KING'S X - Тай Тейбър

22 Ноември 2010
news page
Най-после първо DVD на превъзходната група

Магическото трио от Тексас зарадва своите фенове по света с фантастично концертно DVD - ‘Live Love in London’, в което освен видео диска има и двойно аудио CD.

Видеото e снимано през януари 2009 в английската столица - това е първото официално DVD в историята на KING'S X.

Говорим по телефона с китариста на групата - ТАЙ ТЕЙБЪР.

Едно интервю на Васил Върбанов

ГОСПОДИН ТЕЙБЪР, ДОБЪР ВЕЧЕР, КАК СТЕ?
Страхотно, просто страхотно!

ИЗМИНАХА ДВЕ ГОДИНИ ОТ ПОСЛЕДНОТО ТИ ИНТЕРВЮ ЗА НАШЕТО РАДИО РАДИО - ТО БЕШЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ТВОЙ СОЛОВ АЛБУМ, НО СЕГА ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА ПРЕКРАСНО DVD НА KING'S X. Е, КАВО Е ЧУВСТВОТО, СЛЕД КАТО ТО НАЙ-ПОСЛЕ ИЗЛЕЗЕ?
Страхтно е, защото искахме да направим нещо такова от много дълго време. Заедно, като група сме от 30 години - събрахме се през 80-те, а ни отне 7 години да си намерим издател, и после толкова години след това, 23. Почти през цялото това време искахме да издадем DVD или видео или какъвто там беше форматът на конкретното десетилетие, в което се намирахме.

Така че, най-накрая успяхме да го направим и е страхотно облекчение, защото вече можем да се отпуснем и да знаем, че сме го постигнали преди да остареем и вече да не ни е по силите.

KING'S X

КАКВА ВСЪЩНОСТ БЕШЕ ПРИЧИНАТА ДА НЯМА ВИДЕО НА ПО-РАНЕН ЕТАП? ЗАЩОТО ВИЕ ОЧЕВИДНО ПРАВИТЕ МНОГО ТУРНЕТА, СТРАХОТНИ КОНЦЕРТИ ТУК И ТАМ, НО ЗА ФЕНОВЕТЕ НА KING'S X, ВКЛЮЧИТЕЛНО И МЕН, ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, ДО КОЕТО ИМАХМЕ ДОСТЪП БЕШЕ ТОЗИ ПОЛУ-BOOTLEG ЗАПИС ОТ ИЗВЕСТНОТО TV ШОУ ROCKPALAST, НО НИЩО ДРУГО...
Главната причина е пари, защото, вярваш или не, макар че не изглежда да струва кой знае колко да се направи нещо подобно, всъщност е доста скъпо.

Има екип от, не знам, десетина човека, със седем камери, монтажът продължава с месеци. Трябва и да се наеме зала, да се осигури това и онова за заснемането, и не знам...

Просто струва много пари, а ние не сме имали голям бюджет за албум от 90-те насам. Тогава индустрията започна много да се променя и хората вече не получаваха такива големи суми за албуми. Така че не знаехме как да финансираме нещо подобно, защото всички, с които говорихме искаха твърде много пари, почти колкото бюджета ни за албум и нямаше как да го направим.

КАТО СТАНА ВЪПРОС ЗА СТУДИЙНИ ЗАПИСИ, 'DOGMAN' ЛИ БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯТ ВИ АЛБУМ СЪС СЕРИОЗЕН БЮДЖЕТ?
Хм, нека си помисля... Ами, 'Dogman' беше може би албумът с най-сериозен бюджет и ако си спомням правилно, 'Ear Candy' беше следващият.

За него имахме по-малко пари, но пак беше добре, дори планирахме да похарчим за и някои други работи, когато Atlantic ни оставиха. И тогава трябваше да си търсим друг издател и се завъртяха така нещата, че не можехме да измислим как да промотираме нещо подобно.

KING'S X

И ТАКА, НАЙ-ЛОГИЧНИЯТ ВЪПРОС Е - ОТКЪДЕ НАМЕРХТЕ ПАРИТЕ ЗА ТОВА DVD?
Ха ха, може би въпросът е за звукозаписната ни компания, но мисля, че това което се случи е, че осъзнахме... достигнахме до момент наскоро, в който се питахме дали да продължим или не и помня, че имах много откровен разговор с Томас от Inside Out.

Той дойде в Ню Йорк, за да ни види и беше наистина голям концерт, беше вълнуващо и после вървяхме по улицата и аз му казвах колко е иронично, че обсъждаме да спрем да свирим. И тогава той каза: "Ще трябва да направим запис, за да остане нещо в случай, че решите да спрете".

И общо взето така се случиха нещата. Мисля, че Томас осъзна, че положението е СЕГА ИЛИ НИКОГА. Така че намериха парите и DVD-то е факт. През това време, между другото, имахме няколко успешни турнета и откакто решихме да правим DVD нещата се развиват много добре за нас, в смисъл, че свирим и отново се наслаждаваме на това, което правим.

И ЗА ДА ФИНАНСИРА DVD-ТО, ТОМАС СИ ПРОДАДЕ КЪЩАТА?
Хе хе, нямам представа за това. Но пък осигури парите.

KING'S X

МНОГО Е КАЗАНО И ВСЕ ПАК НЕ ДОСТАТЪЧНО, ЗА ПАРАДОКСА, ЧЕ ВИЕ ИМАТЕ ТОЛКОВА МНОГО ЛОЯЛНИ ФЕНОВЕ ПО СВЕТА И ВСЕ ПАК СТЕ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ПРОБЛЕМА С ПАРИТЕ.

ТОВА ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН ИГРАЕ ПОЛОЖИТЕЛНА РОЛЯ, ТАКА ЧЕ ДА НЕ СЕ РАЗГЛЕЗИТЕ ОТ КИНТИ -ВИЖДАЛИ СМЕ ТОЛКОВА МНОГО ГРУПИ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ САМО ЗАРАДИ ФИНАНСОВИ ПРЕТЕНЦИИ.

НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ДА НЯМАШ ПАРИ Е ДОБРЕ, НО ПОНЕ МОЖЕШ ДА ГЛЕДАШ НЕЩАТА ОТ ПО-ПОЗИТИВЕН ЪГЪЛ.

НО НАЙ-НАКРАЯ, МОЖЕ БИ ЗАЩОТО ИДВАТ НОВИ ПОКОЛЕНИЯ ФЕНОВЕ НА KING'S X - ЗАЩОТО, КАКТО КАЗА, ВИЕ СТЕ ЗАПОЧНАЛИ КАТО ГРУПА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ, 23 ГОДИНИ В ЗВУКОЗАПИСНИЯ БИЗНЕС - И ПОСЛЕДНО, КОГАТО ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ГЛЕДАМ НА ЖИВО В БЕЛГИЯ ПРЕДИ ГОДИНА И ПОЛОВИНА, ВИДЯХ ДОСТА МНОГО МЛАДИ ХОРА В ПУБЛИКАТА. ИМАШ ЛИ СЪЩОТО ЧУВСТВО?
О, да със сигурност. Това всъщност ме кара да се вълнувам отново, защото последното турне беше страхотно и имаше много млади хора, които знаеха текстовете дума по дума и е вярно, че сякаш има ново поколение фенове.

Това те кара да се чувстваш оценен, кара те да чувстваш, че музиката, която правиш не е просто добра за конкретен период от време. Поне се надяваш да е така, и когато хлапетата дойдат на концерт и се радват, това ни кара да се чувстваме оценени и да чувстваме, че това което правим е истинско.

Защото ние просто се опитваме да правим истинска музика без да се тревожим от моди и другите глупост, които се случват. Това е нещо, което сме обичали цял живот и то не стана демоде за нас. Просто го чувстваме истинско. И когато младите го харесват, това ни каза да се чувстваме, като че сме на прав път и е велико чувство.

KING'S X

В ПРЕС-РЕЛИЙЗА ЗА DVD-ТО СЕ КАЗВАШЕ, ЧЕ ВЕЧЕ РАБОТИТЕ ПО НОВИЯ СИ СТУДИЕН АЛБУМ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ НЯКЪДЕ ПРЕЗ 2011. ТОВА ИСТИНА ЛИ Е?
Не, всъщност не сме в студио. Всички пишем музика и това-онова, но не сме се разбързали към студиото. Ще ни се да дадем малко повече време на DVD-то, да го промотираме на турне, но със сигурност ще направим нов албум.

Просто не бързаме, защото много други неща е случват в момента. Аз се опитвам да се преселя в друг щат, ДЪГ се премести в Лос Анджлис преди няколко месеца, а ДЖЕРИ се премести в Ню Джърси преди няколко години.

И всички ще сме на коренно различни места, не че и сега не сме, но аз се местя сега и това ще отнеме време, така че не бързам да се върна в студиото. Ще си починем докрая на годината и ще се погрижим за някои лични неща и в началото на следващата може би, първо ще тръгнем малко на път, после албума.

КЪДЕ ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТИШ, АКО НЕ Е ТАЙНА?
Предпочитам да го запазя в тайна, за да не ме преследват феновете, ха ха!

KING'S X

OЧЕВИДНО Е, ЧЕ ТИ СИ ХИПЕР-АКТИВЕН ЧОВЕК, И НЕ САМО ТИ, ДЪГ СЪЩО. НЕПРЕКЪСНАТО РАБОТИТЕ ПО ПРОЕКТИ, СОЛО АЛБУМИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ. ВЪПРОСЪТ Е, ВЪЗПРИЕМАШ ЛИ ДРУГИТЕ ДВАМА В ГРУПАТА, ДЖЕРИ И ДЪГ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ?
Те почти не попадат в категорията "просто приятели". Ние сме семейство, израстнали сме заедно, били сме натъпкани в един и същи автомобил заедно много по-дълго от който и да е друг, ако можете да си представите, за какво ви говоря.

Ние сме семейство, отвъд това, което се счита за приятелство. Когато сте група и живеете заедно толкова дълго, и работите заедно толкова дълго, и трябва да сте отбор, това е като брак и нищо по-малко от това.

Така че, те са момчетата, които, когато започнах да свиря, осъзнах, че това е групата, в която искам да бъда. И те се почувстваха по същия начин и сме много щастливи да сме заедно. Защото това е ключовото нещо, което е толкова трудно да се постигне, когато събираш група.

Защото има много случай, когато хора са просто събирани, за да свирят заедно и е толкова рядко да откриеш истинска химия между тях, така че ние сме излкючитени късметлии, защото се сработихме веднага и упорито сме се хванали един аз друг цял живот.

KING'S X

ГОВОРИХМЕ ЗА КОНЦЕРТИ - ЛИЧНО ЗА МЕН, ТУРНЕТО ВИ С ACCEPT ТАЗИ ЕСЕН НЕ БЕ ИЗНЕНАДА, ЗАЩОТО В РАЗГОВОР С ДЪГ ПРЕДИ 3-4 ГОДИНИ, ТОЙ СПОДЕЛИ, ЧЕ ХАРЕСВА ACCEPT, ЗАЩОТО ЕДИН ОТ ТЯХ Е БИЛ ПРОДУЦЕНТ И НА ДВЕТЕ ГРУПИ - МИХАЕЛ ВАГЕНЕР. ТОЙ ЛИ Е ВРЪЗКАТА, ЗА ДА НАПРАВИТЕ ТОВА ТУРНЕ?
Не съм сигурен, възможно е. Ето как се случиха нещата - когато започнахме да работим с Михаел, неговото студио беше в съседство на имота на Волф. Живееше точно до студиото. Така че ние бяхме там с месеци, за да работим по албума, при това на два пъти и Волф ни беше съсед.

Виждахме него или жена му през ден, докато си играеха с кучето. Така че те се запознаха с нашата музика и това може да е оказало влияние, защото те винаги са ни казвали, че харесват това, което чуват от работния процес и харесват групата.

Така че може би връзката е, че студиото на Михаел беше в съседство с Волф.

НАИСТИНА СЕ РАДВАМ, ЧЕ ТОВА DVD ИЗЛЕЗЕ - МНОГО Е СИЛНО, НЕ САМО ЗАРАДИ ДВОЙНОТО АУДИО CD, НО И КАЧЕСТВОТО НА DVD-ТО САМО ПО СЕБЕ СИ Е НЕВЕРОЯТНО. ТАКА ЧЕ, МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ И НАИСТИНА СЕ НАДЯВАМ, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ТОЗИ ПЪРВИ КОНЦЕРТ НА KING'S X В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
Аз също.

ПОЗДРАВИ ОСТАНАЛИТЕ В ГРУПАТА И ЩЕ СЕ ЧУЕМ ПАК СКОРО.
Всичко хубаво, благодаря много!

права Тангра Мега Рок

Източник: