и арменци от Източиня бряг и така нататък. Но хората са все така ентусиазирани по отношение на общността, културата и така нататък. 

Има няколко музиканти, с които съм работил, като групата VIZA, в която има 5-ма арменци. Помагам им – ще свирят с нас на няколко концерта на това турне. Има и една друга група - Slowmotion Rain, с която работех преди и я продуцирах – пак арменци.

Обаче, аз работя с много и различин хора, от различни култури – добри музиканти. Но наистина съм работил с доста арменци.

SERJ VARBANOV

ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОС – ТРЯБВА ЛИ ТУРЦИЯ ДА БЪДА ПРИЕТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?
Според мен, това си е работа на Европейския съюз и на Турция. Има много доводи ‘ЗА’ и ’ПРОТИВ’, но според мен, въпросът не е в това, дали Турция трябва, или не трябва да бъде в Европейския съюз, а в условията,  които трябва да изпълнят, защото има някои неща в политиката на Турция, който са несправедливи.

По-конкретно, кипърският проблем. Инвазията в Кипър – това очевидно е проблем, който Турция трябва да разреши. Освен това - Арменският геноцид. Този проблем трябва да бъде разрешен, преди Турция да влезе в ЕС.

Да не забравяме и проблемите с човешките права. Член 301 от турския наказателен кодекс уж е отменен, обаче не съм сигурен, колко свобода на словото имат хората в Истанбул. Все пак, нещата леко се променят в положителна посока.

На 24 април миналата година например, в Истанбул имаше протест на група за защита на човешките права, във връзка с Арменския геноцид. За първи път в историята. Така че, да се надяваме, започват да се случват по-добри неща, усеща се някаква промяна. Но те все така имат и проблема с кюрдите и много други неща, които трябва да оправят.

И затова в перспектива, не съм сигурен, кое е най-доброто решение за ЕС, а и за Турция, но за мен, всяка страна трябва да действа и да се отнася справедливо към всички етноси в своята история и да бъде честна и открита за нещата. Без значение, дали ще влиза в Европейския съюз или не. 

права Тангра Мега Рок

Източник: