МУЗИКАЛНИЯТ СКАНДАЛ НА ВЕКА: BBC се извини на LIVE AID - парите на били отишли за етиопски партизани

05 Ноември 2010
news page

Всичко избухна през март тази година, когато BBC съобщи, че 95 % от набраните 100 милиона долара чрез LIVE AID 1985 са били използвани за закупуване на оръжие за армия бунтовници в Етиопия (ВИЖ).

Боб Гелдоф, главен организатор на грандиозните благотворителни концерти реагира остро и отрече категорично информацията на BBC, като пожела оставката на трима ключови служители на Световните служби на медийната корпорация.

Сега,  BBC се извиниха официално на Band Aid Trust за "подвеждащите и погрешни впечатления", които са създали.

BOB GELDOF
Боб Гелдоф с деца

БОБ ГЕЛДОФ прие извиненията и подчерта безпрецедентното пропукване във "високите стандарти и всички правила" на най-уважаваната медия.

"Всъщност, именно репортажите на Майкъл Бюрк по BBC от фронтовата линия в Етиопия ме вдъхновиха да започна да работя в посока на Band Aid, така че няма как да не призная важната журналистическа и хуманитарна роля, която BBC изигра в нашата акция.

"Приветстваме извиненията на BBC и се надяваме, че това ще поправи нанесените щети в общественото мнение."

Боб Гелдоф организира LIVE AID през 85 заедно с Мидж Юр. Събитието събра 400 милиона ТВ зрители при излъчването на случващите се едновременно грандиозни концерти на стадион ‘Уембли’ в Лондон и на ‘JFK Stadium’ във Филаделфия.

Източник: bbc.co.uk