ЛЕВОН МАНУКЯН

09 Септември 2011
news page
Младият диригент, изгряваща звезда на българската сцена, говори за концерта на ТАРЯ!

Изгряващата звезда на българската диригентска школа, ЛЕВОН МАНУКЯН ще дирижира симфоничния концерт на ТАРЯ ТУРУНЕН на мега шоуто в Античния театър в Пловдив на 21 септември.

Финландската дива ТАРЯ ТУРУНЕН ще представи своя уникален спектакъл 'Beauty & The Beat' с участието на звездния барабанист МАЙК ТЕРАНА и хора и оркестъра на Пловдивската филхармония в магическата атмосфера на Античния театър в Пловдив. 

2 седмици преди концерта, ЛЕВОН е в студиото на радио Тангра Мега Рок.

едно интервю на Васил Върбанов

ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОТ ТАНГРА МЕГА РОК ОБЯВИХА, ЧЕ ПРИ ИЗБОРА НА ДИРИГЕНТ Е НАТЕЖАЛ ФАКТЪТ, ЧЕ ОТ ДИРИГЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ‘РОК МУЗИКА’, ТИ ИМАШ ПРЕДСТАВА И ОТ ТОВА, КАКВО Е МЕТЪЛ....
Да...

ТИ ДОРИ НАПРАВИ ПЪРВИЯ МЕТЪЛ БАЛЕТ В СВЕТА, ‘ДЕЖА ВЮ’,  КОЙТО БЕ ПРЕДСТАВЕН В БУРГАС  НА 8 АВГУСТ ТАЗИ ГОДИНА...КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАШЕ ТОЙ И КАКВО ТЕ НАКАРА ДА ГО НАПРАВИШ?
Това, че винаги съм търсил нещо ново, нещо различно, което не се е правило. Факт е, че метъл балет няма, в световен мащаб, наистина. Има само частични опити да се правят танци върху метъл. Освен това, съчетанието на различни стилове и различни изкуства винаги ме е привличало.

Неведнъж аз съм се спирал и върху фолклор и върху рока и съм го симфонизирал, така че МЕТЪЛЪТ беше едно от поредните ми предизвикателства. Получи се, според мен, доста интересно. На фона на хард рок и метъл, с класически танци, с модерен балет, с жив оркестър, с млади певци, които прекрасно, до голяма степен имитираха, от друга страна интерпретираха по свой начин песните – се получи нещо наистина прекрасно и летният театър в Бургас беше препълнен.   

LEVON
 
КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДВИЖЕНИЯТА, С КОИТО ЧОВЕК СЪПЪТСТВА РОК И МЕТЪЛ, СА ВЪЗДУШНИ КИТАРИ, ХЕДБЕНГИНГ ИЛИ БУТАНЕ В МОШПИТ, ПРИ ТАНЦИТЕ, ШАНСЪТ НЕЩАТА ДА ИЗГЛЕЖДАТ ГЛУПАВО Е МНОГО ГОЛЯМ. КЪДЕ Е ТЪНКАТА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ НА ТОВА, НЯКАКВИ ХОРА ДА СКАЧАТ И ДА ТАНЦУВАТ НА МЕТЪЛ? ВСЕ ПАК ВЕРОЯТНО Е МНОГО ВАЖНО, КАКВА ЩЕ БЪДЕ СЕЛЕКЦИЯТА НА МУЗИКАТА, НА ПЪРВО МЯСТО?
Разбира се! Ние избрахме такива хитове, които дори и моята баба да ги познава. И наистина, мога да кажа, че тя стана фен на някои от парчетата.

НА ТАРЯ СИГУРНО?
Ох, и на Таря, определено. Таря беше една от кулминациите, но това, което е интересно е, че в класическия балет има чисто, ако щете, и акробатични – високи скокове със страхотни завъртания във въздуха, с 32 пируета...

Получава се перфектно, да се въртят пируети от една балерина на палци на една здрава метъл музика, така че ефектът беше наистина поразителен, а пък като сложим отзад видео стени,  страхотно осветление и перфектно озвучаване – получи се просто супер.

ПОДОЗИРАМ, ЧЕ ЗА ЧОВЕК КАТО ТЕБ, КОЙТО ОТ МАЛЪК СИ ЗАНИМАВА С МУЗИКА, ВЪПРОСЪТ, ‘КОЯ Е ЛЮБИМАТА ТИ МЕТЪЛ ГРУПА’ Е НЕСЕРИОЗЕН...И ВСЕ ПАК?
Не, нека не говорим за това. Все едно да ме попиташ, кой е любимият ми композитор...Но се възхищавам на тези, които правят нещо ново, екпериментално. В това отношение, ТАРЯ ми е изключително интересна, защото тя е оперна певица, с оперна постановка, която успява великолепно да съчетае с метъл музиката и мисля, че това е едно от нещата, с които тя пробива в света.

ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ 22 СЕПТЕМВРИ, КОНЦЕРТЪТ НА ТАРЯ Е ПРЕМИНАЛ УСПЕШНО, КОЕ Е СЛЕДВАЩОТО ГОЛЯМО НЕЩО, ПО КОЕТО РАБОТИШ?
Работя по много неща. Следващото лято правя една преработка на класическия балет ‘Лебедово езеро’ на Чайковски, но този път в метъл вариант.

КОЙ ЩЕ СВИРИ?
Моят оркестър - Levon Manukyan Collegium Musicum и метъл групата към състава. Това ще бъде един много интересен и нов прочит, според мен.

ЛЕВОН

КОЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО В КОНЦЕРТА С ТАРЯ, ТЕРАНА И ОРКЕСТЪРА?
Може би съчетанието на Таря и Майк, тяхното събиране на сцената.

ТЕ СА СВИКНАЛИ, МЕЖДУ ДРУГОТО, ЗАЩОТО ТОЙ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СВИРИ В НЕЙНАТА ГРУПА...МОЖЕ БИ ПО-СКОРО, КАК ЩЕ СЕ ВПИШЕ ПЛОВДИВСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ В ТОВА..ТИ ИМАШ ЛИ НЯКАКВИ СЪМНЕНИЯ?
Не, Пловдивската филхармония в момента е една от най-добрите филхармонии на България и смятам, че самите те ще се въодушевят и от светлината и от еуфорията в публиката. Просто изживях веднъж да имам метъл публика зад гърба си и знам какво е, и за мен и за оркестъра, така че няма как и тях да ги подмине тази вълна.

КОЯ СПОРЕД ТЕБ Е ГРУПАТА, КОЯТО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДЛОЖЕНА НА ТАКАВА КЛАСИЧЕСКА, СИМФОНИЧНА ТРАКТОВКА?
Не съм сигурен, дали има такава група, защото човек може да използва въображението и опита си. Примерно, не съм предполагал, че МЕРИЛИН МЕНСЪН може да бъде оркестриран. Но всъщност успяхме да го оркестрираме и ефектите, които се получават с електронни звуци, ги докарахме с класически инструменти – стъргане по корпуса и високи флажолети, което беше, според мен, изключително атрактивно. Няма такава група, която да не може да се оркестрира.

ВСЕ ПАК, АКО НЕ ВСИЧКО, ТО ПОНЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕЩАТА В МУЗИКАТА СА ЗАПОЧНАЛИ ИМЕННО В ТАЗИ ЕПОХА, КОЯТО СМЕ СВИКНАЛИ ДА НАРИЧАМЕ КЛАСИЧЕСКА...
Абсолютно! Все пак, едни от първите метъл групи, които се обръщат към класическата музика са METALLICA.

В СПЕЦИАЛНОТО СИ ИЗЯВЛЕНИЕ КЪМ ФЕНОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ, САМАТА ТАРЯ ТУРУНЕН ПОДЧЕРТА, ЧЕ ДЪЛБОКО ВЯРВА, ЧЕ СПЕЦИАЛНО ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ ТУК В ПЛОВДИВ, ЩЕ ИМА ВЪЗПИТАТЕЛНА ЦЕЛ ЩЕ ПОМОГНЕ НА “ПО-МЛАДИТЕ ФЕНОВЕ ДА ОТКРИЯТ КРАСОТАТА И МОЩТА НА КЛАСИЧЕСКИЯ ОРКЕСТЪР”!
Всеки експеримент, да се сложи върху класическата музика, примерно ударни и да се направи шоу, винаги е давало страхотин резултати. Това лично аз съм го изпитвал на гърба си и като наблюдавах откъси от шоуто на ТАРЯ, които са качени в интернет, също смея да кажа, че публиката, която е гледала част от тяхното шоу или варианти на тяхното шоу, буквално изригва върху хитовете на класическата музика.

Това наистина е много интересен подход, педагогичски дори. Може би, поради тази причина и аз се обърнах към класическия балет, да покажа на металистите, че класическият балет може да бъде съчетан прекрасно с тази музика. Мисля, че това е начинът и пътят.

КОЙ Е НАЙ-ТРУДНИЯТ КОМПОЗИТОР ЗА ДИРИЖИРАНЕ?
Ох, много е трудно да се каже...

ЧУВАЛ СЪМ, НАПРИМЕР, ШОСТАКОВИЧ?
Няма труден, няма лесен. Зависи пред каква публика го свириш. Примерно, ако свириш МОЦАРТ пред австрийци си е направо самоубийство.

ЗАЩО?
Те, този композитор го знаят отзад напред и го имат включително на ключодържатели, дъвки и какво ли още не...

ИМА И БОНБОНИ...
Е как... Но е много трудно да се отговори на този въпрос.

ПОСЛЕДЕН ВЪПРОС, ТИ САМИЯТ, КАК СМЯТАШ ДА БЪДЕШ ОБЛЕЧЕН НА ТОЗИ КОНЦЕРТ В АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ?
Точно това си мислех в момента, дали трябва да бъда официален или нещо по-рок, но май ще се спра на втория вариант.

права Тангра Мега Рок

Източник: